Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan disse talentene også få spille EM

- Dette er ikke hverdagskost i norsk fotball.

U21-landslaget har så langt imponert stort i Israel og stått fram som en positiv overraskelse i en tid der interessen rundt A-landslaget ikke akkurat er all verden.

En sterk seier over England lørdag har gjort sitt til at det nå er store sjanser for at Norge kan gå videre i dette mesterskapet.

Det er imidlertid ikke bare U21-gutta som imponerer om dagen. Nylig viste også U19-landslaget hva som bor i dem, da selveste Tyskland ble smadret med 3-1 i EM-kvalifiseringen.

Spillere som Lillestrøms Ohi Omoijuanfo, Strømsgodsets Martin Rønning Ovenstad og Rosenborgs Ole Kristian Sælnes kom alle på scoringslisten i kampen som ble spilt på Notodden.

U19 er det aldersbestemte landslagsnivået under U21-nivå, og en rekke av spillerne på dette laget har til tross for sin unge alder god fartstid med toppfotballen allerede.

- Det er hyggelig
Manchester Uniteds Mats Møller Dæhli er kanskje den største profilen på laget, mens også flere av de andre har fått mye oppmerksomhet den siste tiden.

I tillegg til de allerede nevnte målscorerne fra Tyskland-kampen, finner vi også profiler som Bård Finne fra Brann og Mohammed Elyounoussi fra Sarpsborg i den norske troppen.

Mandag venter en ny kvalifiseringskamp for laget, og med seier mot Kypros, samtidig som Tyskland tar poeng mot Nederland i gruppens andre kamp, vil Norge være EM-klare.

Sist Norge var med i U19-EM var tilbake i 2005. Norge var også kvalifisert i 2003, mens vi deltok som vertsnasjon i 2002. Norge deltok også i 1995, 1992 og 1988, me da het det U18-EM.

Under mesterskapet i 1992 tok Norge sin beste plassering, en tredjeplass etter straffesparkkonkurranse mot England i bronsefinalen. Tyrkia vant foran Portugal dette året.

Talentspeider Stig Torbjørnsen synes det at U19-gutta nå har muligheten til å nå et EM, viser at det gror svært godt bak de mest rutinerte i norsk fotball om dagen.

- Det er hyggelig at vi er så nær et U19-mesterskap. Og at vi er i et U21-EM, sier han til Nettavisen.

- Det er ikke hverdagskost at Norge er med i slike mesterskap. Det er jo 15 år siden sist U21-laget var med. Dette viser at det blir gjort mye riktig i norsk fotball nå, sier RBK-speideren.

Torbjørnsen, som har svært god kjennskap til norsk fotball og det norske spillermarkedet, mener likevel det er litt for tidlig å fastslå at U19-ungguttene blir framtidige landslagsstjerner.

- Dette er spillere som til daglig spiller i Tippeligaen. Det er gode, kjente spillere. Men det blir vanskelig å si noe nå, om hvor langt de kan nå og hvor store de kan bli, sier Torbjørnsen.

Tror på EM-plass
Det er Øivind Nilsen som er landslagssjef for det norske U19-landslaget. Han mener seieren over Tyskland fredag viser at det er en svært talentfull gruppe han er sjef for.

- Dette er noe av det beste vi har gjort med dette laget. Det var bra innstilling og god jobbing. Vi hadde en sterk defensiv struktur og et variert og bra angrepsspill med gode bevegelser. Totalt hadde jeg 13-6 i sjanser til oss. Dette var veldig bra gjennomført, sier han til fotball.no.

Ohi Omoijuanfo, som denne sesongen har fått bra med spilletid i Lillestrøm, tror Norge kan slå Kypros mandag og sikre norsk deltakelse i nok et mesterskap.

- Jeg tror vi har store muligheter til EM. Nå skal vi fokusere inn mot neste kamp og slå Kypros, slår angrepsspilleren fast.

Han få støtte av landslagssjef Nilsen.

- EM-håpet lever. Vi får håpe Tyskland tar poeng og at vi vinner, men det gidder jeg ikke å tenke på akkurat nå. Vi skal lade batteriene og se om vi klarer å mobilisere til å gjennomføre en bra prestasjon mot Kypros. Men det blir ikke lett, og det blir en annen type kamp, sier Nilsen.

- Litt edruelige
Sist Norge var med i et stort fotballsluttspill var under EM i 2000. På U21-nivå var altså 1998 sist gang Norge var med, før Tor Ole Skulleruds menn kom til Israel nå i år.

I 1998 sørget spillere som Steffen Iversen, Vegard Heggem, Espen Baardsen, Andreas Lund, og Eirik Bakke for en bronsemedalje til Norge i U21-EM.

Til tross for suksessen bidro ikke denne generasjonen fotballspillere til noen ny gullalder for landslaget på A-nivå. Stig Torbjørnsen mener man må være litt forsiktig med å «ta av» nå også, selv om det stadig vekk dukker opp nye, gode norske spillere, som presterer bra på alderbestemte landslag.

- Vi skal selvfølgelig være litt edruelige med tanke på dette. Det er mange av spillerne på U21 som nesten ikke har spilt i klubbene sine. Det er kanskje en grunn til det, også?

- Men det er i hvert fall ingen grunn til å svartmale det. Det går opp og ned. De spillerne som er på U21 nå er en bra gjeng og en fin generasjon spillere. Men vi kan ikke vente at Norge kommer til EM hver gang. Det var jo litt flaks at de kom dit i år også. Hadde kampen vært tre minutter lengre på Marienlyst mot Frankrike, kunne det fort endt annerledes, sier speideren.

Han er likevel klar på at Norge denne gangen, og i framtiden, ikke eiser til mesterskap som «turister».

- Det er bare å nyte øyeblikket. Det er tross alt jævlig vanskelig å komme til disse mesterskapene. Det er kun åtte nasjoner i U21-EM (det samme i U19-EM red. anmerk.). Jeg tar av meg hatten for det, sier han til Nettavisen.

- Norge er ikke der som turister. De har prestert og har muligheten til å komme videre. Det er morsomt for norsk fotball, sier han.

Kommentarer til denne saken