Søndag kveld besluttet Avinor å åpne luftrommet over Sør-Norge, og opplyste at Oslo lufthavn Gardermoen igjen kunne åpne for flytrafikk.

Tidlig mandag morgen tok første fly av fra Gardermoen, opplyser hovedflyplassens informasjonssjef, Jo Kobro, til Nettavisen. Fly både tar av og lander på flyplassen.

- Jobbet i hele natt
- Like før klokken 07 tok første fly av med passasjerer, forteller Kobro.

Et Norwegian-fly til Stavanger tok av fra hovedflyplassen klokken 06.52, og et SAS-fly til Trondheim tok av klokken 06.53, ifølge OSLs nettsider.

- Er dere nå fullt operative ved hovedflyplassen?

- Det kommer an på flyselskapene. De har jobbet i hele natt for å få flyene sine i posisjon. Det er derfor viktig at folk holder kontakt med flyselskapene, sier han.

Luftrommet over hele Norge har vært stengt siden torsdag på grunn av vulkanutbruddet på Island.

Tre fly fra USA
Det er stort sett innenrikstrafikken som er i gang igjen, men Kobro opplyser at Norwegian vil ha en avgang til Malaga mandag. Også tre fly fra USA er ventet inn til Gardermoen i dag.

- Har det begynt å komme mange folk på flyplassen tidlig mandag morgen?

- Nei, det er ikke mange her, sier Kobro, som er glad for at de har fly i lufta igjen:

- Vi er veldig glad for å sette flytrafikken i gang igjen, men er ikke så glad for å stenge den igjen hvis det blir til det, sier han.

Kan bli kortvarig
Gleden for flyfolket kan nemlig bli kortvarig.

Ifølge Meteorologisk institutt er det nemlig ventet mer aske i store deler av Norge mandag og utover den kommende uken.

- Det har vært en bedring nå i kveld, kanskje med unntak fra helt øst i Finmark. Og det ser ikke så verst ut i natt heller. Men utover ettermiddagen mandag vil spredningen av asken bli større i områder i Nord-Norge, og etter hvert også i Sør-Norge, sa statsmeteorolog Inger-Lise Aasen til Nettavisen søndag kveld.

- Mot kvelden vil store deler av Norge ha aske over seg. Dette vil vedvare tirsdag og fram til morgenen onsdag, fortalte hun.

Les også: - Gardermoen kan bli stengt igjen mandag

Fortsatt stengt
Avinor opplyste søndag kveld at luftrommet over Kristiansand lufthavn, Kjevik, Torp og Rygge fortsatt vil være stengt.

- Det vurderes utover kvelden og natten om luftrommet over disse flyplassene kan åpnes», opplyste Avinor.

Avinor opplyser at de overvåker situasjonen fortløpende, og at en ny oppdatering angående luftrommet over Norge vil komme mandag morgen klokken 09.

Prioriterer pasienter
Det kommer fortsatt til å være prioritering av hva salgs trafikk som avvikles i de delene av luftrommet som er åpent.

Avinor opplyser om at ambulanseflyginger vil bli prioritert, og at det derfor ikke er plass til avvikling av samtlige ruter.

De presiserer at flypassasjerer må forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte flight.

Arlanda åpner
Fra og med mandag klokken 08 vil det igjen også bli mulig å lande og lette på Sveriges største flyplass, opplyser det svenske Luftfartsverket.

Åpningen av Arlanda gjelder i første omgang trafikk til og fra steder som ligger nord og vest for den svenske hovedstaden.

Luftrommet i store deler av Europa er mandag fortsatt stengt.

Les også: Arlanda åpner klokken 08