Gå til sidens hovedinnhold

Nå har van Persies læregutt blitt voksen

Onsdag møter Carlos Vela sin tidligere mentor i Champions League.

I 2005 skjøt en purung Carlos Vela opp på stjernehimmelen. Som toppscorer i U17-VM for Mexico ble den måljagende spissen fort lagt merke til.

Det var til slutt Arsenal og Arsène Wenger som dro det lengste strået i kampen om spissen, og de fleste var enige om at londonklubben hadde sikret seg en juvel.

Veien fram til spilletid på førstelaget ble imidlertid lang for Vela, og han ble til stadighet lånt ut.

I 2011 gikk han på lån til Real Sociedad og sesongen etter ble overgangen gjort permanent. I San Sebastian er 24-åringen nå i ferd med å leve opp til sitt potensial.

I 2012/13 banket han inn 14 ligamål for klubben og hjalp den til Champions League. Onsdag venter selveste Manchester United i gruppespillet av turneringen.

- Lærte mye
Der kan Vela møte en gammel mentor. Under tiden i Arsenal lærte nemlig meksikaneren mye av Uniteds superspiss, nederlandske Robin van Persie.

- Jeg lærte mye av ham. For meg er han den beste spissen i verden og det var en ære å få trene sammen med ham i Arsenal, sier Vela ifølge The Independent.

- Vi satt ved siden av hverandre i garderoben, og jeg spurte ham om bevegelser, og hva han tenkte om forskjellige ting. Han forklarte. Var det ting jeg kunne forbedre i spillet mitt, tok han det opp med meg, og ga meg råd. Jeg er veldig takknemlig for det han gjorde, sier 24-åringen.

Under tiden i Arsenal måtte Vela konkurrere med langt mer etablerte spillere som Thierry Henry og senere van Persie om en plass på laget. For en unggutt som han ble dermed veien fram til førstelagsspill lang. Låneopphold i de spanske klubbene Salamanca og Osasuna, samt engelske West Bromwich Albion ble derfor hverdagen til spissen.

- Jeg har vokst mye den siste tiden. Det at jeg fikk lite spilletid i Arsenal førte til at det var lite kontinuitet over det jeg gjorde. Du trenger det for å utvikle deg. Nå har jeg både selvtillit og masse spilletid, forklarer Vela.

- Jeg har utviklet meg mye og er en bedre spiller nå, enn jeg var i Arsenal. Spilletid gir meg motivasjon, og det gir meg igjen selvtillit til å prøve ut nye ting. Slik klarer jeg å få det beste ut av meg selv som fotballspiller, sier han.

God kompis
Vela er likevel takknemlig overfor Wenger og Arsenal. 24-åringen legger ikke skjul på at han lærte mye i londonklubben.

- Jeg fikk trene med noen fantastiske spillere. Jeg lærte bevegelser, avslutningsteknikker og så hvordan de mer rutinerte spillerne gjorde ting. Arsenal og Wenger ga meg en sjanse til å etablere meg i Europa, sier han.

Når United og Real Sociedad møtes på Old Trafford onsdag, er det ikke bare van Persie som er en gammel kompis av Vela. Han kjenner også Javier Hernandez godt.

- Vi har spilt sammen siden vi var 14-15 år og har mange minner fra landslaget sammen. Vi spilte også for samme klubblag, før vi dro til Europa. Han er en god spiller, men har stor konkurranse i United. Van Persie og Wayne Rooney er foran ham i køen. Han er likevel en type som aldri gir opp, og tar vare på sjansene han får, sier Vela om kompisen.

Manchester United står så langt med fire poeng fra to kamper i Champions Leagues gruppe A. Real Sociedad har tapt sine to første kamper.

Kommentarer til denne saken