Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal han forske på dommedag

De beste hodene møtes for å redde menneskeheten fra seg selv.

Smartinger som fysikeren Stephen Hawking, vitenskapsmannen Robert May og astronom Martin Rees, tilhører en gruppe som skal utvikle en dommedagsliste over eksistensielle risikoer mot menneskeheten.

Gruppen på 27 akademikeren fra Oxford, Berkeley, Imperial og Harvard er tilknyttet Cambridge Centre for the Study of Existential Risk (CSER). Dette er noen av verdens smarteste mennesker som skal møtes for å redde menneskeheten fra utslettelse, og ikke minst fra seg selv.

Dommedagsscenarioer
Selv om ytre trusler som asteroider har blitt vurdert som en mulig årsak til utslettelse, så mener gruppens leder, Martin Rees, at hovedtrusselen kommer fra mennesket selv.

Andre mulige dommedagsscenarioer er ifølge gruppen ekstreme værfenomener, pandemier og krig eller sabotasje som resulterer i omfattende mat- og ressursmangel på verdensbasis.

- I tiårene som kommer, så vil lite sannsynlige hendelser - men med katastrofale konsekvenser, rangere høyt på den politiske agendaen, sa Rees under den britiske vitenskapsfestivalen på Universitetet i Newcastle torsdag.

- Det er grunnen til at noen av oss på Cambridge sammen med kolleger ved Oxford og andre steder, planlegger å innvie et forskningsprogram for å sette sammen et mer fullstendig register av disse ytre risikoene, og for å evaluere hvordan en skal fremme utholdenhet overfor de mer sannsynlige (risikoene), sa han.

Prosjektet er helt i startfasen, men Rees forsikrer om at de får økonomisk støtte fra ulike hold.

Frykter teknologi
CSER slår fast på sine nettsider at nye teknologier kan i framtiden utgjøre en eksistensiell trussel mot menneskeheten.

«Mange forskere er bekymret for at utviklingen i menneskelig teknologi kan snart utgjøre en ny, eksistensiell risiko mot vår art som helhet,» lyder uttalelsen.

Professor David Spiegelhalter ved Cambridge er et annet medlem av gruppen. Han mener teknologi vil kunne utgjøre en reell fare for menneskeheten.

- Asteroider som krasjer inn i jorden, er en reell trussel, men det er faktisk ikke så mye vi kan gjøre for å forhindre en slik hendelse, sier han til The Independent.

- I en moderne og effektiv verden, så trenger vi ikke lenger å lagre mat. Dersom forsyningen av en eller annen grunn blir brutt, så tar det cirka 48 timer før det blir tomt og at det bryter ut opptøyer, sier han.

- Energisikkerhet er også et tema, ettersom vi importerer mye av drivstoffet vårt fra utlandet, så er det mulig med en framtidig konflikt om ressurser, sier han.

Kilder: The Independent, Cambridge Centre for the Study of Existential Risk, Daily Mail

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken