Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det vinn eller forsvinn

Så nærme et mesterskap har ikke U21-landslaget vært på åtte år.

ENGLAND U21 - NORGE U21 1-0:

Steffen Iversen er selvfølgelig ikke en gammel mann, men i fotballsammenheng må det være lov å si at han er godt modnet. Norges U21-landslag har ikke deltatt i et mesterskap siden Iversen var en del av troppen, og det sier seg følgelig at mesterskapsfraværet for lenge siden har passert overtid - også for de norske ungguttene.

Nå står kun én hindring igjen mellom U21-EM i Israel neste år, og de norske landslagsspirene, som av Lars Tjærnås beskrives som «den mest spennende årgangen siden bronselaget fra 1998».

Playoff.

Allerede før siste kvalifiseringskamp mot England mandag, var Norge sikret avansement som en av de fire beste gruppetoerne. På U21-nivå er det kun vertslandet som kvalifiseres direkte til sluttspillet. Alle gruppevinnere, ti i antallet, samt de fire beste gruppetoerne, må ut i playoff.

Der har vi vært før. Både i 2000 og 2004 ble den norske mesterskapsdrømmen knust med playofftap.

Med litt flaks i trekningen fredag, kan vi kanskje endelig begynne å drømme igjen.

Styrte spillet mot England
Norge hadde før England-kampen en meget god bortestatistikk i EM-kvalifiseringen, med tre av tre mulige seiere. Det toppet seg med 3-1 borte mot Belgia, som har en meget god U21-tropp, og som er det eneste laget som har slått England i kvalifiseringen.

Og de norske ungguttene begynte bra på Proact Stadium. I de første 20 minuttene var det Per Joar Hansens utvalgte som styrte spillet, og Norges midtbane hadde ingen problemer med å hevde seg mot betydelig større navn på motstanderlaget. Det eneste som manglet, var noen farligheter i kassa.

Bare så synd at det kun er disse farlighetene som teller i fotball. Uten scoringer vinner du ikke fotballkamper, og med baklengsmål i tillegg, være så urettferdige de bare vil, kan det faktisk gå så ille at du taper.

- Har overprestert
En stygg feil av det norske forsvaret like før pause, sørget for at Connor Wickham ble stående alene med keeper Arild Østbø, og slikt blir det baklengsmål av. Den unge Sunderland-spilleren sendte England opp i 1-0, og selv om playoff ikke sto i fare, var det en gjeng med seierskåte, norske unggutter som trasket tilbake på gresset etter pause.

Dermed kom også farlighetene. Mange farligheter. Den største av dem var det Salzburg-spiller Håvard Nielsen som sto for, da han banket ballen på undersiden av tverrliggeren.

Men ingen scoringer.

Heldigvis hadde det lite å si, da playoff allerede var sikret. Om Norge endelig klarer å kvalifisere seg til et sluttspill, avgjøres først i oktober, da playoffkampene spilles. Norge møter en av disse: Nederland, Frankrike, England, Italia, Russland, Spania, Serbia, Tsjekkia, Sverige, Tyskland, Danmark, eller Slovakia. Sveits tar trolig den siste plassen.

- Jeg er veldig stolt av andreomgangen. Målet med turen hit var å sikre en playoffplass, så når skuffelsen over tapet har lagt seg, må vi passe på å glede oss også, sa landslagssjefen etter kampen, ifølge VG Nett.

- England var store favoritter i gruppen. Belgia også, men de har skuffet. Island har en god generasjon og var seedet som nummer tre. Dette er en god bonus for oss. Vi var seedet som nummer 36 på nivå fire, og sånn sett har vi overprestert, mener Hansen.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken