José Júlio de Carvalho Peyroteo Martins Couceiro. Eller lettere, José Couceiro. Bare de mest ihuga fotballsupporterne vet vel egentlig hvem det er. 45-åringen er likevel mannen bak to av de største sjokkene i europeisk fotball denne sesongen.

Portugiseren, med fortid som U21-landslagstrener og klubbtrener i Portugal, måtte imidlertid ut av landet for å virkelig sette seg selv på kartet. Det sensasjonelle er ikke at han måtte ut, men at hans største fotballbragder har kommet i Litauen.

Det hele startet for én måned siden.

- Katastrofe, oppsummerte avisa Independent.

- Katastrofe, skrev The Times.

- Sjokk, grufullt, ydmykende, klaget en supporter overfor The Guardian.

Kaunas-helt
Det de skrev om var den skotske storklubben Rangers´ mesterligafadese. Et par måneder før hadde skottene spilte Uefa-cupfinale mot Zenit St. Petersburg. Nå hadde de akkurat spilt Mesterliga-kvalifisering mot lille Kaunas fra fotball-miniputten Litauen. I potten: sjansen til Mesterliga-spill og 120 millioner kroner. For taperen: Ingenting. Ute av alt spill i Europa hele kommende sesong.

Og tro det eller ei: Lille Kaunas slo ut Rangers med 2-1.

Og mens skottene egentlig ikke skjønte hva som hadde truffet dem, var det vill jubel hos miniputten. Midt i røkla - 45 år gamle José Couceiro. Han hadde overtatt som trener i juli. To uker senere sto han altså for sitt første sjokk.

Uten at det stoppet der.

Én uke etter den historiske bragden ble han nemlig også ansatt som trener for Litauens A-landslag - et lag som på sitt beste maksimalt har fremstått som en dårlig middelhavsfarer i internasjonal fotball.

Men det var kanskje før ansettelsen av Couceiro.

Litauen-helt
Lørdag kveld ledet han nemlig Litauen for første gang, og motstander var ikke hvem som helst. Det var Romania. Romania som spilte i EM, og som spilte uavgjort der mot både Frankrike og Italia. Et Romania som ikke hadde tapt hjemme på godt over to år.

Så sa det bang, bang, bang. Bak Romanias keeper.

Litauen hadde vunnet 3-0. På bortebane. Couceiro kunne glise igjen.

- Men ikke gi meg æren. Det handlet om spillerne. Målet var kun å nekte motstanderen tid og plass, og å kontre, sa han etterpå.

Det handlet imidlertid ikke om flaks. Litauen forberedte seg til kampen under en fem dagers treningsleir i Slovakia, og der messet portugiseren kun en læresetning til spillerne sine. Vi reiser til Romania for å vinne. Vi reiser til Romania for å vinne.

Onsdag står Litauen foran en ny gedigen oppgave. Sommerens EM-verter Østerrike venter i Litauen. Et Østerrike som selv overrasket de fleste med sin 3-1-seier over Frankrike lørdag.

Et nytt sjokk i vente kanskje?

PS. Kaunas slo ut Rangers, men nådde ikke gruppespillet i Mesterligaen. Danske Aalborg ble for sterke i 3. og siste kvalifiseringsgruppe. Nå venter Sampdoria i 1. runde i Uefa-cupen for Couceiros lag.

Følg Litauen-Østerrike og alle de andre VM-kvalifiseringskampene i Nettavisens livesystem onsdag kveld. Eller gratis og live på mobilen, mobil.nettavisen.no.