Gå til sidens hovedinnhold

Nå er vinteren her!

Det snør i fjellet. - Bruk vinterdekk, råder ekspertene.

Så kom snøen i fjellet. Nettavisens bilde fra Beitostølen (900 m.o.h) viser at snøen laver ned i fjellet og Trollstigveien ble mandag formiddag stengt på grunn av snøfall.

- Ja, det snør i fjellet i vestlige og nordlige strøk i Sør-Norge nå, sier Bjart Eriksen ved Meteorologisk Institutt til Nettavisen.

Han sier at det er i høyden, over 600 meter at det laver ned:

- Om du skal kjøre i fjellet de første dagene, så bør du ta høyde for at det er snø der. Om jeg skulle ha kjørt i fjellet nå, så ville jeg ha lagt om til vinterdekk.

- Helt vanlig
Eriksen sier at det er helt vanlig at det kommer et snøfall i fjellet i løpet av september.

- Dette er det første store snøfallet i fjellet i år og det vil også snø i morgen før været gradvis blir lettere. I og med at temperaturen synker noe, så vil nok snøen bli liggende noen dager de fleste steder. Men temperaturen kan stige igjen allerede i neste uke, sier Eriksen.

- Må ha vinterdekk
Kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF er ikke i tvil om at man må bruke vinterdekk i fjellet nå.

- Vinterdekk er det eneste som duger når det snør og man er lovpålagt å være riktig skodd til kjøreforholdene. I lavlandet er det ennå ikke nødvendig å skifte dekk og piggfrie vinterdekk er heller ikke så gode før det er kuldegrader, sier Sødal.

- Har du noe tips til folk som har kjørt på ferie i fjellet nå - uten vinterdekk?

- De kommer seg vel ned på et vis, selv om det kan bli problematisk. På den tiden her av året så bør man nesten legge om til vinterdekk før man kjører til fjells, sier Sødal.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken