Gå til sidens hovedinnhold

Nå er han verdt 174 millioner

USA øker prisen på Abu Mussab al-Zarqawis hode, mannen de hevder er sentral i krigføringen mot amerikanske styrker i Irak.

Tips som fører til at Zarqawi blir tatt vil bli belønnet med hele 25 millioner dollar, nærmere 174 millioner kroner, opplyste det amerikanske utenriksdepartementet onsdag ifølge NTB-AFP.

Dusøren på den mystiske jordaneren, som ifølge flere kilder ble drept under et amerikansk angrep alt i april i fjor, er dermed like høy som for Osama bin Laden.

- Barbarisk
- Hans organisasjon har stått bak tallrike grusomheter i Irak de siste månedene, blant dem det barbariske drapet på den amerikanske statsborgere Nick Berg, heter det i en kunngjøring fra amerikansk UD.

Den amerikanske okkupasjonsstyrken i Irak anklager Zarqawi for å ha stått bak minst 25 angrep i Irak de siste månedene, blant dem selvmordsbombene som kostet 170 mennesker livet i Karbala og Bagdad i mars.

Jordaneren ble tidligere også hevdet å være bindeleddet mellom Saddam Hussein og al-Qaida, selv om terroreksperter har avvist en slik forbindelse og dokumentasjonen i beste fall må kalles syltynn.

Myte eller virkelighet?
En rekke kunngjøringer har bidratt til å bygge opp om myten om Zarqawi som roten til all vold i Irak, selv om irakere involvert i angrepene mot amerikanske styrker har avvist at motstanden er samordnet av ham.

En gruppe som hevder å være under ledelse av Zarqawi har tatt på seg ansvaret for e rekke angrep og aksjoner, og har også lagt ut videobilder som angivelig viser jordaneren idet han halshogger det amerikanske gisselet Nick Berg.

I et lydopptak nylig drev en mann som utga seg for å være Zarqawi nærmest gjøn med amerikanerne, og truet samtidig med å likviderte Iraks midlertidige statsminister Iyad Allawi.

- Bare forsøk å finne meg. Jeg er som en turist i Irak, jeg beveger meg rundt omkring i landet og bor hos mine brødre, lød budskapet.

Angrep hus
Natt til torsdag angrep amerikanske styrker det de hevdet var et av Zarqawis skjulested i Falluja, og jevnet et hus med jorda.

Fire døde mennesker ble hentet ut av ruinene, men det var uklart hvem dette var.

- Uansett hvor og når vi finner elementer av Zarqawis nettverk, kommer vi til å angripe dem, het det i en kunngjøring fra den amerikanske militærledelsen i Bagdad. (©NTB)

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat