Gå til sidens hovedinnhold

Nå er han Cardiff-manager

Forlater Molde og er klar for nytt eventyr.

Det ble klart på en pressekonferanse torsdag formiddag, og klubben bekrefter nyheten på egen hjemmeside.

- Det er en stor utfordring jeg ikke kunne si nei til, sa Solskjær på pressekonferansen. Han har skrevet under på en rullerende tolvmånederskontrakt.

- Jeg har alltid drømt om å være manager i Premier League. Dette er en sjanse og en utfordring for meg, og jeg må bevise overfor meg selv og andre at jeg kan takle dette. Jeg føler meg sikker på at jeg skal klare det, sier Solskjær.

Tar med trenerteamet
Med seg får han assistenttrener Mark Dempsey og keepertrener Richard Hartis, som også forlater Molde til fordel for Cardiff.

- Dette er et vanskelig spørsmål som fotballmanager. Det er alltid flinke folk også i klubben man kommer til. Men jeg tar med meg Mark og Richard, sier Solskjær.

Dempsey vil lede en økt allerede torsdag, mens Solskjær først blir å se på feltet fredag formiddag.

- Jeg har allerede møtt spillerne, det gjorde jeg i dag tidlig. Jeg er heldig, jeg har mange unge og gode spillere som allerede er vant til å vinne kamper, sier han.

Han forteller at han fikk noen råd av sin tidligere manager i Manchester United, Alex Ferguson, før han takket ja til jobben.

- Jeg stolte på ham under spillerkarrieren, og jeg stoler på ham fortsatt, sier Solskjær.

- Bare sprøyt
The Sun skrev i forrige uke at Solskjær hadde takket nei til Cardiff etter råd fra Ferguson, men til det hadde nordmannen følgende svar:

- Det er bare sprøyt!

Solskjærs første Premier League-kamp som Cardiff-sjef spilles 11. januar, hjemme mot West Ham, men første kamp kommer allerede på lørdag, når Newcastle venter i FA-cupen på bortebane.

- På kort sikt er det viktig for oss å plukke poeng, og det kan vi klare. Vi må prestere med en gang. Den langsiktige planen er at vi skal avslutte sesongen over Swansea, sa Solskjær til latter fra pressefolkene. Swansea er som kjent de walisiske rivalene til Cardiff.

Et oppgjør som bør bli interessant, kommer 28. januar, når Cardiff reiser til Old Trafford for å spille mot nordmannens gamleklubb.

Solskjær forteller at han allerede har snakket med Molde-eierne Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten om hans nye jobb.

- De sendte meg tekstmeldinger og ønsket lykke til. Det er en god følelse å forlate en jobb når man har holdt løftene sine, sier Solskjær.

Cardiff-leder Mehmet Dalman hevder han bare jobbet med én kandidat til jobben.

– Som jeg har sagt, så hadde jeg bare én person. Om du kommuniserer og har tro på hverandre, kommer du til enighet. Og det var det vi gjorde, sa han.

HTML EMBED

LES OGSÅ: Portrettintervju

LES OGSÅ: Advarer Solskjær mot å handle norsk

Kontroversiell sjef
Dermed har nordmannen takket ja til å jobbe under den kontroversielle klubbeieren Vincent Tan (61), men Solskjær forteller at han har avtalt en klar og tydelig arbeidsfordeling.

- Jeg er blitt forsikret om at jeg får alt sportslig ansvar, sier Solskjær.

- Han er eieren, og ønsker at klubben skal være suksessfull. Jeg hadde et flott møte med ham, og han bekreftet at han ønsker å hjelpe klubben til å bli den Premier League-klubben vi ønsker den skal være, forteller nordmannen.

Tan er blant Malaysias mest fremgangsrike businessmenn, og har eid Cardiff siden oppkjøpet i 2010. Han har gjort seg til et hatobjekt blant store deler av den engelske fotballfansen ved å skifte klubbfargene fra blått til rødt, i tillegg til at han har endret logoen fra fugl til drage.

Cardiff-eieren har senere innrømmet at han ikke kunne noe om fotball da han kjøpte det walisiske laget, og den manglende kunnskapen har kommet godt til syne.

Se bare her:

*I 2012 skal han ha kritisert keeper David Marshall for å ikke ha scoret noen mål i løpet av sesongen.

*Samme år så han Mark Hudson score mot Derby fra egen halvdel, og skal derfor ha instruert Cardiff-spillerne om å skyte mer fra midtstreken.

