Gå til sidens hovedinnhold

Nå har Russland formelt annektert Krim

Overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen har ratifisert Krim-traktaten.

Moskva (NTB-DPA): Overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen ratifiserer annekteringen av Krim, som dermed formelt blir en del av Russland.

Følg Nettavisens livestudio for det siste fra Krim og Ukraina

Blåste liv i EU-avtale

Samtidig ble det kjent at Ukraina og EU har skrevet under på den politiske delen av samarbeidsavtalen som ble lagt på is i november i fjor.

Avtalen, som har som mål å styrke politiske bånd mellom de to partene, ble signert av Ukrainas midlertidige statsminister og EUs toppledere i Brussel fredag formiddag.

Nei-et som startet opprøret

De store protestene mot Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj begynte da han sa nei til en lignende avtale med EU i november. Det var dette nei-et som startet opptøyene i Ukraina og til slutt førte til regimets fall.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt mener Russland ikke kommer til å nøye seg med å bare ta over Krim i Ukraina. Resten av landet står også i fare for russisk overtakelse.

Tror Krim er begynnelsen

– Jeg tror Krim bare er oppvarmingen. President Putin er i utgangspunktet ikke interessert i Krim. Han er interessert i Ukraina, sier han til CNN ifølge Svenska Dagbladet.

Bildt påpeker at Putin tok opp Russlands historiske krav i en stor tale nylig. De handler ikke bare om Krim, men også om sørlige deler av Ukraina.

– Vi må være ekstremt årvåkne på risikoen for at president Putin vil handle videre, til og med militært, også utenfor Krim, fremholder den svenske utenriksministeren.

– Jeg er overbevist om at hans egentlige mål ikke er Krim, men Kiev, legger Bildt til.

Han føler seg sikker på at Putin er forberedt på å ta i bruk en rekke midler for å destabilisere Ukraina.

– De siste ukene har vi sett at han også er klar til å benytte seg av militære virkemidler. Det er dypt bekymrende.

Putin drøftet sanksjoner

Russlands president Vladimir Putin håner de vestlige sanksjonene, men vil ikke svare, ifølge nyhetsbyrået RIA.

Putin drøftet de internasjonale sanksjonene mot Russland på et møte med sine viktigste sikkerhetsrådgivere i Kreml fredag, opplyser Putins talsmann Dmitrij Peskov til nyhetsbyrået Interfax.

Peskov forteller at sanksjonene var et tema på et møte i presidentens sikkerhetsråd. Situasjonen i Ukraina var også et tema, og det samme var forholdet til flere internasjonale organisasjoner.

– Dere vet at både i den første saken, de amerikanske sanksjonene, og i den andre saken, innføringen av et visumregime for Ukraina, så mener jeg vi inntil videre bør avstå fra å ta gjengjeldende skritt, sa Putin ifølge en tekst som er offentliggjort av Kreml. (©NTB)

HTML EMBED
Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken