Gå til sidens hovedinnhold

Nå eller aldri for «Vino»

Alexander Vinokourov har målsettingen klar for årets Tour de France.

Se Tour de France direkte på TV 2 eller TV 2 Sumo!

Alexander Vinokourov regnes av mange som den største sammenlagtfavoritten til årets Tour de France.

Det er ikke så rart.

Astana-rytteren har nemlig en voldsom kapasitet på sykkelsetet og er kanskje verdens fremste rytter når det gjelder aggressiv kjøring helt opptil smerteterskelen.

Seirer i klassikere som Liège-Bastogne-Liège (2005) og Amstel Gold Race (2003) kom ikke som et resultat av tilfeldigheter, for å si det sånn. Det samme gjelder sammenlagtseieren i fjorårets Vuelta a España.

Slik ser du Tour de France på nett!

Skuffende 2006
Men til tross for triumf i Spania, ble sesongen 2006 likevel en stor skuffelse for 33-åringen.

Vinokourov ble hindret i å delta i Tour de France etter at hans daværende lag Liberty Seguros falt sammen som et korthus etter Operasjon Puerto-saken.

I et intervju med TV 2 og ASOs offisielle Tour de France-magasin forteller «Vino» om hvilke tanker han gjør seg om nedturen i 2006, målene for årets Tour og ikke minst sine egne vinnersjanser.

- Hvilke tanker gjør du deg før denne Touren?

- Jeg tenker at for meg er det nå eller aldri. Nå som min gode venn Jan Ullrich har lagt opp, og Ivan Basso og Floyd Landis har hatt sine problemer, vet jeg at jeg har en reell mulighet til å vinne Touren og bli den første kasakhstaneren i gult på Champs- Elysées. Jeg tror jeg har gode kort på hånden, sier Vinokourov til den franske journalisten Gilles Le Roch.

Er du best på sykkel? Test vårt managerspill her.

- Satser alt
- Det virker som om du satser alt på juli måned denne sesongen?

- Ja, det bestemte jeg meg for allerede i fjor, da jeg ble nektet å stille til start i Strasbourg. Jeg har ikke kommet over det ennå.

- Synes du det var urettferdig at laget ditt, Astana, som overtok etter laget til Liberty Seguros etter Puerto-saken, ble utestengt fra Touren?

- Jeg kommer aldri til å glemme 30. juni 2006 i Strasbourg. Det var stadig ny utvikling i Puerto-saken, og for hver time som gikk, talte jeg en ny lagkamerat som ble nektet å stille i Touren fordi han var blitt mistenkt av spansk rettsvesen og politi. En, to, tre, fire og så fem ryttere ble nektet å stille. Vi var bare fire igjen, og måtte bøye oss for regelverket. Siden et lag må ha minst fem ryttere idet Touren starter, kunne vi ikke stille til start.

«Ingenting, bortsett fra en Tour-seier i 2007, kan få meg til å glemme hvor leit det var.»

Alexander Vinokourov om fjorårets Tour-utestengelse.

- Synes du det er rart at regelverket ble brukt?

- Nei, selvfølgelig ikke, men vi gikk jo ut fra at det her var snakk om ryttere som hadde begått grove feil. Det viste seg etterpå at to av dem, Sergio Paulinho og Alberto Contador, ikke var innblandet, og dermed ikke burde blitt utvist. Og deretter henla det spanske rettsvesenet hele saken uten at noen ble dømt. Det føles som et bortkastet år, både for sykkelsporten og for meg selv. Jeg var bedre forberedt til Touren enn noen gang, men i stedet ble det en ganske trist juli for meg.

- Utrolig frustrerende
- Så du på noen etapper på tv?

- Ja, jeg så på de viktigste. Det var utrolig frustrerende, for Touren var så åpen uten Jan Ullrich og Lance Armstrong, som hadde dominert så lenge. Og jeg var jo en av de som klarte å holde følge med dem. I konkurranse med Floyd Landis og Oscar Pereiro Sio kunne jeg ha vært en vinnerkandidat. Da jeg vant Vuelta a España to måneder senere, fikk jeg det bekreftet. Ingenting, bortsett fra en Tour-seier i 2007, kan få meg til å glemme hvor leit det var.

- Du har altså hatt Tour de France i tankene helt siden 30. juni 2006?

- Absolutt. Tour de France er en besettelse. Alt annet må tilpasses Touren. I 2003 kom jeg på tredjeplass som kaptein for T-Mobile, men da hadde jeg mindre erfaring enn Lance Armstrong og Jan Ullrich. Det var det året jeg vant Gapetappen også. I 2005 ble jeg nummer fem, men da jobbet jeg mye for laget. Det var det året jeg vant en fjelletappe i Briançon. Og nå føler jeg meg klar.

- Nå i ettertid, tror du at det hadde vært mulig å slå Lance Armstrong i Touren?

- Ja, én gang, i 2003. Han hadde lite krefter igjen og var mindre selvsikker enn vanlig. Men Jan gjorde et par taktisk dårlige trekk, for eksempel da han kjørte meg inn i Pyreneene. Jeg lurer på hva som hadde skjedd hvis han hadde latt Armstrong gjøre jobben?.

«Det er jeg som er kaptein, jeg er den hele laget skal jobbe for.»

Alexander Vinokourov

- Tour-forberedelsene dine innebærer blant annet at du ikke deltar i så mange andre ritt.

- Ja, og det er sikkert overraskende, for jeg elsker å konkurrere, og jeg elsker å vinne. Men jeg er så motivert at det ikke har vært vanskelig å konkurrere mindre. Det var ikke engang så ille at jeg ikke vant et ritt tidlig i sesongen, slik jeg pleier. Jeg ble nummer tre i Tirreno-Adriatico, og det slo jeg meg til ro med. Det var min lagkamerat Andreas Klöden som vant. Siden har jeg deltatt i Critérium International og Liège-Bastogne-Liège, som jeg godt kunne tenke meg å vinne en gang til, men denne gangen kunne jeg ikke prioritere det. Jeg hadde en plan, og den holdt jeg meg til.

Les TV 2s Christian Paasches blogg fra Tour de France

- Valverde er seig
- Hvordan kan du være sikker på at du er i toppform til Tour de France når du har vært med i så få ritt?

- Jeg er såpass erfaren at jeg kan vurdere hvor godt jeg jobber på trening. Ved siden av å trene i Monaco, der jeg bor, har jeg reist mye på treningsturer utenlands. Jeg trengte et par ritt for å få bekreftet fremgangen. Det var derfor jeg deltok i Katalonia rundt og skal delta i Critérium du Dauphiné Libéré. Men jeg tillater meg ikke å gå for sammenlagtseier, eller i så fall bare hvis forholdene ligger til rette for det. Det viktige er å teste beina og hjertet uten å tære på kreftene.

- Kommer du godt overens med Andreas Klöden? Han var jo i sin tid bare sånn passe fornøyd med at du begynte på Telekom.

- Vi har blitt kjent med hverandre og lært å sette pris på hverandre, og i dag er vi kompiser. Han har vært på besøk hos meg i Kasakhstan to ganger, og det gikk bra da vi syklet sammen i Tour de France 2005. Vi har avklart alt på forhånd: Det er jeg som er kaptein, jeg er den hele laget skal jobbe for. Men det kan jo hende at forholdene ligger til rette for Andreas Han er åpenbart en potensiell vinner.

- Hvem tror du blir din største konkurrent i juli?

- Siden Ivan Basso og Floyd Landis ikke skal delta, blir det nok Alejandro Valverde. Han var seig i Vuelta a España. Han er dyktig på alle områder, til og med tempo.

- Det kan jo dukke opp en overraskelse i Touren, men jeg er ikke redd for noen. Men uansett hva som skjer, vet jeg at jeg har det beste laget i ryggen, det laget som kan følge kapteinen sin lengst. Jeg bare sier det, det er nå eller aldri, understreker Vinokourov.

Les hele intervjuet TV 2s Tour de France-magasin!

Les alt om profilene i årets Tour de France her!

GRATIS OPPSETT: Les Nettavisen på mobilen

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet