Gå til sidens hovedinnhold

- Nå kommer et nytt rentekutt

Men vil det hjelpe på boliglånsrenten din?

Da Norges Bank la fram renteprognosene i sin forrige Pengepolitiske rapport i slutten av juni, hadde sentralbanken tenkt å holde styringsrenten stabil over fem prosent i flere år.

Så slo finans- og kredittkrisen inn for fullt.

Dermed kan styringsrenten falle under fem prosent allerede på onsdagens rentemøte.

Nettavisen kutter ditt boliglån med 5000 kr (gratis)

Setter ned 0,5 prosentpoeng
Krisen har ført til at Norges Bank etter alle solemerker kommer til å sette renten ned under sine laveste anslag fra forrige rapport.

Ekspertene Nettavisen har snakket med tror i hovedsak at dagens styringsrente på 5,25 prosent vil settes ned med 0,5 prosentpoeng til 4,75 prosent før nyttår.

Norges Bank hadde i juni 4,90 prosent som sitt laveste renteanslag for desember, mens deres beste estimat var at styringsrenten ville ligge på 5,84 prosent.

Når kommer kuttene?
Ekspertene har forskjellig oppfatning om når rentekuttene kommer. Flere tror Norges Bank tar et nytt jafs på 0,5 prosentpoeng slik de gjorde på det ekstraordinære rentemøtet for snaue to uker siden.

DnB Nor er blant bankene som tror styringsrenten vil kuttes med 0,5 prosentpoeng før nyttår, men de er usikre på hvor mye som kuttes på dette møtet og hvor mye som kuttes på desembermøtet.

- Vi tror det kan være lurt å se an effekten av de redningspakkene som har kommet. I tillegg har kronen svekket seg mye, så Norges Bank vil nok se om dette vedvarer, sier seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR til Nettavisen.

En svak norsk krone gjør det vanskeligere å sette renten ned, da det kan føre til en ytterligere svekkelse.

- Det at Riksbanken i Sverige senket renten mer enn ventet (0,5 prosentpoeng, red.anm.) og at det ligger an til kutt mange andre steder rundt om, gjør at vi nok likevel lander på at det blir rentekutt allerede onsdag, sier han.

Renten skal videre ned
Og Orskaug og DnB Nor tror renten uansett vil bli satt videre ned i 2009.

- Innen april tror vi styringsrenten er nede på 4 prosent, og om et års tid tror vi den er helt nede i 3,5 prosent sier han.

Det er både godt og dårlig nytt for norske låntagere. Godt nytt fordi lånene etter hvert kan bli billigere, men dårlig nytt fordi det betyr en fortsatt nedgang i økonomien med blant annet tapte arbeidsplasser og lave lønnsøkninger som konsekvens.

Kan ta tid før bankene følger etter
I tillegg er ikke Bjørn-Erik Orskaug sikker på når norske låntagere vil få glede av rentenedsettelsene.

- Grunnen til at Norges Bank vil sette ned renten fremover er for å motvirke de høye pengemarkedsrentene. Før det blir en bedring i lånemarkedet mellom bankene vil det ikke bli noen voldsom nedgang i boliglånsrentene, tror han.

Men på sikt er det ingen tvil om at også norske låntagere vil få glede av rentenedgangen.

- Vi tror pengemarkedet kommer til å stabilisere seg over nyttår, og da vil også bankene bli i bedre posisjon til å sette ned renten i takt med Norges Bank, mener Orskaug.

Renten neste år
Under finner du tabellen over hva de fem ekspertene Nettavisen har snakket med tror om styringsrenten fremover:

HTML EMBED
Endring onsdag Om et år
DnB Nor 0,25-0,5 3,50
Handelsbanken -0,5 -
SEB -0,25 4,00
Nordea -0,5 4,00
Landsbanki -0,5 3-3,5

Gratis tjeneste fra Nettavisen:
Sjekk om vi kan kutte boliglånet ditt med minst 5000 kroner

Hva tror du om renten fremover? Er det bra at styringsrenten nå ser ut til å senkes tildels kraftig? Kommenter under.

Kommentarer til denne saken