Gå til sidens hovedinnhold

Nå fyrer de med thorium

For første gang i historien brennes nå thorium i en vanlig testreaktor. Det skjer i Halden.

OSLO (Nettavisen): - Det ser veldig lovende ut, og manges øyne er nå rettet mot Halden. Dette går verden rundt og har vakt betydelig interesse, sier informasjonssjef Viktor A. Wikstrøm jr. ved Institutt for energiteknikk (IFE) til Nettavisen.

Over fem år
Det er IFE som utfører brenseltestene for det norske selskapet Thor Energy. Forberedelsene har pågått i lang tid, og prosjektet vil strekke seg over fem år. I løpet av denne perioden er målet å skaffe sikkerhetsdata for thoriumbrenselet. Når prosjektet er over vil resultatet være et grunnlag for å vurdere framtidig bruk av thorium i kjernekraftindustrien.

- Ledende forskningsreaktor
- Testene kunne vært utført andre steder, men Haldenreaktoren er anerkjent som en av de ledende forskningsreaktorene i verden på dette med test av atombrensel. Det er en posisjon vi har hatt i 50 år, sier Wikstrøm.

Les mer på hjemmesidene til Institutt for energiteknikk

Det er første gang i historien det brennes thoriumbrensel i en konvensjonell testreaktor.

Thorium, som Norge har store forekomster av på Fensfeltet på Ulefoss i Telemark, har flere ganger blitt lansert som kandidaten som skal ta over for uran som brensel i fremtidens reaktorer.

Store forekomster i Telemark
En geologisk rapport fra Telemark fylkeskommune i fjor viste at thoriumforekomstene på Fensfeltet kan gi hundre ganger energien fra all olje og gass på norsk sokkel. En rapport fra Thorium Think Tank (TTT) var også svært oppløftende. Ifølge dem har Norge en av verdens største thoriumreserver, og det anslås at det ligger 56.000 til 675.000 tonn av det radioaktive grunnstoffet i Fensfeltet.

Problemet er at man ennå ikke har klart å utnytte grunnstoffet kommersielt. Hindringene har vært god tilgang og lav pris på uran, samtidig som kjernekraftbransjen er pålagt et strengt regelverk for innføring av nye løsninger, skriver Teknisk Ukeblad.

Det patenterte brenselet til Thor Energy består av 90 prosent thorium og 10 prosent plutonium, og skiller seg dermed fra dagens tradisjonelle uranbrensel.

- Veien fra å lage pellets til vi kan laste det inn i en reaktor er mellom åtte og ti år, så dette tar tid. Vi begynner likevel å se resultater som er bedre enn forventet, sier daglig leder Øystein Asphjell i Thor Energy.

- Det oppfører seg som vi vil og ser veldig bra ut. Det holder blant annet 10-15 prosent lavere temperatur enn dagens materialer. Dette er en stor fordel når det gjelder levetid på brenselstavene og sikkerhet i en reaktor, sier Asphjell til Teknisk Ukeblad.

3641367

Mange fordeler
En av fordelene med thorium er at det bare har en hundredel av lagringstiden for uranavfall fra kjernereaktorer. I tillegg er verken brenselet eller avfallsproduktene egnet for å produsere atomvåpen, og man trenger svært små mengder thorium for å produsere energi i forhold til uran, skriver Teknisk Ukeblad.

Norsk satsing?
Nettavisen spurte informasjonssjef Viktor A. Wikstrøm jr. ved Institutt for energiteknikk (IFE) om thorium er det som kan bringe Norge inn i atomalderen? Men på det spørsmålet svarer han nei.

- Det behøver vi ikke. Norge renner jo over av energi. Vi har kompetansen og naturressursene på dette området, men det er ikke noe argument for å en norsk satsing på kjernekraft, mener han.

- Kan bidra til en sikrere verden
På Stortinget ivrer opposisjonen for en mer offensiv thoriumstrategi enn det de mener regjeringen har vist.

Høyres Siri A. Meling, stortingsrepresentant fra Rogaland og medlem i energi- og miljøkomiteen, sier til Nettavisen at Norge bør gjøre mer på forskningsfeltet når det gjelder thorium.

- Selv om vi ikke skal ha kjernekraft på norsk jord, så kan dette bidra til en mer miljøvennlig og sikrere verden der ute. Når det gjelder forekomstene, er ikke Norge alene, og thorium kan kanskje utvinnes lettere i andre land, sier hun.

- Det er uheldig at regjeringen har valgt å legge dette litt til siden. Vi i Høyre ønsker å fokusere mer på dette, og et nasjonalt program for thoriumsforskning, slik miljøet på Kjeller tar til orde for, kan kanskje være måten, uten at jeg vil konkludere på det, legger hun til.

Meling sier det er positivt at thorium testes ut som brennstoff i atomreaktor og peker på at dette grunnstoffet representerer et mye mer miljøvennlig brennstoff enn uran.

- Uran har mye lengre halveringstid og avfallet fra thorium kan ikke anrikes og brukes til kjernefysiske våpen, påpeker hun.

Hva mener du? Hvordan bør Norge utnytte sine thoriumressurser? Si din mening i kommentarfeltet!

Kommentarer til denne saken