Gå til sidens hovedinnhold

- Nå har jeg startet en ny, liten saga

Morten Gamst Pedersen vil bidra både på og utenfor banen.

Etter 15 måneders pause er Morten Gamst Pedersen tilbake i landslaget. Han ønsker å bidra både på og utenfor banen.

- Det er kjempegodt å være tilbake på landslaget. Jeg har veldig lyst til å spille, men jeg tror jeg kan være med og bidra utenfor banen også. Det er mange unge her, mange nye ansikter. Jeg har vært i utlandet i ti år og spilt på landslaget lenge. Om noen har noe å spørre om, så kan jeg nok svare, sier han til NTB.

Hans forrige landskamp var den siste før VM-kvalifiseringen startet. Han er tilbake i første kamp etter at en traumatisk kvalifisering ble avsluttet.

- Jeg kan ikke svare på hva de tenkte og vurderte, men nå har jeg startet en ny liten saga, og jeg skal prøve å gjøre det beste ut av det.

Gamsten har over dobbelt så mange landskamper (74) som noen annen spiller i troppen mot Danmark, og han har også scoret flere enn dobbelt så mange mål (16) som noen annen. Han ble hentet inn etter at troppen mistet to kantspillere (Daniel Braaten og Joshua King) og sine to mest rutinerte spillere (Brede Hangeland og Braaten).

Ekstremt motivert
- Morten er en personlighet, en kraft i seg selv. Han bidrar til å ta av litt press på de unge spillerne, og samtidig er han ekstremt motivert. Så får vi se om han fotballmessig kommer på sporet og får spille. Det gjenstår å se, sier Per-Mathias Høgmo.

Det er uvanlig at en spiller blir etteruttatt i landslagstroppen selv om han ikke har spilt for klubblaget på nesten en måned. 19. oktober spilte Gamst seks minutter for Karabükspor, så pådro han seg en skade som har satt ham utenfor de tre siste kampene.

- Jeg ble litt overrasket selv da jeg ble tatt ut, men vi skal spille to landskamper hvor det ikke er snakk om poeng, og de vil vel se litt på meg. Det er en utfordring, og det liker jeg.

Høgmo er imponert over Gamstens treningsvilje og iver etter å bli bedre.

- Han har vært den best trente norske fotballspilleren av alle, men han har mistet løpshurtigheten sin. For en tid siden fikk han beskjed om å trene mye hurtighet, og han trente på seg en strekk. Det sier noe om hans brennende ønske om å spille fotball, sier Høgmo.

Utvikling
- Jeg liker ikke å være i dårlig form. Jeg liker å trene, jeg liker å høre på råd og ta til meg ting. Jeg tenkte også selv at jeg trengte å jobbe med hurtigheten, og det var da jeg gjorde det at jeg fikk en liten trøkk i låret. Det er slikt som skjer, sier Gamst selv.

Han vil være 34 år når EM-sluttspillet i Frankrike spilles, men Høgmo ser ikke det som en hindring.

- Alt avhenger av om han får spille fast og i en rolle som passer ham. Sist jeg så ham live, i England, spilte han sentralt som ballfordeler. Da tar du bort hans styrke. Det er ikke der han har sin fotballframtid, iallfall ikke i landslaget, sier landslagssjefen.

Gamsten har spilt under Høgmo både på U21-landslaget og i Tromsø.

- Per-Mathias vil ha innoverkanter som oppsøker mellomrommet. Jeg har som en forse å slå innlegg også. Jeg får gjøre det beste ut av det og gå både innover og utover. Det fungerte bra sist under Per, og jeg håper det gjør det nå også, sier han. (©NTB)

Kommentarer til denne saken