- Det er slik man scorer mål, skal han ha sagt, ifølge Daily Mail.

Solskjær beroliger dem som tviler på at klubbvalget er rett.

- Jeg vet hva jeg begir meg ut på. Jeg har fått noen tekstmeldinger fra folk som har bedt meg tenke meg godt om, men det er fra folk på utsiden. Jeg er trygg på avgjørelsen, sier Solskjær.

Men TV 2-ekspert Morten Langli tror mange av historiene om Tan er overdrevne.

- Solskjær skal ha fått et positivt inntrykk av Tan. Mye bedre enn det som er framstilles i media. Han er lovet totalt herredømme over det sportslige. Solskjær ligger allerede to steg foran og har begynt å tenke på spillere og så videre. Det meste tyder på at dette går i orden, sier Langli.

HTML EMBED

Cardiff-spillerne ser lyst på nordmannens ansettelse.

- Han har gjort det bra med Molde, og forhåpentligvis tar han med seg noe nytt og spennende til denne klubben, sier Cardiffs islending Aron Gunnarsson til Sky Sports.

- Det kan alltid ha en positiv effekt å få inn en ny manager. Jeg tror både klubben og fansen kan få et løft av dette, følger lagkamerat Kevin McNaughton opp med.

Får 250 millioner til kjøp
Ifølge avisene The Guardian og The Telegraph vil han få omkring 250 millioner kroner å handle for i januarvinduet, og det blir noen hektiske dager frem mot deadline day 31. januar.

Lokalavisen Romsdals Budstikke skriver torsdag at Solskjær vurderer å ta med seg Ørjan Nyland og Mats Møller Dæhli til Wales. Også Jo Inge Berget, som kun har seks måneder igjen av kontrakten med Molde, kan være aktuell for en plass på flyttelasset.

Nyopprykkede Cardiff ligger på 17.plass etter 20 kamper i Premier League, ett poeng over streken.

Arsenal-sjef Arséne Wenger mener Solskjær har det som skal til for å lykkes.

– Han har allerede erfaring som manager i Norge, så han har lært seg jobben. Han var en intelligent spiller og også en intelligent gutt, og det vil hjelpe ham til å bli suksessfull. Han vil gjøre det bra, sa Arsenal-manageren etter kampen, ifølge The Guardian.

Fergie-ros
At Solskjær er en talentfull trener, har lenge vært hevet over tvil. Tidligere United-manager Alex Ferguson har ofte hyllet nordmannen for hans evne til å forstå spillet.

- Ole var blant dem som lærte av og tok alt fra treninger og kamper innover seg. Han har en indre styrke, ingen tvil om det. Ole har også beundringsverdige manerer, sa Ferguson i 2012.

- Tar du en klubb (Molde) i Norge, som aldri har vunnet et seriemesterskap før, til seriegullet, da har du noe spesielt i deg, mente United-manageren.

Wigan-manager Uwe Rösler mente det bare var spørsmål om tid før Solskjær igjen ble å se i Premier League.

- Ole Gunnar har gjort det veldig bra i Molde, hvor han på imponerende vis har vunnet tre titler på tre år. Samtidig har Ole Gunnar veldig store ambisjoner, så det er nok bare snakk om tid før han havner i England, sa Rösler til Romsdals Budstikke.

Solskjær har tidligere trent Manchester Uniteds reservelag. Han kom til Molde i forkant av 2011-sesongen, og har ført klubben til to seriegull og ett cupgull på tre sesonger.

Nå fortsetter altså eventyret på utsiden av landegrensene.

FAKTA OM OLE GUNNAR SOLSKJÆR:
Født: 26.02.1973 i Kristiansund.
Sivil status: Gift med Silje Lyngvær, far til Noah, Karna og Elijah.
Klubber som spiller: Clausenengen, Molde og Manchester United.
Klubber som trener: Manchester Uniteds reservelag 08-10, Molde 2010-2013, Cardiff 2013 -
Landskamper/mål for Norge: 23 mål på 67 kamper.
Mål for Manchester United: 126 mål på 366 kamper.
Mål for Molde: 31 mål på 42 kamper.
Meritter: Premier League-vinner 1997, 1999, 2000, 2001, 2003 og 2007. FA-cupvinner 1999 og 2004. Champions League-vinner 1999.
Meritter som seniortrener: Seriegull Molde (2011, 2012) Cupgull Molde (2013)

MER FRA NETTAVISEN:

Kommentarer til denne saken