Gå til sidens hovedinnhold

Én bergenser fikk gonoré

Én bergenser fikk gonoré i januar i år. Den tidligere folkesykdommen er nesten utryddet. 15.000 fikk noe helt annet i fjor.

(iBergen.no) Ifølge Folkehelseinstituttets statistikk over smittsomme sykdommer fikk kun én bergenser gonoré i løpet av januar måned. Gonoré er blant de rapportpliktige smittsomme sykdommene som Folkehelsa holder oversikten med.

- Gonoré er på mange måter utryddet, forteller overlege Hans Blystad i Folkehelsa. Grunnene til det er mange. De som husker tilbake til midt på 1970-tallet, så ble det kjørt kampanjer som gikk ut på at i natt får ni av ti nordmenn gonoré.

- På det tidspunktet var vi oppe i 15.000 tilfeller i Norge i løpet av ett år. I 2006 var det kun 227 rapporterte tilfeller, omtrent like mange som ble HIV-positive. Også her var det kun én i Bergen i januar.

Ny versting
Den nye folkesykdommen, over alle andre smittsomme sykdommer utenom forkjølelse og influensa, er chlamydia.

- Vi kan vel si det så sterkt som at dersom du er en seksuelt aktiv ungdom der ute, og du ikke sørger for å beskytte seg så vil du få chlamydia, så mange tilfeller er det, sier smittevernoverlege i Bergen, Øystein Søbstad til iBergen.no.

- I 2005 var det omtrent 15.000 tilfeller i Norge, bekrefter Hans Blystad.

- Hva er grunnen til at gonoré er forsvunnet?

- Det er flere grunner, men den viktigste er at gonoré er en sykdom man raskt merker at en har, og som en raskt søker legehjelp for. Chlamydia derimot merkes nesten ikke hos guttene og få tester seg.

- Er det farlig?

- Chlamydia kan føre til infertilitet (tapt evne til forplantning) både hos gutter og jenter, og det er jo alvorlig nok, sier Blystad.

Tarmbakterier
Ellers er det tarmbakterier som florerer. Hele 2588 nordmenn fikk campylobacter i fjor, en salmonella-lignende liten hissigpropp med evne til å tømme offeret i begge ender. Av disse holdt 388 til i Bergen.

Giardia er meget beskjeden på nasjonalt plan, men regjerer i Bergen med 72 tilfeller i fjor også. I januar i år var forekomsten nede i én i Bergen, noe som kan tyde på at vi er tilbake til normalen etter utbruddet for noen år siden.

Men verst av alt utenom chlamydia er kikhoste. 4264 tilfeller i fjor, 214 i Bergen.

- Blir vi ikke vaksinert lenger?

- Jo, men det vi ser er at kikhosten rammer eldre barn, fra ti-årsalderen og oppover. Vaksinen varer ikke evig. Vi har fått en oppblomstring av kikhoste de siste årene, ingen tvil om det, sier Blystad.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren