LIVE:Partiene og video

CHESSBOMB:Løpende analyse

DISKUTER:Bli med på forumet!

Mandag kveld starter Chess Masters Final - Grand Slam-finalen som kanskje er årets sterkeste og mest prestisjetunge turnering.

Her møter verdensener Magnus Carlsen blant andre nummer to på rankingen, Levon Aronian og regjerende verdensmester Vishy Anand.

Det er stor spenning knyttet til om Carlsen klarer å slå tidenes ratingrekord. 21-åringen mangler åtte poeng på å slå sin tidligere trener Garry Kasparov (2843 mot 2851).

Han trenger sju poeng på de ti rundene for å overgå Kasparov, for eksempel fire seire og seks remiser (uavgjorte).

- Jeg tror han slår rekorden bare for å slippe maset, sier Nettavisen-ekspert Leif Erlend Johannessen.

SJAKK.ORIGO.NO:"...remis vil være en grei åpning på turneringen for Magnus"

Åpner med svart
Magnus Carlsen starter med svart med Fabiano Caruana. Du kan følge partiet direkte på Nettavisen.no/sjakk fra klokken 20.

- Caruana hadde ingen stor turnering i OL, men jeg tror han likevel kan skape problemer for de fleste, sier Carlsen til Nettavisen.

20-åringen med både amerikansk og italiensk statsborgerskap blir ingen lett motstander. Han har kun tapt en gang mot Carlsen i langsjakk. Resten har endt med poengdeling - se oversikt hos Chessgames.

LES OGSÅ:Magnus Carlsen ble «bare» nummer 2
LES OGSÅ:Carlsen mistet VM-tittelen

Har slappet av i Brasil
Magnus Carlsen har vært i Sao Paulo i flere dager sammen med manager Espen Agdestein. De fem første partiene spilles i Brasil, så avsluttes turneringen i Bilbao i Spania.

- Alt vei så langt. Vi har vært her siden torsdag, og bor fint i det hyggelige Itaim-området i Sao Paolo. Vi har spilt basketball og slappet av som oppladning, sier Espen Agdestein.

Han mener at trekningen totalt sett var grei, selv om Carlsen begynner med to svarte.

Nordmannen er regjerende mester i Final Masters, etter å ha vunnet tiebreak mot Vassilij Ivanchuk i fjor. Han kvalifiserte seg til årets finale ved å vinne Tal Memorial.

- Hvem er verst imot?

- Det er ikke godt å si. På papiret er Aronian tøffeste utfordrer. Han kommer rett fra OL-gull med Armenia og er nok sulten på mer. Anand vil nok være veldig motivert etter en lang pause og han kan godt gjøre en god turnering igjen. Karjakin er solid og taper sjelden. Jeg vil gjerne ha revansje mot han etter tapet mot han i Wijk an Zee, sier Magnus Carlsen.

CHESSDOM:Se bilder fra Bilbao

«Nye ting å mase om»
Han har vært nummer 1 på 19 av de siste 22 offisielle rankinglistene, og kan ikke unngå favorittstemplet selv om konkurransen er knallhard.

- Slår du ratingrekorden i løpet av turneringen, og hva er målet etter det?

- Jeg må bare fokusere på et parti av gangen. Nå er det Final Masters som gjelder. Deretter London Classic i desember, sier han.

- Leif Erlend mener at du kommer til å ta rekorden bare for å slippe maset. Kommentar til det?

- Jeg regner med at du finner nye ting å mase om, gliser Carlsen.

Slik spilles 1. runde:

Caruana - Carlsen
Anand - Vallejo Pons
Aronian - Karjakin

Deltakerne:

1. Magnus Carlsen 2843
2. Levon Aronian 2821
3. Viswanathan Anand 2780
4. Sergej Karjakin 2779
5. Fabiano Caruana 2770
6. Francisco Vallejo 2700

Alle møter alle to ganger. Det spilles med såkalte Sofia-regler, som betyr at du ikke kan tilby remis. Seier gir 3 poeng, remis 1 og tap 0.

27. september og 11. oktober er hviledager. Turneringen avsluttes 13. oktober.

1100 TILHENGERE:Bli med i Facebook-gruppen