Gå til sidens hovedinnhold

Én stemme fra dødsstraff

Ett anonym jurymedlem reddet livet til den eneste mannen som er tiltalt i USA for 11. september-angrepet.

Jurymedlemmet stemte imot at Zacarias Moussaoui skulle få dødsstraff, men forklarte aldri hvorfor, sa juryens formann til CNN.

Formannen, som er en mattelærer fra Nord-Virginia, fortalte Washington Post at juryen stemte tre ganger for om Moussaoui skulle få dødsstraff for de tre terrorist-tiltalene han hadde på seg.

Et kritisk punkt ble nådd på den tredje dagen i juryens overveielser, 26. april, ifølge formannen. Det var fordi resultatet 11-1 kom opp flere ganger på den samme tiltalen.

Ingen fant ut hvem som avga den avvikende stemmen, fordi personen ikke ga seg til kjenne og fordi avstemningen var anonym.

- Ingen ropte. Det var som om en tung sky av fordømmelse fylte diskusjonsrommet, sa formannen.

Hun og de andre i juryen måtte gi tapt for en manns veto.

Formannen, som var anonym i Washington Post, sa hun stemte for dødsstraff fordi hun trodde at regjeringen beviste saken. Hun var det andre jurymedlemmet som ble intervjuet i The Post etter at rettssaken var avsluttet. Det første jurymedlemmet sa at hun stemte for livsvarig fengsel fordi han trodde at Moussaoui bare spilte en liten rolle i angrepene på World Trade Center og Pentagon 11. september 2001.

USAs distriktsdommer Leonie Brinkerma har bestemt at identiteten til jurymedlemmene skal være anonym for sikkerhetens skyld. The Post sa at formannen tok kontakt med avisen og lot seg intervjue dersom hun fikk beholde sin anonymitet.

Da juryen bestående av ni menn og tre kvinner gikk imot regjeringens forslag om dødsstraff for Moussaoui, gav Brinkerman mannen seks livstidsstraffer.

Kommentarer til denne saken