Gå til sidens hovedinnhold

Nå har oljeriggen sunket i havet

Sank etter 36 timer i brann, og undervannsroboter skal avverge en miljøkatastrofe på 1500 meters dyp.

Oljeriggen Deepwater Horizon brant i 36 timer før den til slutt sank torsdag kveld, melder BBC.

Brannen ble forårsaket av en enorm gasseksplosjon tirsdag kveld lokal tid. 126 mennesker var om bord på riggen da ulykken inntraff. 17 av dem er skadd.

Elleve oljearbeidere er fortsatt savnet, men mye tyder på at de er omkommet, melder amerikanske medier.

Oljeplattformen ligger i Mexicogolfen, 83 kilometer sør for Venice i delstaten Louisiana.

Pumper fortsatt ut olje
Flere lensebåter jobber med å samle oljen på overflaten. Men den største potensielle miljøkatastrofen må bekjempes på havets dyp.

Et oljerør, som var tilknyttet riggen, pumper fortsatt ut 8000 fat med olje hver dag. Oljerøret henter opp råolje fra reservene på havets bunn.

En gruppe ingeniører bruker undervannsroboter i et forsøk på å få kontroll på oljesølet. Arbeidet er svært utfordrende fordi oljelekkasjen finner sted på 1500 meters dyp.

Ingeniørene skal ved hjelp av den fjernstyrte roboten forsøke å skru igjen røret for å hindre mer oljesøl. Det opplyser talsmann Guy Cantwell for selskapet Transocean, som eier riggen, skriver The Times.

Les også: Her brenner oljeriggen
Les også: Oljeriggen står fortsatt i brann

Hvis denne operasjonen mislykkes, må de borre en avlastningsbrønn som krysser med originalbrønnen. Deretter kan denne avlastningsbrønnen fylles med sement og slam.

Men denne prosessen kan ta uker eller måneder. Frykten er at oljen skal nå kysten av Louisiana, som ligger 80 kilometer nord for oljeriggen.

Forårsaket av en utblåsning
Amerikanske myndigheter har varslet at de skal iverksette en granskning av gassulykken.

Foreløpig spekuleres det på om riggen ble utsatt for en ukontrollert utblåsning, som skjer når gass eller olje presses opp gjennom brønnen og tar fyr.

Carolyn Kemp er bestemoren til en 27-åring som fortsatt er savnet etter plattformulykken. Hun forteller at de pårørende er blitt informert om at de savnede antakelig ikke vil bli funnet i live.

- De regner med at alle de savnede er omkommet. Det er det siste vi har hørt, sier Kemp, melder BBC.

Les også: Eksplosjon på oljerigg
Les også: Nordmannen bak Transocean: - Helt forferdelig

Det er oljeselskapet BP som drifter riggen, mens Transocean eier den. Transocean er verdens største boreselskap, og ble i sin tid samlet til ett selskap av nordmannen Ole Lund.

Lund mottok nyheten om ulykken med stor sorg.

- En slik ulykke er helt forferdelig. Når man ser dette, så har man ikke ord på det. Men man føler jo med. Jeg har jo litt mitt hjerte plassert i Transocean, selv om det nå begynner å bli lenge siden, sa Lund til Nettavisen tidligere denne uken.

Kommentarer til denne saken