Gå til sidens hovedinnhold

Munkene planlegger nye protester

Burmas undergrunnsaktivister planlegger å lansere en sivil ulydighetskampanje for å presse militærjuntaen ytterligere.

Burmesiske undergrunnsaktivister og buddhistmunker, som ennå ikke er pågrepet av militærjuntaen, planlegger nå neste fase av protestene mot militærregimet.

Beste sjansen
Mange av aktivistene deltok også under studentopprøret i 1988 da flere tusen mennesker ble likvidert av juntaen. De mener at de nå har den beste sjansen på to tiår til å drive ut general Than Shwe og hans militærjunta, skriver Sunday Telegraph. Derfor vil de fortsette med å legge press på myndighetene.

- Det er fortsatt et halvt dusin med ledere fra 1988-generasjonen som fortsatt gjemmer seg i Yangon. Begge sider vet at dette er det samme som stillheten mellom to slag i en krig. Det er et spørsmål om å omgruppere oss mens vi avventer situasjonen, sier en kilde tilknyttet undergrunnsaktivistene i Burma.

Internasjonal hjelp
Men den ikke-navngitte buddhistmunken krever mer hjelp fra det internasjonale samfunnet.

- Det haster med at vi får internasjonal hjelp. Vi er glade over reaksjonene i verden, men vi ønsker at det internasjonale samfunnet skal være mer aktive og effektive når juntaen forsøker å holde på makten ved hjelp av voldsbruk. Vær så snill og fortsett med å hjelpe oss med alle nødvendige midler, sier buddhistmunken til avisen på satellittelefon fra Yangon.

10,000 arrestert
Til tross for at demonstrasjonene er over i Burmas gater fortsetter politiet med å arrestere mistenkte aktivister.

- Militærjuntaen fortsetter med arrestasjonene og raidene i klostrene hver dag og hver natt, sier buddhistmunken.

Ifølge den statlige TV-kanalen i Burma har 2093 mennesker blitt pågrepet. Men aktivistene hevder at så mange som 10,000 mennesker er arrestert og 200 drept.

1000 løslatt
Søndag ble soldatene i Yangon beordret vekk fra gatene og barrikadene blir fjernet. I tillegg skal militærjuntaen ha løslatt rundt 1000 av de arresterte demonstrantene. Mandag blir situasjonen i Burma tatt opp i FNs sikkerhetsråd, og mye tyder på at militærregimet forsøker å fremstå som milde i forkant av møtet.

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner