Gå til sidens hovedinnhold

Nå bør du kjøpe flunkende nytt

Byggeprisene har falt 20 prosent de siste to årene.

Skal du ha deg ny bolig, bør du vurdere å kjøpe nytt. Du får det mer moderne, praktiske løsninger, og slipper å tenke vedlikehold - i alle fall de første 5-10 åra.

Nye boliger har de siste årene falt i pris sammenlignet med brukte, viser tall fra Norske Boligbyggelag (NBBL). Samtidig har boligbyggingen tatt seg opp etter å ha ligget nede under finanskrisen. Da er altså mer å velge i blant nybygg.

SELGE VILLAEN? Finn megler

- Byggekostnadene har sunket med 20 prosent det siste året samtidig som boligprisene har steget med 15 prosent. Det gjør det langt mer lønnsomt å sette i gang bygging igjen. Og for boligkjøperne betyr det en riktigere pris for nye boliger i forhold til brukte, sier NBBL-direktør Arne Vinorum, som har ansvar for forsikring av nye boligprosjekter mot tap på grunn av manglende salg.

Det er særlig boligprosjekter med mer enn 20 leiligheter som settes i gang. Oslo, Stavanger, Fredrikstad, Follo og Larvik er områdene der NBBL-medlemmene merker størst pågang.

I mange av de nye leilighetsprosjektene er etterspørselen så stor at man kan starte bygging bare etter noen få dager. Mange av boligbyggelagene starter bygging så snart 40 prosent av leilighetene er solgt.

Fredag i forrige uke presenterte SSB ferske tall for prisutvilingen i tredje kvartal. Den viste - litt overraskende for noen kanskje - at boligprisene falt syv prosent sammenlignet med tredje kvartal 2008.

De månedlige prisrapportene fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (NEF/EFF) har nemlig vist oppgang gjennom hele året. I august ble det opplyst at boligprisene var 4,6 prosent høyere enn året før.

Det er nettopp utviklingen i markedet for nye boliger som kan være med på å forklare disse forskjellene. Ifølge NEF-leder Christian Dreyer er nemlig nye boliger ikke med i meglerstatistikken - kun brukte boliger.

Da boligkrisen satte inn høsten 2007 var det markedet for nye boliger som fikk den hardeste knekken. Boligbyggingen stoppet opp, og prisene falt rundt 20 prosent. Så hvordan kan dette forklare forskjellene i de to statistikkene?

Bruk BOLIGA.NOfor å følge utviklingen i bolig- og hyttemarkedet.

Nye boliger har en høyere kvadratmeterpris enn brukte boliger. De bidrar derfor til å trekke gjennomsnittsprisene opp. Nye boligprosjekter selges gjerne 1-2 år før boligene står ferdig, men registreres ikke i SSB-statistikken før de er overtatt og tinglyst.

I kriseåret 2008 ble det solgt svært få nye boliger. Dermed er det trolig færre nye boliger med i SSB-statistikken for tredje kvartal 2009 enn for tredje kavrtal 2008.

Det ble tinglyst 20.700 omsetninger av boligeiendommer i tredje kvartal i år, en økning på bortimot én prosent fra tilsvarende kvartal i fjor. Det er likevel et godt stykke bak tredje kvartal i 2007, da det ble omsatt 22.645 boliger.

SSB-tallene viste en tilsvarende trend for ferieboliger. Nordmenn kjøpte flere ferieboliger i 2009, men prisene var lavere.

SSB-tallene viser at gjennomsnittlig kjøpesum falt med 10 prosent.

I tredje kvartal 2009 ble det omsatt 2600 fritidseiendommer. Sammenlignet med samme kvartal i fjor er det en økning på fem prosent. Gjennomsnittlig kjøpesum per eiendom var 1,25 millioner kroner.

Tjøme-luksus
Vestfold hadde det høyeste gjennomsnittet, med 2,5 millioner kroner per hytte. Her trekker strandluksusen på Tjøme og i Sandefjord godt opp.

Deretter følger Vest-Agder, med en gjennomsnittlig kjøpesum på omtrent 1,9 millioner kroner. Her finner vi multimillionershyttene i Blindleia utenfor Lillesand.

Tomter og eiendommer på festetomter inngår ikke i SSB-tallene. Prisstatistikken fra NEF/EFF offentliggjøres månedlig, og baserer seg utelukkende på eiendommer som annonseres på Finn.no. De aller fleste eiendommer som omsettes gjennom megler annonseres på Finn.no.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken