Gå til sidens hovedinnhold

Nå er 100.000 palestinere fordrevet på Gazastripen

- Meldinger om skyting mot sykehus viser hvorfor det haster med å få til en våpenhvile, sier utenriksminister Børge Brende.

GAZA BY (NTB-AFP): Antallet palestinere som er drevet på flukt inne på Gazastripen er steget til 100.000, opplyser FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA.

- Dette er et vannskille for UNRWA, nå som antallet mennesker som søker ly hos oss er mer enn dobbelt så høyt som det vi så under konflikten på Gazastripen i 2009, sier FN-organisasjonens talsmann Christopher Gunnes i en uttalelse mandag kveld.

Bomberegn

Bomberegnet mot den tett befolkede Gazastripen fortsatte for fullt mandag, samtidig som det internasjonale samfunnet arbeidet på høygir for å få til en våpenhvile.

Granatnedslag på sykehus

Det var en ny dag med store tapstall på palestinsk side. Et granatnedslag i toppetasjen på et sykehus tok livet av fire mennesker, mens det på kvelden kom opplysninger om at en storfamilie på rundt 25 personer, hvorav 19 barn, var blitt drept da en fireetasjers bygning ble jevnet med jorden.

Bare mandag er 54 mennesker drept av luftangrep og artilleriild ulike steder på Gazastripen, opplyser talsmann Ashraf al-Qudra i det palestinske helsevesenet til AFP.

Det israelske forsvaret meldte samtidig at ytterlige sju israelske soldater har mistet livet i kamper med Hamas i løpet av det siste døgnet.

Les også: Oppfordrer til boikott av disse Israel-produktene

Krisemøter på toppnivå

Både i Doha i Qatar og senere på dagen i Kairo ble det holdt krisemøter på toppnivå, en videreføring av den internasjonale bekymringen som ble framført i FNs sikkerhetsråd. Foreløpig har ikke partene latt seg påvirke av politisk press utenfra.

Ett treff

En talsmann for det angrepne Al-Aqsa-martyrenes sykehus sier at tredje etasje inneholder operasjonsstuer og en intensivavdeling. Flere granater slo ned i området rett rundt sykehuset, men det ser ut til at det bare er snakk om ett direkte treff. Den norske legen Mats Gilbert sier til NRK at israelerne kjenner hvert hus og sykehus i Gaza, og mener det ikke kan være snakk om feilskyting.

Røde Kors ble bedt om å bistå med evakuering av sykehuset.

Det er så langt ikke gitt noen kommentar til sykehusangrepet fra israelske myndigheter. Ved tidligere tilfeller av angrep mot sykehus har israelerne sagt at Hamas bruker sykehusområder som oppskytingsplass for raketter.

Blant deltakerne i den diplomatiske offensiven var USAs utenriksminister John Kerry, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Midtøsten-kvartettens spesialutsending Tony Blair og emiren av Qatar, der Hamas har sitt hovedsete. Norges utenriksminister Børge Brende, i egenskap av leder for giverlandsgruppen, var også i sving for å hamre ut et grunnlag som partene kunne godta.

«Totalt uakseptabelt»

Utenriksminister Børge Brende (H), som reiser til Kairo tirsdag, sier det jobbes intenst med å få på plass en våpenhvile mellom Israel og Hamas, men arbeidet er svært krevende. Han betegner mandagens angrep mot et sykehus på Gazastripen som «totalt uakseptabelt».

– Det er vanskeligere å få på plass en våpenhvile nå, enn det var før Israels bakkeoffensiv på Gazastripen. Tapene på begge sider har ført til en polarisering, og partene står langt fra hverandre. Men meldinger om skyting mot sykehus viser hvorfor det haster med å få til en våpenhvile, sier Brende på telefon fra Doha.

Over 500 drepte

Tallet på drepte på Gazastripen steg mandag til over 500, og 25 israelske soldater er drept. Det gjør det vanskeligere å få på plass en avtale, mener Brende.

USAs utenriksminister John Kerry ankom Kairo mandag kveld, etter FNs generalsekretær.

– Egypt leder arbeidet med å få på plass en avtale, og landet spiller en konstruktiv rolle. Det har vært små framskritt, men arbeidet er svært krevende, sier Brende. Jeg frykter situasjonen kan trappes opp ytterligere. Det kan ikke utelukkes, men må ikke skje. Vi ser allerede forferdelige lidelser. De sivile er taperne, sier utenriksministeren.

USAs president Barack Obama sa mandag at Israel allerede har gjort betydelig skade på Hamas' militære infrastruktur. Samtidig gjentok han at Israel har rett til å forsvare seg mot rakettangrepene. (©NTB)

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken