Bankene i Norge og Europa har fått langsiktige lån, og det vil få en direkte innvirkning på ditt boliglån, mener ekspertene Nettavisen har snakket med.

Rentekutt i morgen?
Rune Pedersen er Pengeforlagets ekspert på privatøkonomi. Han mener det vil være rart om ikke det kommer en kjapp reaksjon på krisepakken, kanskje allerede på mandag.

- Det er vel rimelig å anta at dette vil hjelpe på pengemarkedet. I klartekst vil boliglånsrenta gå ned, eventuelt ikke stige. Det senker iallfall rentenivået, sier Pedersen til Nettavisen.

- Det ville vært rart om det ikke kommer en positiv reaksjon på mandag. Dette vil være aller viktigst for kunder i småbanker, selv om de er i fåtall. Så er spørsmålet om det holder eller om det må til mer, sier han.

LES OGSÅ: Glem lavere boligrente

Norges Bank legger samtidig ut fastrentelån med to års løpetid særlig rettet inn mot de mindre bankene. Norske myndigheter er beredt til å iverksette nødvendige tiltak for å sikre tilliten til det norske banksystemet

Likviditeten forbedret
Agnes Bergo driver rådgivningsfirmaet Pengedoktoren. Hun oppfordrer bankene til å tenke på sin tillit hos kundene.

- Hvis bankene er kloke nå, så lar de låntakerne få en lavere lånerente. Det har ikke vært penger i omløp, det har ikke vært penger å få tak i. Det har spilt liten rolle hva sentralbanksjefen gjør, fordi nedgangen i styringsrenten ikke har blitt automatisk videreført til lånekundene, sier hun.

- Men med disse statsobligasjonene som blir gjort tilgjengelig for småbankene, så er likviditeten veldig forbedret. Hvis bankene da velger å ikke gi låntakerne lavere rente, så vil tilliten til bankene bli svekket.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Et steg i riktig retning
- Jeg konstaterer at Regjeringen gjør tiltak i akkurat den retningen vi har adressert, og at de signaliserer at boliglånskundene må skjermes. Det signalet håper jeg bankene tar, sier Bjørn Kvernberg i Rettferdig rente.

Kvernberg mener tiltaket som ble lagt fram søndag vil få en effekt for lånekundene, men tror ikke den vil synes med det første.

- De bør sette i verk rentekutt ganske raskt, men det viktigste er at bankene ser for seg at dette er et første tiltak for å skjerme boliglånskundene fra risikofylte prosjekter innen næringsliv. Dette er ikke siste tiltak, men et steg i riktig retning, sier Kvernberg.

- Må gi kundene lavere rente
I forrige uke så avislesende nordmenn oppslag om ekstremt rike mennesker som tok penger ut av norske banker fordi de ikke stolte på bankgarantien

- Det gir et grunnleggende uttrykk for mistillit. Det regjeringen nå har gjort er at de gir bankene en mulighet til å styrke tilliten igjen og hvis bankene da er kloke, så gir de den rimelige kreditten videre til kundene sine og det vil styrke tillitsforholdet, sier hun.

- Bankene må gi kundene lavere rente for å gjenopprette tilliten.