Vi reiser stadig mindre, men noen former for ferie er fortsatt hellig.

- Nisjereiser innenfor områder som fotball, golf og dykking reduserer vi ikke i forhold til andre tjenester. Her er det en motivasjonsfaktor som gjør at denne ferieformen blir prioritert, sier reiselivsdirektør Rolf Forsdahl til Nettavisen.

Vil ut av landet
HSH sitter ikke på noen løpende tall på denne type reiser, men rapporteringen de får inn fra arrangørene er at nordmenn fortsatt prioriterer utenlandsferier.

Hos Star Tour ser de at finanskrisen ikke har påvirket etterspørselen etter TEMA-reiser så langt i år. Sammenlignet med fjoråret holder salget seg på samme nivå.

- Dette skyldes nok i stor grad at en TEMA-kunde i snitt er rundt 50 pluss i alder, har stabil økonomi og er meget reiseinteressert, sier Star Tours kommunikasjonsdirektør Lena Petersson.

95 prosent av dem som benytter seg av denne type reise hos charterselskapet kommer tilbake år etter år.

Aktiv fritid
Forsdahl tror også de eldre kundene er mest stabile kunder blant dem som drar på nisjereiser, men også de unge prioriterer aktive fritidsreiser.

- Uansett om det er vin eller fjellklatring som er en interesse, så vil de bruker penger på dette – uansett. En nisjeferie er noe man planlegger lenge og gleder seg til. Selv om mange med trygg jobb fortsatt har godt med penger er det spontanferien som blør mest under en finanskrise, mener Forsdahl.

Nedgang i flytrafikken
Februar-tall fra Avinor viser at de største og mest inntektsbringende lufthavnene i landet opplever en nedgang i passasjertrafikken man knapt har sett maken til tidligere. Ved Oslo Lufthavn Gardermoen er nedgangen på hele 13, 3 prosent.

Nærmere 200.000 drømmer om en TEMA-reise, og neste like mange om en aktiv ferie. Det kom fram i en undersøkelse som ble gjennomført av analysebyrået YouGov for Star Tour i februar.

Petersson tror finanskrisen demper lysten på de mest luksuriøse reisene, og at overforbruk og fråtsing blir utrendy. Samtidig vil interessen for en reise med innhold bestå.

Denne vinteren har et flertall av Star Tours TEMA-kunder tatt turen til Egypt. På listen følger turer til Sør-Amerika, Sør-Afrika, Cuba, India og Thailand.