Gå til sidens hovedinnhold

Naboen din har for høyt lån

Ditt eget lån er ikke noe problem, men naboens derimot..

En fersk undersøkelse utført av Nordea viser at vi nordmenn ikke ser noe problem med nivået på eget boliglån. Men med naboens er det verre.

I undersøkelsen kommer det frem at kun 11 prosent av de spurte synes nivået på eget boliglån er faretruende høyt. På spørsmål om respondentene har inntrykk av at naboen har for høyt boliglån svarer 75 prosent ja.

- Dette resultatet er interessant og vitner om at folk har fått med seg at gjelden øker blant nordmenn. Vi har hørt at dette bekymrer Norges Bank og finansministeren. Men for egen del går det bra – tenker vi, sier forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Rentefest
Warloe peker på at norske lånekunder for fjerde året på rad nyter godt av et rekordlavt rentenivå.

- Hver måned sparer en person med to millioner i gjeld 4.200 kroner i renteutgifter – eller 50.000 i året (før skatt) – i forhold til et normalrentenivå. I tillegg ser vi at jobbene våre stort sett er trygge til tross for at Europa fortsatt sliter. Ikke rart vi føler oss komfortabel med egen boligøkonomi, sier Warloe.

Fare for "rentesløvhet"
Hun ser imidlertid en fare med den vedvarende rentefesten.

- Det som bekymrer meg er at vi kan bli «rentesløve». Etter tre år med lave renter tror vi kanskje at dette er den nye normalen. Det er det ikke. Vi må derfor minne oss selv om at det er i godværstider man tetter taket. Betal derfor ekstra ned på lånet nå, så «får du det ikke som naboen» når renten går opp, sier Warloe.

Tror på boligprisvekst
I undersøkelsen blir nordmenn også spurt om forventninger til boligprisene fremover.

- Jeg ser at det blant den yngste gruppen (18-25 år) er en høyere andel enn befolkningen generelt som tror på videre boligprisvekst de neste 12 månedene. For den som står utenfor boligmarkedet er vekst i boligprisene negativt. Dermed kan man si at de yngre har et pessimistisk syn når det gjelder utsiktene i boligmarkedet, sier Warloe.

Ifølge de siste tallene boligpristallene fra eiendomsmeglerne var det leiligheter som steg mest i pris i mars.

- Det var nettopp her man forventet at det nye egenkapitalkravet kunne ha en negativ effekt. Så har altså ikke skjedd, sier Warloe.

Les hele Nordeas undersøkelse her.

Kommentarer til denne saken