Gå til sidens hovedinnhold

Musharraf gråt da han gikk av

Her går Pakistans president Pervez Musharraf av som hærsjef.

Heretter vil han kun konsentrere seg om stillingen som landets president, inntil valget som er varslet å skulle holdes i januar.

President Pervez Musharraf har fått mye kritikk for sin dobbeltrolle som sjef for hæren og president for Pakistan. USA, som regner landet som en viktig alliert, har flere ganger bedt Musharraf gå av som hærsjef.

Fratredelsen skjer én dag før han skal tas i ed som sivil president.

Følelsesladet
Under seremonien i byen Rawalpindi, benyttet Musharraf anledningen til å tale til styrkene - for siste gang som hærsjef.

- Dere er Pakistans redningsmenn, sa en følelsesladet Musharraf ifølge AP.

- Jeg er stolt av hæren og jeg har vært heldig som har ledet verdens beste styrker. Jeg kommer ikke til å være sjef mer, men hjertet og tankene mine vil alltid være med dere.

Etterfølgeren, general Ahfaq Kayani, er ventet å fortsette Musharrafs pro-vestlige linje.

Saken fortsetter nedenfor.
198482

Kupp
Med onsdagens fratredelse avsluttes Musharrafs 40 år lange militærkarriere. Etter å ha tatt makten ved et kupp i 1999, har Musharraf vært president, samtidig som han har beholdt stillingen som hærsjef.

Beslutningen har vært en lang prosess, allerede i 2004 annonserte Musharraf at han ville gi seg som hærsjef. Han har til nå begrunnet dobbeltrollen med at Pakistan trenger en sterk leder for å bekjempe islamistisk ekstremisme.

Landets opposisjon har presset hardt på for å få han til å gå av, og har truet med å boikotte parlamentsvalget i januar. Heller ikke etter dagens beslutning, er de fornøyde.

- Musharraf har ikke kvittet seg med uniformen av eget ønske, men etter press fra de mektige personene som sørget for at han kom til makten og har beholdt den de siste åtte årene, sa en talsmann for tidligere statsminister Nawaz Sharif, med klar hentydning til USA.

Unntakstilstand
Det er fremdeles unntakstilstand i Pakistan. Da Musharraf erklærte unntakstilstanden 3. november var det nettopp presidentens rolle som hærsjef som var foranledningen til beslutningen.

Etter at parlamentet hadde gjenvalgt ham til president, nektet Høyesterett å godkjenne valget fordi en grunnloven ikke tillot at en hærsjef kunne være president.