Gå til sidens hovedinnhold

Nå stuper boligprisene

Oktober var grusom for norske boligeiere. Se hva som faller mest.

Boligprisene falt 4,2 prosent fra september til oktober. Det viser tall Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) la frem mandag.

Vi vil rope et varsko. Hvis ikke bankenes praksis endres, så står vi foran en enda mer dramatisk utvikling

Dette er et svært kraftig fall, og det desidert høyeste månedlige prisfallet som er notert siden man begynte med den månedlige prisstatistikken i 2001.

NYTTIG OG GRATIS:

Kan du spare 5000? Vi sjekker

Selge? Her finner du rett megler

Det er også full stopp i salget av boliger, fra et nivå på 5820 solgte boliger i september, til 3694 i oktober. Det betyr et fall på over 35 prosent.

«Unntakstilstand»
Eiendomsmeglerforbundet nøler ikke om å karaktisere situasjonen som «en unntakstilstand».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Vi vil rope et varsko. Hvis ikke bankenes praksis endres, så står vi foran en enda mer dramatisk utvikling, sier NEF-leder Christian Dreyer.

Han fremholder at bankenes frykt, og dermed uvilje mot å gi boliglån, bidrar sterkt til den akutten krisen vi nå ser.

DISKUTER NEDERST: "Noen som husker hvordan champagne megleren med kollegaer for noen måneder tilbake mente at prisene ville stige og at det ikke var noen krise?"

Rekordmange usolgte
I tillegg til prisutvikling og antall omsatte boliger, ser meglerne også på 2 andre vikitige parametre: Den tiden det tar å selge en bolig, og beholdningen av boliger til salgs. Det siste benevnes gjerne usolgte boliger på Finn.no, eller «varelageret».

Den gjennomsnittlige salgstiden for en bolig var 35 dager i oktober. Dette er én dag mer enn i september, men hele 11 dager mer enn i oktober i fjor.

Også antallet usolgte boligere økte, og det vedvarende høye tallet understreker hvor svakt markedet er. Det var rekordhøye 21.871 usolgte boliger på Finn.no i okober, mot cirka 18.000 i oktober i fjor. For et par år siden lå nivået på 11.000 - 12.000 usolgte boliger.

Trøkk for enebolig
NEF-tallene viser at boligprisene nå er 7,4 prosent lavere enn for et år siden. Eneboliger har lenge holdt seg godt i pris, mens det er leiligheter som har falt mye.

I oktober var denne utviklingen snudd. Prisen på eneboliger falt 5,1 prosent. Rekkehus og tomannsboliger falt 5,3 prosent, mens leiligheter greide seg best med et fall på 3,7 prosent.

Så alvorlig er situasjonen nå at Eiendomsmeglerforbundet ikke lenger tør å gå ut med prisprognoser på de månedlige pressekonferansene der prisstatistikken legges frem. Det har de pleid å gjøre tidligere.

- Det er vanskelig å spå. Nå er det en slags unntakstilstand, sier nestleder Torbjørn Ek i Eiendomsmeglerforetakenes Forening. Han sier at frykt preger markedet, og det ikke bare gjelder kjøpere og selgere, men også bankene.

- Folk er redde og handlingslammmet. Ingen kunne forestille seg at vi skulle havne der vi er nå.

Så sent som for to måneder siden sa Christian Dreyer at han ikke ventet ytterligere prisfall i boligmarkedet utover høsten. Det var under presentasjonen av boligprisene den 1. september. I rettferdighetens navn skal det nevnes at det også var før den internasjonale finansrisen lammet markedene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Så er spørsmålet: Hvor lang kan det falle? Både Dreyer og Ek mente det ikke er grunnlag for en reprise av krakket fra perioden 1988 - 1992. Det er dog under forutsetning av at finansmarkedene igjen begynner å fungere, slik at bankene kan yte lån.

- Det er grunn til å tro at nedgangen blir mindre nå, ikke minst på grunn av at det tas en rekke grep tidligere, også internasjonalt, sier Dreyer.

Under den forrige boligkrisen i 1988 - 1992 falt prisene med 40 prosent. Krakket fulgte i kjølvannet av jappetiden, med kraftig økning i boligprisene over flere år.

Ikke så ille i Obos
OBOS presenterte også sine pristall mandag. De er ikke så ille som man kanskje kunne frykte.

Hittil i år har prisene på brukte Obos-leiligheter sunket med 3,7 prosent. Siste 12 måneder er nedgangen 7,2 prosent. Statistikken er basert på 481 omsatte bruktboliger i Oslo-området i oktober.

I Obos er man overrasket over tallene.

- I forhold til den unormalt kraftige prisoppgangen de seneste årene, og tatt i betraktning dagens marked under finanskrisen, så er vi virkelig overrasket over at statistikken ikke viser større nedgang, sier informasjonssjef i OBOS Åge Pettersen til Nettavisen.

BAKGRUNN:

Bolighøsten er nitrist. De dårlige nyhetene har stått i kø:

- Kan falle 30 prosent // Nattsvart boligsalg // - Må redde boligmarkedet

Det finnes svært få lyspunkter. Mye tyder på at tallene som legges fram av NEF/EFF klokken 11 vil vise et relativt kraftig fall. Som vanlig har de lagt visse føringer i innkallingen til pressekonferansen:

«Klar nedgang i boligmarkedet», heter det. Et klarere negativt budskap har de ikke hatt så langt. Skal en driste seg til å gjette hva dette betyr, er det lett å lande på et fall på over 2 prosent i oktober.

NETTAVISEN HJELPER DEG:

Kan du spare 5000 på lånet? Vi sjekker

Finn rett megler - 150 i basen

Med unntak av den litt ekstraordinære feriemåneden juli, har boligprisene ikke falt mer enn 1,7 prosent i en enkelt måned. I oktober i fjor falt boligprisene 1,2 prosent.

Videre er det grunn til å tro at salgstid og antall usolgte boliger - det såkalte varelageret - vil øke. I september falt gjennomsnittlig salgstid fra 40 dager i august, til 34 dager. Markedet var likevel tregt, sammenlignet med september 2007, da meglerne brukte vel 20 dager på et salg.

Viktigst er likevel antall usolgte boliger i markedet. Dette var rekordhøye 20.829 forrige måned. Disse boligene skal ut for salg, og vil presse prisene nedover. Dette «varelageret» kan man selv følge med på Finn.no. I dag er tallet 22.351 usolgte boliger - en økning på 7,5 prosent i tilbudet på en måned.

Til sammenligning lå tilbudet av usolgte boliger på rundt 11.000 - 12.000 i september i 2006 og 2005.

Les også:4 av 5 ikke solgt

Bankene holder igjen
Fredag offentliggjorde Garanti Eiendomsmegling prisutviklingen for borettslagsleilighetene de solgte i september. Den viste et fall på 2,6 prosent, noe som er kraftigere enn vanlig. Administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling, Stein Drogseth, kommenterer utviklingen slik.

- Flere ting vil påvirke utviklingen i markedet i tiden som kommer. Det er nå et reelt håp om at rentene skal ned og det vil påvirke markedet positivt. På den andre siden kommer nå signaler om økt arbeidsledighet. Det som imidlertid virkelig er bekymringsfullt for eiendomsmarkedet er at bankene holder igjen utlån til de som skal kjøpe bolig.

Og nettopp bankenes restriktive kredittpraksis i kjølvannet av finanskrisen bidrar til å trykke boligmarkedet videre ned i gjørma. Førstegangskjøpere får ikke lån, mens andre opplever at bankene stiler krav om at eksisterende bolig må være solgt før de får lån til ny bolig. Hvis alle må selge før de kan kjøpe, så sier det seg selv at aktiviteten stopper opp.

Ber om milliarder
Boligbyggelagene er bekymret. I en fersk pressemelding ber NBBL (Norske Boligbyggelags Landsforening) om at Stortinget setter inn ekstraordinære tiltak i boligsektoren. De ber om at Husbankens låneramme økes fra 10 - 12 milliarder kroner, samt at det bevilges 2 milliarder kroner til omsorgsboliger og utleieboliger for unge.

- Regjeringens budsjettforslag er ikke godt nok tilpasset de vanskelige forhold vi nå har i boligsektoren. Det trengs en forbedring av forslaget, sier adm.direktør Tore Johannesen i NBBL i en kommentar.

Forrige uke kom et kraftig varsku fra Byggenæringens Landsforening: De frykter 60.000 - 80.000 arbeidsledige i byggerelaterte næringer . Bygging av nye boliger har falt med 34 prosent på et år. Salget er halvert. Blant tiltakene de ønsker er styrking av bostøtten, merr til omsorgs- og utleieboliger, samt økte bevilgninger for å få 2000 nye studentboliger.

NETTAVISEN HJELPER DEG:

Kan du spare 5000? Vi sjekker

Skal du selge? Spar tusener her

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer i året

Kommentarer til denne saken