Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan Tyskland glemme 1966

Elleve tyskere og én dommer sendte England ut av VM.

TYSKLAND - ENGLAND 4-1:

«Alle» sammenlignet søndagens åttedelsfinale mellom Tyskland og England med den berømte VM-finalen i mesterskapet i 1966.

Den gang vant England sin første og hittil eneste VM-tittel etter Geoff Hursts omdiskuterte 3-2-scoring, som fotballelskere fortsatt ikke er enige om var over streken eller ikke.

Men om Hursts scoring kunne diskuteres, er ikke det samme tilfelle med Frank Lampards langskudd snaue 40 minutter ut i lørdagens åttedelsfinale.

For like etter at Matthew Upson hadde sørget for nytt engelsk håp med sin 1-2-redusering, smalt Lampard til fra distanse. Skuddet gikk via tverrliggeren og over streken, og spratt tilbake på innsiden av tverrliggeren før den tyske keeperen Manuel Neuer fikk kastet seg over ballen.

Skandaløs dømming
Samtlige tilskuere og tv-seere kunne se at ballen hadde vært langt inne i målet.

Utenom den uruguayanske dommeren Jorge Larrionda og hans assistentdommer.

Til alles forferdelse vinket han spillet videre, og Tyskland fikk sin hevn for tapet i 1966: I andre omgang var tyskerne overlegne, scoret ytterligere to mål, og vant til slutt 4-1.

- Nå er vi skuls for det som skjedde på Wembley i 1966, sier matchens beste spiller, Thomas Müller, etter kampslutt.

Så skal det i rettferdighetens navn sies at Tyskland vant kampen fullt fortjent, etter å ha kjørt over det engelske laget gjennom store deler av kampen.

Hvor langt kommer Tyskland i VM? Stem på venstre side, og diskuter videre i kommentarfeltet!

Mens Joachim Löw er i ferd med å bli genierklært for jobben med det tyske laget, venter det nok langt verre tilbakemeldinger for Englands landslagssjef Fabio Capello når laget vender hjem til fotballøya etter nok et skuffende verdensmesterskap.

England, som cruiset gjennom kvalifiseringen til VM i Sør-Afrika, har ikke vært til å kjenne igjen i de fire kampene laget har spilt. Om det er noen trøst for skuffede engelske supportere, sørget laget for en av de mest minneverdige kampene i en lang VM-historie.

Etter kampen var det en skuffet Capello som møtte pressen.

- Små ting som avgjør
Italieneren mener den fatale dommeravgjørelsen må ta sin del av skylden for at kampen ble som den ble, og selv om han er klar på at Tyskland vant kampen helt fortjent, retter han skytset mot den uruguayanske dommeren.

- Det var den viktigste delen av kampen. Vi kunne spilt med en helt annen stil etter det, sier Capello om Lampards «mål».

- Vi gjorde noen feil, og dommeren gjorde en stor feil, men Tyskland spilte en god kamp. Det er alltid små ting som avgjør resultatet i kamper som dette. Vi spilte godt fram til 2-1, men etter det tredje målet var vi skuffende, kommenterer landslagssjefen.

Miroslav Klose, som åpnet Tysklands scoringsshow etter 20 minutter, hyller sitt lag etter prestasjonen.

- Jeg er veldig imponert over innsatsen i dag. I denne kampen var vi på hugget fra start av, vi var virkelig med i matchen, og vi fortjente å vinne, mener Klose, som med sine tolv VM-scoringer nå har scoret like mange mål som en legende som Pelé. Bare Ronaldo (Brasil, 15 mål), Gerd Müller (Vest-Tyskland, 14 mål) og Just Fontaine (Frankrike, 13 mål) har scoret flere enn tyskeren.

Nå tror Klose på videre suksess i Sør-Afrika, selv om det muligens blir Argentina som venter i kvartfinaleoppgjøret i Cape Town 3. juli.

- Vi får se hvordan det går i neste kamp. Målet vårt er å komme til semifinalen, så ser vi hva som skjer videre.

Franz Beckenbauer: - Unnskyld, England

Tysk press
Innledningsvis var mesterskapet i Sør-Afrika preget av få mål og liten risiko offensivt. Etter hvert har målene imidlertid begynt å renne inn, og åttedelsfinalen mellom Tyskland og England kommer til å gå inn i historien som en av de virkelige klassikerne.

England, som ikke fungerte som de skulle i det innledende gruppespillet, så ikke ut til å være spesielt godt rustet mot tyskerne, som tok initiativet fra start.

20 minutter ut i kampen fikk Joachim Löws gutter betalt for presset, da keeper Manuel Neuer bestemte seg for å ta del i angrepsspillet.

Et utspill fra den unge keeperen gikk helt opp til Miroslav Klose, som fikk kranglet ballen forbi David James. Verken sistnevnte eller Englands forsvar imponerte stort i situasjonen, og tyskerne fortsatte å kjøre kampen.

Diego Milito: Hånflirer av Rooney

Tok av
Så - etter en drøy halvtime - kom de fem desidert mest innholdsrike minuttene i årets VM.

Først da Tyskland lekte seg til en dobling av ledelsen. Thomas Müller ble spilt fri og sentret videre til Lukas Podolski, som satte ballen lavt forbi David James til 2-0.

Så da England reduserte. Steven Gerrard la inn fra høyre, og Matthew Upson steg til værs og knuste den tyske keeperen i luftduellen.

Da var det ny spenning i kampen, og det tok ikke mer enn ett minutt før det virkelig ble het temperatur på Free State Stadium i Bloemfontein.

Frank Lampard, som spilte sin beste kamp i mesterskapet, smalt til og sendte ballen via tverrliggeren og over streken, men dommer Larrionda vinket altså spillet skandaløst videre.

Først nå så det ut til at England virkelig hadde kommet i gang med mesterskapet, men stillingen holdt seg til pause. Og etter hvilen falt laget tilbake til gamle synder.

Tre minutter midtveis i andre omgang punkterte kampen fullstendig til Tysklands fordel. Og de tre minuttene kommer til å holde Gareth Barry våken i mange netter fremover.

Samleside: Alt om fotball-VM

Tabber avgjorde
Midtbanespilleren har vært en av Englands svakeste i Sør-Afrika, og etter 67 minutter slo han en enkel feilpasning som Bastian Schweinsteiger snappet opp. Midtbanegeneralen, som var usikker nærmest helt fram til kampstart, spilte fri Thomas Müller, som plasserte ballen i nærmeste hjørne.

Igjen var det grunn til å stille store spørsmålstegn ved keeper David James’ inntreden, men det er nok uansett Gareth Barry som har mest å gremmes over etter andreomgangen.

For bare tre minutter senere ble en lang ball spilt opp mot Mesut Özil på Tysklands venstre kant. Barry burde ha full kontroll på ballen, men slapp tyskeren forbi seg, som satte farten mot mål. Der slapp han ballen til Thomas Müller, som dermed scoret sitt andre mål for dagen.

Da var det gjort.

England resignerte, og kunne bare konstatere at de tyske ungguttene var langt farligere enn deres egne stjernespillere.

Så kan man bare spekulere i om Frank Lampards feilaktig annullerte scoring kunne endret matchbildet helt.

Tyskland slo England både i VM i 1970, EM i 1972, VM i 1990 og EM i 1996, men først nå kan man vel endelig si at laget har fått sin definitive hevn for finaletapet i 1966.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken