Jordbærene kommer omtrent en uke senere enn vanlig, opplyser jordbærsjef Roger Utengen i Bama.

- Fra 15.-20. juni begynner de første bærene å komme ut i butikkene, mens sesongen er i full gang først mot slutten av måneden, sier han.

En god sesong

En kald vinter og kjølig vårvær til tross, nå er det gode bær som er på vei.

- I snøfattige vintre risikerer vi at en del planter bukker under for frost. I år ser det ikke ut til å være noen frostskader, sier Utengen.

Ifølge jordbærbonde Marius Egge i Lier utenfor Drammen, kan vi se fram til et godt utvalg av jordbær denne sommeren.

- Det ser veldig bra ut. Nå ser det ut til å bli litt kaldere. Mitt største sommerønske er en litt kjølig sommer og regnbyger en gang i blant, sier Egge til Drammens Tidende.

Egge forklarer at jordbærplantene har hatt en flott blomstring og har fått lite frostskader på hans åker.

Først i Stavanger

De første norske jordbærene har allerede blitt plukket en stund. I slutten av mai var de første norske jordbærene er kommet til Domkirkeplassen i Stavanger.

Lørdag gikk jordbærene unna for 45 kroner kurven på torget i Molde, forteller Romsdals Budstikke. Tønsberg Blad sjekket mandag prisnivået rundt om i Norge og ut til forbruker lå prisen på 100 til 115 kroner kiloen.

Bama regner med at uke 28 og 29, midt i juli, blir sommerens store jordbæruker i år.

- Men vi kan aldri gardere oss helt mot været. Dersom det plutselig skulle bli fire uker med regn ser alt annerledes ut, sier Utengen i en pressemelding.

Bama har et femtitalls jordbærprodusenter i sving. De største befinner seg i Vestfold og Lier utenfor Drammen, noen litt mindre i Østfold Hedmark, Toten og på Jæren. Fruktgrossisten får etter hvert også større mengder jordbær fra åkre i Trøndelag, som i praksis betyr at sesongen forlenges.

Ny type på vei

De norske jordbærene profitterer smaksmessig på den norske sommeren. Lange, lyse dager kombinert med relativt kjølige netter gir mye søtsmak.

Norske jordbær har vært synonymt med typen Korona. Men det kan endre seg.

- Vi har plantet 100-150 mål av en ny type som heter Sonata, som vi har tro på. Den skal være mer holdbar enn Korona, men samtidig ha den gode smaken og den innbydende rødfargen, sier Utengen.