Husker du situasjonen sist vinter, da nivåene for luftforurensning i Oslo flere ganger blinker rødt og Bergen i en periode var Europas mest forurensede by? De akutte problemene den gangen skyldtes kombinasjonen lokal forurensning og kald, stillestående luft som ble liggende som et lokk over byene. Nå skjer det igjen. Tirsdag morgen lyste varsellampene på overvåkingssiden Luftkvalitet.info for Oslo - og Lillehammer.

Typisk for årstiden
- Det er et værfenomen som vi begynner å se mer av nå på høsten, forklarer meteorolog Ina Innesdal Sulen ved Storm Geo overfor Nettavisen.

- Med høytrykk og klarvær på dagen, blir luften varmet opp, og nede kan det være kaldt og lite sirkulasjon. Når du får kaldluft under varmluft, blir det veldig stabilt, og når det i tillegg er lite vind, da får du fort situasjoner med mye luftforurensning, sier hun.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værsider her

Melder dårlig luftkvalitet
Skalaen på Luftkvaliet.info har fire trinn fra grønt - som er svært bra luftkvalitet - til rødt, som er svært dårlig. Tirsdagen morgen var nivået satt til oransje for dårlig luftkvalitet. Det innebærer at allergikere og personer med alvorlige hjerte- eller luftveislidelser bør holde seg innendørs i de mest forurensede områdene. Videre rådes de som er følsomme for luftforurensning til å begrense oppholdstiden utendørs i de utsatte områdene.

HTML EMBED

Kartet over er hentet fra Luftkvalitet.info og viser forurensningssituasjonen i en del norske byer i sanntid.

Verst i Kirkeveien og Alnabru
De høye nivåene av luftforurensning gjelder ikke hele byen, men enkelte målestasjoner. I hovedstaden blir Oslo overvåket av et målenett på 11 stasjoner. I skrivende stund er det målestasjonene i Kirkeveien og Alnabru som måler luftkvalitet på oransje nivå. Se oppdatert oversikt for målestasjonene i Oslo her.

Storm Geo-meteorolog Ina Innesdal Sulen tror situasjonen i Oslo vil bedre seg utover dagen.

- Når sola får varmet opp lufta mer, og det begynner å bli litt mer sirkulasjon, så blir det bedre. Men dette er situasjoner vi kommer til å oppleve igjen når vi har høyttrykks om nå, sier hun.