Gå til sidens hovedinnhold

- Myggen misbrukes

- Fotballspilleren mister alt rettsvern, raser kjendisadvokat.

Spesialist i straffeprosess, John Christian Elden, klandrer politiet for avlyttingsmetodene i kokainsaken. hvor fotballspiller Erik Mykland spiller en «perifer rolle».

Les også: Myggen siktet for kokainbruk

- Det virker som om de velger å bruke Erik Mykland. De lager et eksempel, og han mister ethvert rettsvern. Dette er bevisst misbruk av avlyttingsmateriale, sier høyesterettsadvokaten til Dagbladet.

Elden, som også er hovedstyremedlem i Den norske Advokatforening, forklarer at telefonavlytting skal brukes i «alvorlige saker» - og ikke i saker som denne, «som sannsynligvis ender med en bot».

Spesielt unntak
- Norske borgere har krav på et personvern. Et rom der de har sin personlige frihet og ikke kontrolleres og overvåkes av staten, forklarer Elden Nettavisen.

Unntaket gjelder i helt spesielle saker:

- Unntak i dette skal bare gjøres i alvorlige saker slik Stortinget har bestemt for når telefonavlytti

ng skal skje. Da er det misbruk av reglene når man bruker slikt overvåkingsmateriale til å ta en som har brukt narkotika.

- Hvis politiet i tillegg går ut i media for å markere seg og derfor tar en kjent person, mister personen ethvert rettsvern.

- Ingen kan føle seg trygge
Myggens forsvarer, advokat Arne Seland, sier til Nettavisen at ingen kan føle seg trygge når politiet jobber slik:

- Først etter to års gjennomgang av de enormt mange telefonsamtalene, kommer de frem til Erik Mykland. De mener jeg vi har et samfunn som avlytter mer enn de kan gå gjennom, sier Seland til Nettavisen.

Så legger han til:

- Dette kunne aldri skjedd med tradisjonelle metoder, og det kan umulig være riktig. Ingen kan føle seg trygge, sier forsvarer, advokat Arne Seland, til Nettavisen.

- Må ikke i fengsel
- Vil du si noe om hvilken straff Myggen kan vente seg?

- Nei, men det har aldri vært snakk om at han må i fengsel, sier Seland.

Han ønsker ikke å kommentere hvordan medieoppslagene virker på Myggen.

Mulig klagesak
Politiadvokat ved Romerike politidistrikt, Håvar Undeland, sier Myggens rolle er å være «kunde», men vil ikke kommentere innholdet i siktelsen.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch tror saken kan ende som klagesak hos ham og vil derfor ikke kommentere bruken av avlyttingsmateriale i denne saken.

I fjor høst startet Oslo-politiet aksjon «Hvit snø», spesielt rettet mot kokainbruk i kjendis- og utelivsbransjen - fordi kokainbruket har steget drastisk i Norge de siste årene.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken