Dødstallene for mai er dyster lesning, men ifølge statistikken er juni den verste ulykkesmåneden i året.

- Trafikkmengden øker nå i juni og utover sommeren. Flere kjører på ukjente veier, og varmen gjør at mange blir slitne, påpeker Nils-Erik Bogsrud i Statens vegvesen overfor Nettavisen.

16 døde på veiene i mai
For distriktssjefen i Romerike har mai vært tragisk, men statistikken sier at juni kan bli verre. Fem personer døde i mai, noe som gjør den til en av de verste trafikkmånedene på lenge.

I Norge har totalt 16 personer mistet livet i trafikken i mai. 72 personer har mistet livet i trafikken i løpet av de fem første månedene i 2009. I samme perioden 2008 omkom 105 personer i veitrafikkulykker.

Menn er også denne måneden overrepresentert i statistikken. 14 menn og 2 kvinner omkom.

- Det er utforulykkene som dominerer ulykkesbildet i mai, og i flere av ulykkene er det rapportert med høye hastigheter, sier sjef for UP Odd Reidar Humlegård i en pressemelding.

Tilbake til normalen
- Etter en svart start på året i fjor, er vi nå tilbake til normalen. Men dessverre viser statistikken at sommeren er den verste ulykkestiden på året, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen, i Trygg Trafikk.

- Om sommeren er føret på veiene ganske bra, men mye trafikk, nye veier, lengre strekninger og flere mennesker i bilen gjør at flere blir utsatt for ulykker. Folk blir mer uoppmerksom og enkelte sovner bak rattet, advarer hun.

Vil ha farten ned
Nå starter arbeidet for Statens vegvesen og politiet med å holde farten nede og få bilistene til å opptre varsomt i trafikken.

- Fart er en viktig ulykkesfaktor og det er nå, før sommerferien, vi skal få folk til å tenke over dette. Kampanjen er ikke bare rettet mot verstingene i trafikken, men alle som kjører litt over fartsgrensen. Ekstra fart gjør utfallet av en ulykke så mye verre, sier Bogsrud.

Hans tips til bilistene er å ta pauser, ha køkultur og beregne den tiden det tar å komme seg til og fra sommerens destinasjoner.