Gå til sidens hovedinnhold

Nå er han tidenes eldste VM-spiller

43 år gammel keeper ble byttet inn.

JAPAN - COLOMBIA 1-4:

Den portugisiske toppklubben Porto har levert en rekke toppspillere til enda større klubber rundt om i Europa. Porto har en egen evne til å finne uslipte juveler i Sør-Amerika og forme dem til toppspillere på det aller høyeste nivå.

En rekke av stjernene som har vært gjennom talentfabrikken de siste årene kommer fra Colombia. I dagens stall har Porto folk som Jackson Martinez og Juan Quintero, spillere som jaktes av en rekke større klubber i sommer.

Tidligere har spillere som James Rodriguez, Radamel Falcao (ikke med i VM), og Fredy Guarin vært innom Porto. De spiller nå i større klubber.

I tillegg til Porto-gutta, er det også et par andre spillere fra Colombia som gjør seg bemerket i Europa om dagen. Juan Cuadrado spiller til daglig for Fiorentina, men blir stadig koblet med en overgang til selveste Barcelona.

Tidenes eldste
28 år gamle Adrian Ramos på sin side ble nettopp hentet til Borussia Dortmund og er én av dem som skal erstatte Robert Lewandowski på topp.

Flere andre av Colombias VM-spillere har også kommet seg ut i Europa, mens det nok er stor sjanse for at flere snart finner veien dit. Colombia har imponert stort så langt i VM og tirsdag tok laget sin tredje strake seier.

Den kom på bekostning av Japan og betyr at Colombia uten problemer er klar for åttedelsfinale. Der venter Uruguay, som ble nummer to i gruppe D.

- Jeg mener de er favoritter i åttedelsfinalen. Spesielt med tanke på at Luis Suarez trolig blir utestengt. Han har vært beholdningen for dem. Colombia har på sin side vært meget imponerende, sier NRKs ekspert Lise Klavenes.

- De er mer komplett under José Pekerman. De har slitt litt med dårlig disiplin tidligere. Nå er de også råsterke på kontringer. Jeg har spesielt latt meg imponere av James Rodriguez, sier Klaveness om Monaco-stjernen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Én som nok ikke blir plukket opp av noen storklubb med det første er keeper Faryd Mondragon. Han kom inn helt på tampen av oppgjøret og ble med det tidenes eldste spiller i et VM. Han går forbi Kameruns Roger Milla.

43-åringen, som tidligere har spilt for Köln og Galatasaray, spilte VM i både 1994 og 1998 for Colombia. Han er nøyaktig 43 år og tre dager.

Straffespark
Det var Colombia som fikk den beste starten, da det ble dømt straffe etter 16 minutters spill. Adrian Ramos ble lagt i bakken av Yasuyuki Konno.

Fra krittmerket satte Fiorentina-stjernen Juan Cuadrado ballen i mål.

Utenom straffesparket kom ikke de to lagene til de helt store sjansene den første halvtimen, men etter hvert kom Japan mer og mer med i kampen.

Stjernen Keisuke Honda slo et farlig frispark etter 32 minutter, men ballen gikk like utenfor. Rett etter kom Yoshito Okubo til en brassesparkvariant etter innlegg fra Atsuto Uchida, men heller ikke han traff mellom stengene.

Rett før pause fikk Colombia en stor mulighet. Adrian Ramos kom inn i boksen og kunne avslutte, men la uselvisk til Jackson Martinez. Han avsluttet svakt.

I stedet skulle Japan svare. Keisuke Honda tok med seg ballen og slo inn mot Shinji Okazaki. Han headet nydelig forbi David Ospina og det sto 1-1.

Martinez-mål
Det skulle ikke gå lang tid av andre omgang før Colombia var tilbake i føringen. Det sørget den mye omtalte spissen Jackson Martinez for.

Innbytter James Rodriguez, som har vært strålende så langt i VM, fikk ballen av Adrian Ramos. To mann flokket seg rundt Rodriguez og dermed fikk Martinez stå helt alene. Sjansen tok han vare på og Colombia var foran.

Japanerne hadde likevel håp om avansement, hvis de kunne snu kampen, og ga seg ikke. I det 60. minutt feilberegnet keeper Ospina på et innlegg, men Pablo Armero fikk ryddet opp før Japan kom på ballen og satte den i mål.

Etter 64 minutter var Japan på farten igjen. Et godt angrep ble avsluttet Okubu, som traff godt på volley, men igjen snek ballen seg utenfor mål.

Japan presset på for en utligning mot slutten, mens Colombia kunne kontre i ny og ne. Det endte med at Jackson Martinez satte inn 3-1 rett før slutt. Kampen var punktert, men James Rodriguez satte like godt også inn 4-1.

En fantastisk omgang av innbytteren, som ble verdnes 18. dyreste (delt) spiller da han gikk til Monaco i fjor sommer, fra Porto.

Colombia går videre fra gruppen sammen med Hellas, som vant 2-1 mot Elfenbenskysten. Elfenbenskysten endte på tre poeng, mens Japan resier hjem med kun ett poeng.

Kommentarer til denne saken