Gå til sidens hovedinnhold

- Nå må lukkede mottak etableres

Mannen fra Sør-Sudan, siktet for trippeldrapet på Valdresekspressen mandag, skulle sendes ut fra Norge tirsdag.

30-åringen søkte om asyl i Norge i april, men i tråd med Dubin-avtalen, skulle de nå behandles i Spania.

Les Stavrums kommentar: Enveisbillett ut av landet

Tidligere leder i justiskomiteen og nestleder i Frp, Per Sandberg, sier til Nettavisen at busstragedien mandag er «meget tragisk».

- Nå må tiltak på plass umiddelbart. Forsterkede helseundersøkelser, særlig innenfor psykiatri. Lukkede mottak må etableres, og desentraliserte mottak må revurderes, sier Sandberg til Nettavisen.

Hadia Tajik: - Nødetatene brukte for lang tid

- Vil skje igjen ...
Sandberg tror ikke vi klarer å løse situasjonen umiddelbart:

- Dette er ikke første gang, debatten om tiltak har vi hatt med jevne mellomrom også, og sannsynligvis vil vi måtte oppleve lignende tragedier som dette igjen, tror han.

Den siktede var asylsøker, og var bosatt ved Årdal mottakssenter. Han ble pågrepet av ambulansepersonell og brannvesenet før politiet kom til stedet.

- Mistet det kjæreste de har
Sandberg understreker at ikke alle fakta er på bordet:

- Jeg i likhet med mange kjenner ikke sakens helhet, understreker Sandberg - som vil uttrykke sin medfølelse med de berørte:

- Flere har mistet det aller kjæreste de har, sier han.

Anundsen: - Meningsløs hendelse
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen betegner hendelsen som «meningsløs»:

- Dette er en dypt tragisk og meningsløs hendelse. Jeg tenker på de pårørende, venner og kolleger som har lidd et forferdelig tap. Jeg har bedt om å få alle fakta på bordet, både når det gjelder politiets respons og på utlendingsmyndighetenes håndtering, sier Anundsen i en kommentar.

Han vil foreløpig ikke svare på hvilke tiltak som bør settes inn.

- Lukkede asylmottak
Da Høyre og Frp presenterte sin politiske plattform 7. oktober, var lukkede mottak et av tiltakene:

- Vi skal innføre innstramminger på familiegjenforening og lukkede asylmottak. Vi skal også korte ned på saksbehandlingstiden og styrke integreringen på flere områder, sa Siv Jensen, og påpeker at den foreslåtte politikken handler om å gjøre samfunnet tryggere for «folk flest», sa Fpr-leder Siv Jensen.

Jensen ville ikke svare på hvor mange lukkede asylmottak de vil gå inn for - eller hvor de bør ligge.

- For dårlig tilbud
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener behandlingstilbudet til asylsøkere med psykiske problemer ikke er bra nok.

– Når det gjelder psykisk helse hos asylsøkere, så er det fortsatt arbeid som gjenstår før det er tilfredsstillende. Det gjelder både tilgang og oppfølging av asylsøkere som kommer til Norge med traumer, sier NOAS-rådgiver Jon Ole Martinsen til NTB.

Det psykiske helsetilbudet til asylsøkere vil først og fremst være avhengig av helsevesenet i kommunene mottaket er i.

Burde vært styrket
– Tilbudet til asylsøkere er det samme som alle andre i kommunene får. Det går gjennom de vanlige kanalene også for asylsøkere. Det er klart at tilbudet til asylsøkere burde vært styrket, sier Martinsen.

Asylsøkere får ikke automatisk tilbud om behandling av traumer.

- I kartleggingsfasen ved ankomst burde det vært større oppmerksomhet om psykisk helse. For å fange opp de som har behov og at flere får hjelp. Dette har vært et av de områdene der utfordringene er størst, sier NOAS-rådgiveren videre.

En faktor som vanskeliggjør kartleggingen, er at psykiske problemer er noe som kan være vanskelig å formulere fra søkerens side.

Flere trenger hjelp
- I mange av opprinnelseslandene har man ikke et naturlig forhold til å si at man har vanskeligheter med å takle hverdagen grunnet psykiske helseproblemer, sier Martinsen.

Han tror det i dag er flere på mottak som har et behov for hjelp, men som ikke får tilbudet.

- Ved ankomst til Norge får man tilbud om medisinsk helseundersøkelse, men psykisk helse blir i liten grad kartlagt. Det er viktig å prioritere psykisk helse overfor asylsøkere, avslutter Martinsen.

(Nettavisen/NTB)

Kommentarer til denne saken