Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal Bjørndalen unne seg en ferie

Men ja, du gjettet riktig. Den blir kortvarig.

Knallhard jobbing og prioritering venter skiskytterveteranen Ole Einar Bjørndalen de neste to årene.

Etter åtte OL-gull og 94 verdenscupseirer er han fortsatt ikke mett. Søndag avsluttet han årets verdenscupsesong med 5.-plass på jaktstarten i Holmenkollen. Samme sted arrangeres VM i 2016. Det er ett av målene som driver 40-åringen til å fortsette med skiskyting i to år til.

Da flere nesten hadde avskrevet Bjørndalen som toppløper, slo han tilbake på det perfekte tidspunkt. Han vant åpningsøvelsen i Sotsji-OL og ble senere i lekene årets vinterolympier. Var det OL-gullet som fikk skiskytterkongen til å utsette karrierepunktumet?

– Ja, si det. Det var jo rått å vinne der. Men det som utløste den følelsen og motiverte meg, var at jeg virkelig så at jeg kunne være en av de raskeste på ski igjen. For hvis du ikke er en av de raskeste på ski, har du ingen sjanse til å vinne renn igjen.

– Skyting kan jeg, men jeg har ofret mye fysisk for at jeg skal toppe det (prestasjonene). Da har hodet vært litt opp og ned på standplass. Jeg håper å få stabilisert det i neste sesong, men det var særlig det at jeg klarer å gå fort på ski igjen som motiverte meg, sier Bjørndalen til NTB.

Rå prioritering

Foreløpig er han ikke helt sikker på hvordan opplegget blir framover. Han ønsker å bli værende i landslaget, men det avhenger litt av lagsammensetningen og hvilke trenere som fortsetter.

Det som er helt sikkert, er at han som 40-, 41-, og 42-åring må jobbe minst like ekstremt og prioritere like hardt som han gjorde de siste årene fram mot OL i Sotsji.

– Jeg må prioritere, men det er avhengig av hvordan treningssesongen går. Får jeg gjort det jeg skal, tåler jeg flere løp. De siste årene har det alltid vært litt tull og tøys. Da har det vært krevende å prestere og nå formen. Og når jeg har nådd formen, har den vart veldig kort tid. Nå virker det som den holder lenger, fortsetter Bjørndalen.

Den siste vinteren har han holdt seg frisk. Og sesongen har gått så å si helt etter planen for tidenes mestvinnende vinteridrettsutøver.

– Målet mitt var å være i toppform i OL. I tillegg var Oberhof viktig fordi det var siste kvalifisering til enkelte distanser. De målene nådde jeg. Jeg har hatt stigning hele veien, og jeg har prioritert rått for å være i toppform til OL, forklarer han.

Rekker ferie

Som om Bjørndalens liv ikke var hektisk nok fra før – neste sesong skal han kombinere skiskytterkarrieren med tillitsvervet som utøverrepresentant i Den internasjonale olympiske komité (IOK).

– Blir det tid til noe ferie?

– Ja, jeg reiser på to ukers ferie. Hvor det blir får vi se, men det er planen, smiler han overfor NTB.

Ole Einar Bjørndalen har vunnet alt som skiskytter. Mange undrer på hva han har ugjort, og hvorfor han velger å fortsette. I motsetning til for eksempel Tora Berger (33), som søndag gikk sitt siste verdenscuprenn.

– Jeg er litt annerledes. Jeg liker å holde på med dette og å forsøke å utvikle meg og måten jeg jobber på, sier mannen som kanskje rekker 100 verdenscupseirer før han – mest sannsynlig – avslutter karrieren etter 2016-VM i Holmenkollen. (©NTB)

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken