Gå til sidens hovedinnhold

- Munch-avtale må på bordet

Sentrale politikere krever alle fakta på bordet fra justisminister Knut Storberget rundt den såkalte Munch-avtalen om hemmelig belønning til Toska-venner for utlevering av «Skrik» og «Madonna».

Nettavisen avslørte søndag at det foreligger en kontrakt, der flere kriminelle personer i Nokas-dømte David Toskas krets blir tilgodesett på ulike måter etter tilbakeleveringen av de stjålne Munch-mesterverkene «Skrik» og «Madonna».

Etter det Nettavisen erfarer var det Toskas advokat Øystein Storrvik som fortalte politiet hvor bildene var, og forhandlet frem avtalen. Da opplysningene om hvor maleriene kunne finnes ble overlevert politiet, var Munch-avtalen allerede inngått.

- Jeg misliker alt som kommer frem i denne saken, sier stortingspolitiker og justiskomitémedlem Olav Gunnar Ballo (SV) til Nettavisen.

Benekter kjennskap
Justisminister Knut Storberget (Ap) har tidligere avvist, både i riksmedier og overfor Stortinget, at han har kjennskap til den påståtte avtalen.

Storberget vil ikke kommentere avsløringene søndag.

- Han vil konferere med politi og påtalemyndighet før han uttaler seg. Det vil skje tidligst mandag, sier informasjonsrådgiver Gunnar A. Johansen til Nettavisen.

Hva som står i avtalen, og hva forhandlingene har gått ut på, er kjent for få personer. En sentralt plassert person, med solide kunnskaper om forhandlingene, bekrefter overfor Nettavisen at avtalen eksisterer. Innholdet i forhandlingene, og i avtalen, er kjent for få personer. Nettavisen kan derfor ikke presentere kilden nærmere, av fare for å røpe identitet.

- Jeg kan ikke kommentere innholdet i avtalen nærmere, men det finnes ingen skandaler i denne avtalen som vil velte straffesaken, sier personen til Nettavisen.

- Men Knut Storberget har tidligere gått ut og sagt at han ikke kjenner til noen avtale.

- Ja vel. Hva Storberget har sagt må han selv stå for, sier kilden.

Varsler politisk etterspill
Dette reagerer Jan Arild Ellingsen (Frp), kollega av Ballo i Stortingets justiskomité, kraftig på.

- Kan man ha en statsråd som med vitende og vilje holder tilbake eller unndrar informasjon fra Stortinget og direkte misinformerer i ulike riksmedier?, sier Ellingsen.

Han understreker at saken, dersom Storberget faktisk har kjent til at det forelå en avtale i en eller annen slags form etter å ha benektet det på tv og på Stortinget, og dersom dette kan dokumenteres, vil få politisk etterspill.

Hvilke eventuelle konsekvenser, vil ikke Frp-politikeren spekulere i.

- Ekstremt alvorlig
- Det er alt for tidlig å si. Hvis Storberget mot bedre vitende har unndratt informasjon og gitt til kjenne et annet syn enn det han visste om, er det ekstremt alvorlig, sier Ellingsen.

Til opplysningene om at kriminelle personer i kretsen rundt David Toska skal ha blitt tilgodesett i den omtalte avtalen, har Ellingsen dette å si:

- På én måte er det forståelig. Det er snakk om to riksklenoider, og man vil gå langt for å få dem tilbake. Men hvis politiet har gjort dette, har de gitt opp muligheten for gjennom ordinært politiarbeid å komme frem til samme løsning, eller har man gjort dette fordi det er mer komfortabelt? I så fall vil jeg tro at man har gjort dette med ekstremt stor bismak.

- Rettsstaten har fått seg et alvorlig skudd for baugen, legger Ellingsen til, med henvisning til avtalen.

Han frykter atavtalen, dersom innholdet er slik Nettavisens avsløringer peker i retning av, vil gi grobunn til liknende saker, og i verste fall en utvikling mot USA-liknende tilstander, «der kjeltringer satser på at de klarer å unngå politiet, og deretter får betalt av politiet for å komme med opplysninger».

- Slikt setter rettsstaten og samfunnet i sjakkmatt. Denne saken er prinsipielt viktig på mange måter. Jeg ser med stor interesse på at fakta kommer på bordet, sier opposisjonspolitikeren.

Selv har han bedt Storberget om et nytt svar, men forventer først og fremst å følge utviklingen av saken i mediene, inntil videre.

- Jeg har gjort mine formelle henvendelser, og fått benektende svar om at det ikke foreligger noen avtale. Men nå er det vel et tidsspørsmål før noen får tilgang til avtalen, kommenterer Ellingsen.

Olav Gunnar Ballo (SV) mener at ivaretakelse av mistenktes interesser gjennom å forhandle bort bevismateriale, ikke en del av forsvareres oppgaver.

- Det er en av de viktige tingene å få på det rene. Jeg vil håpe at det som har foregått har foregått innenfor lovens rammer, understreker Ballo.

Kan være lovstridig
Han er, i likhet med Ellingsen, i tvil om den omtalte avtalen er inngått innenfor lovens rammer.

- Men selv om dette skulle være innenfor lovens rammer, er det grunn til å stille spørsmål ved en slik lovhjemmel. Hvis vi skal ha en situasjon der udiskutabelt kriminelle forhold kan forhandles bort og kriminelle går fri, vil jeg tro at det støter på rettsfølelsen til mange folk. Selv er jeg ikke der at jeg har et så platonisk forhold til dette at fordi bildene ble berget, kan man la helerne gå fri. Det fremstår for meg som helt uforståelig, heter det fra Ballo.

Både han og Ellingsen vil ha alle fakta på bordet i denne saken.

- Det er jo helt åpenbart at vi som sitter i justiskomiteen er i behov av en redegjørelse for det som har foregått. Regjeringen utgår fra Stortinget, og Stortinget, inklusive fagkomiteene, må naturligvis være orientert om slike saker, fremhever Ballo, som vil ha en grundig gjennomgang av saken.

Fra tidligere er det klart at Storberget må vitne i retten som følge av hemmelighetskremmeriet rundt funnet av de verdensberømte Munch-maleriene.

Taus Storrvik
Advokat Øystein Storrvik vil ikke kommentere Nettavisens avsløringer søndag.

- Jeg har ikke noen kommentar til den saken i det hele tatt. Det eneste jeg kan si er at jeg har lest det VG har skrevet og det dere har skrevet og det har jeg ingen kommentar til, sier Storrvik.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant