NORGE - ASERBAJDSJAN 0-0:

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Det var få lyspunkter å trekke fram under fredagens landskamp mot Aserbajdsjan, men 16 år gamle Martin Ødegaard viste igjen at han spiller fotball på nivå med de store gutta.

Og det er ikke første gang.

Etter en svak første omgang, vokste unggutten seg stadig bedre i møtet med Aserbajdsjan og var en kreativ kraft med smarte pasninger.

Blant annet viste Ødegaard litt av det han kan da Pål Andre Helland utsøkt ble spilt alene igjennom med keeper i andre omgang.

- Slutt å mase
Rosenborg-spilleren avsluttet imidlertid svakt utenfor. Overfor Nettavisen er Helland klar på at den sjansen skulle han satt i nettet.

- Jeg burde satt den i mål, så enkelt er det. Jeg skulle skyte i steget forbi keeper, men det var dårlig teknisk utført av meg og ballen gikk mye høyere enn den skulle, forteller Helland til Nettavisen etter kampen.

Trønderen vil imidlertid ikke være med på at det er problematisk for Norge at en 16-åring er den vi må stole på til å skape sjansene.

- I andre omgang er det mer bredde i spillet og da blir også mellomrommet større. Dermed kommer Martin til sin rett. Med han rettvendt, skaper vi flere sjanser, mener Rosenborg-profilen.

- Er det en svakhet at det er en 16-åring som «skal gjøre det» for Norge?

- Nå må du slutte å mase om at han bare er 16 år. Han spiller jo på Real Madrid. Han viser igjen at han er en klassespiller, mener Helland.

- Vrir og vrenger
Helland leverte også en brukbar kamp som innbytter og var involvert mer offensivt enn Per Ciljan Skjelbred, som han ble byttet inn for.

- Burde du startet kampen?

- Det spørs jo litt hvordan du vrir og vrenger på dette. Vi kan jo si at det var et godt bytte, også. Lagledelsen så etter hvert at det var behov for sånne som meg og Magnus Eikrem. Du kan se kritisk og positivt på det.

(artikkelen fortsetter under bildet)


- Imponert
Landslagsveteran Tom Høgli varslet i forkant av fredagens oppgjør at presset på Ødegaard var i ferd med å bli enormt og nesten umenneskelig. Backen lot seg imidlertid imponere over hvordan Ødegaard har håndtert disse forventningene før og under kampen.

- Vi skal være forsiktig med å legge for mye press på ham. Men i andre omgang har han en pasning som er nær ved å bli helt avgjørende. Vi skal ikke gå i den fella og legge alt presset på hans skuldre, han er bare 16 år, men jeg må si han takler dette ekstremt bra, sier Høgli til Nettavisen.

- Jeg er imponert over hvordan han står opp i alt dette, sier han.

- Var han banens beste mot Aserbajdsjan?

- Uten tvil, sier Høgli.

Skuffet
Ødegaard selv var imidlertid ikke helt fornøyd med egen innsats i kampen. Før pause var unggutten anonym og lite involvert.

- Det er ikke godt å si hva som gikk galt. Vi slet veldig med å få i gang spillet vårt, og klarte rett og slett ikke å sette trykk på dem før langt ut i annen omgang, sier Ødegaard til et samlet pressekorps etter kampen.

Han er enig i at de bedret seg betraktelig i andre omgang.

- Vi hadde vunnet kampen hvis vi hadde spilt sånn vi gjorde den siste halvtimen hele veien, mener den norske Real Madrid-spilleren.

- Avgjørende
Med kun ett poeng fredag må Norge helst slå Bulgaria borte til høsten for at det skal bli mulighet for å spille i Frankrike-EM i 2016.

- Den kampen blir helt avgjørende. Men det ville den vært uansett. Nå blir det slik at vi må vinne og det blir en artig utfordring. Vi skal dra ned og ta tre poeng, og sette de forbanna sjansene, sier Pål Andre Helland.

Etter seks gruppekamper har Norge ti poeng og Bulgaria åtte. Kroatia topper med 14, mens Italia følger på andreplass med 12 poeng.

De to beste lagene i gruppen går rett til EM, mens laget som ender på tredjeplass skal ut i omspillskamp om en plass i mesterskapet.