Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du få i både pose og sekk

Det er rekordbillig å starte juleshoppingen.

Har du penger til overs kan det nå virkelig lønne seg å foreta en rekordtidlig julehandel, spesielt i England.

Årsaken er at kronen fortsetter å flekse muskler mot flere valutaer. Ett pund koster ble onsdag formiddag notert i 8,9689 kroner. Så lavt har ikke pundet vært målt på flere tiår.

Valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets opplyser overfor NA24 at det er flere faktorer som har bidratt til at den norske kronen har styrket seg så kraftig mot pundet og flere andre viktige valutaer.

Tror på norsk økonomi
- For det første går den norske kronen generelt sterkere. Risikoappetitten har økt og utenlandske aktører er igjen nettokjøpere av kroner. Dette er en viktig drivkraft bak utviklingen. Årsaken til at de kjøper kroner er nok mange. Det viktigste den siste tiden er nok at norsk økonomi fremstår sterk sammenlignet med andre land. Og gitt den positive utviklingen er det ventet at Norge skal være blant de første landene til å sette rentene opp. Forventninger til høyere rente i Norge gjør kronen attraktiv, sier Viland.

I går morges vakte det oppmerksomhet at Australia, som det første G20-landet, hever renten. Det tolkes som et tegn på at situasjonen i verdensøkonomien er i ferd med å stabilisere seg. Styringsrenten ble hevet fra 3,0 til 3,25 prosent.

Dermed fikk markedet en påminnelse om at Norges Bank kan være neste sentralbank ut, med renteøkning i oktober.

Tungt for britisk økonomi
- Det er flere faktorer bak at pundet nå har svekket seg, mener Camilla Viland.

- Britiske renter er rekordlave og det er ventet at rentene skal bli lave lenger enn i andre land. Videre har den britiske sentralbanken tatt i bruk omfattende kvantitative lettelser (QE) og det er mulig at de eksisterende QE-programmene kan utvides. Sentralbanken har også sagt at de vil vurdere å kutte renten på innskudd i sentralbanken. I tillegg tynger bekymringer omkring den finanspolitiske situasjonen i Storbritannia pundet. Storbritannia har store offentlige underskudd og nettogjelden er stigende.

Viland legger til at den britiske sentralbanken synes å være fornøyd med et svakt pund.

- Sentralbanksjefen uttalte blant annet nylig at en svak valuta er nyttig for å rebalansere den britiske økonomien i retning av eksportdrevet vekst. Sentralbanken har også nylig sagt at pundets likevektsverdi kan ha falt som følge av finanskrisen.

Billigere klær og mat
Foruten at pundet ligger på rekordlave nivåer så bidrar også den økonomiske krisen til at det er billigere å handle i England. Dette kan du utnytte.

Tall fra den britiske handelsstanden viser at shoppingprisene falt med 0,1 prosent i september sammenlignet med samme periode i fjor.

Spesielt er det prisene på klær, elektriske produkter og møbler som har blitt billigere.

Her har prisene på sko falt med 5,7 prosent, elektriske produkter er ned med 4,4 prosent og møbler har falt med 2,6 prosent det siste året.

- Generelt lavere priser vil sannsynligvis hjelpe husholdningene i tiden frem til jul, sier Stephen Robertson, generaldirektør hos British Retail Consortium, ifølge Sharecast.

Samtidig som detaljprisene faller er det også gode nyheter for sultne turister.

Prisene på fersk mat har kun steget med 0,8 prosent det siste året, noe som er den svakeste veksten siden målingene begynte i 2005.

Begrenset nedside
Men skal man få fullt utbytte av det billige pundet kan det være smart å ikke vente for lenge.

Analytiker Camilla Viland sier nemlig at ettersom kronen allerede har styrket seg så kraftig mot pundet, er det en begrenset mulighet for at pundet skal bli mye billigere. I stedet ser hun for seg en mulighet for at pundet på kort sikt kan komme til å bli dyrere.

Når det gjelder i de kommende månedene ser hun for seg at kronen har svekket seg noe mot pundet ved juletider. Om ett år tror DnB Nor Markets at pundet vil koste 9,11 kroner.

Dilemma for Norges Bank
Økonomene i Handelsbanken Capital Markets mener at kronestyrkelsen har gått betydelig raskere enn de hadde ventet.

- Nå har kronen altså fått drahjelp av den australske renteoppgangen. Og når kronen styrker seg mot euro, betyr det at den styrker seg enda mer mot dollar og pund ettersom de svekker seg mot euro. Dette er viktig for Norges Bank, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken.

Og de mener at styrkelsen nå har gått så langt at de ikke vil bli forbauset om det kommer en eventuell korreksjon.

- Om det ikke skjer og styrkelsen fortsetter, vil Norges Bank bli stående overfor et dilemma. Jo sterkere kronen er, jo svakere blir argumentet for renteheving, mener makroøkonom Shakeb Syed.

Nordea Markets-økonom Erik Bruce deler den oppfatningen.

- Vi er blitt betydelig mer usikre på hva Norges Bank sier og gjør i oktober. Importveid kronekurs er nå nesten seks prosent sterkere enn Norges Bank har lagt til grunn som gjennomsnittsnivå i fjerde kvartal, skriver Bruce i en rapport.

Her er noen valutabevegelser onsdag ettermiddag:
USD-NOK: 5,6970
EUR-NOK: 8,6773
GBP-NOK: 9,0483
SEK-NOK:80,8300
DKK-NOK: 112,2700
EUR-USD: 1,4682

Følg valutakursene her

Kommentarer til denne saken