Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir det enkelt å sjekke pensjonen

Finansminister Per-Kristian Foss lover at det skal bli så enkelt å få oversikt over hva du får i pensjon at selv familien Stoltenberg vil forstå det.

Ap-leder Jens Stoltenberg har klaget over at dagens pensjonssystem er så komplisert at hans egne foreldre har problemer med å forstå det. På pressekonferansen om pensjonsreformen benyttet finansminister Per-Kristian Foss sjansen til å sende sin politiske erkerival en liten ironisk pensjons-karamell.

I framtida skal nemlig alle yrkesaktive nordmenn hver år få en kontoutskrift som viser hvor mye de har opparbeidet i pensjon. Opplegget blir så enkelt at folk flest, familien Stoltenberg inkludert, til enhver tid har oversikt over pensjonen sin, ifølge finansministeren.

- Da vil vi måtte sende et brev hvert år til familien Stoltenberg, blant annet, sa han på pressekonferansen.

Vanskeligere å tukle med pensjonsformuen

Foss ønsker at folk flest skal få et slags eierforhold til pensjonen sin, og mener den årlige kontoutskriften vil bidra til det. Høyre-statsråden tror dessuten at opprettelsen av et nytt pensjonsfond, hvor både Oljefondet og Folketrygdfondet inngår, vil gjøre det vanskeligere for politikerne å bruke av oljeformuen.

- Folk flest vil bli mer opptatt av hvor mye vi bruker av dette pensjonsfondet, sier Foss.

Pensjonskommisjonen legger opp til at alle yrkesaktive nordmenn skal betale en pensjonspremie på 17,5 prosent av inntekten for å finansiere Folketrygden. Regningen skal deles mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. I dagens ordning betaler alminnelige skattebetalere 7,8 prosent av bruttoinntekten i folketrygdavgift.

Tilleggspensjon til alle

Kommisjonen arbeider også med et forslag til obligatorisk tilleggspensjon for alle yrkesaktive i dette landet, men detaljene i dette forslaget er ikke klare.

- Det er en utfordring å få en løsning for B-ladet i norsk arbeidsliv, sa Foss, og viste til at 900.000 nordmenn i dag står uten noen tilleggspensjon ut over det de har krav på via Folketrygden.

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling