Gang på gang dukker det opp saker der nordmenn har fått gigantiske mobilregninger etter utenlandsopphold, der kostnadene på datatrafikk på mobilt bredbånd og mobiltelefoner har kommet helt ut av kontroll.

Les også: - Ikke gå i smartmobil-fella
Les også: Fikk sjokkregning på 147.000 kroner

Telenor lanserer nå en rekke nye gratis tjenester, som både sørger for at du får lavere mobilregning ved bruk av moderat datatrafikk i utlandet - samtidig som det bygges inn varslings- og sperreløsninger som gjør at regningen ikke skal løpe helt løpsk.

Maks 40 kroner per døgn
Den viktigste endringen er trolig at alle privatkunder få samme pris i hele EU/EØS-området, og kan laste ned 10 MB per døgn til maksimalt 40 kroner. I dag er vanlig takst 25 og 40 kroner (avhengig av land) per megabyte.

- Kundene vil bli varslet per SMS når de går over grensen på 10 MB, og skulle de ønske å bruke mer, noe svært få av våre kunder gjør, vil det koste 10 kroner per MB resten av døgnet, sier leder for privatmarkedet i Telenor, Svein Henning Kirkeng, i en pressemelding.

I praksis betyr det at du betaler normal pris per MB fram til du når maksprisen på 40 kroner per dag, og så har du gratis datatrafikk fram til 10 MB. Etter dette må du betale 10 kroner per megabyte, om du ønsker å fortsette å surfe. Det betyr i realiteten at den nye datatrafikkprisen i utlandet også er redusert betydelig.

Bedre for mobilt bredbånd
Også brukere av mobilt bredbånd på PC vil få kraftige forbedringer. Her settes det en grense på 150 kroner per døgn for opp til 50 MB.

- Du vil bli varslet per SMS til mobiltbredbåndsprogrammet på din PC om du går over grensen på 50 MB per døgn, forteller Kirkeng.

På toppen av disse to tjenestene som går på utgifter per dag, lanserer de også tjenesten DataKontroll Utland, der du blir varslet ved datatrafikkutgifter i utlandet på over 500 kroner per måned. Om du ikke godtar høyere regning, vil dataforbindelsen automatisk sperres.

Alle tjenestene er gratis, men flere må likevel bestilles på Telenors nettsider.