Gå til sidens hovedinnhold

Naoroz overøst av gaver

Når Naoroz Gulandeer (10) reiser hjem til Afghanistan på onsdag, får hun med seg et lass med gaver fra Astri Pedersen.

(iBergen.no) De første nyhetsbildene av den 10 år gamle brannskadde afghanske jenta, brant seg fast på netthinnen til Astri Pedersen fra Haugesund. Så grepet ble hun av bildene at hun startet en spontan privat innsamlingsaksjon.

- Jeg fikk hjerte for henne med en gang jeg så henne på tv. Så sendte jeg en mail til Støre (Jonas Gahr red.adm) og fikk til svar at jeg kunne kontakte Røde Kros i Bergen. Og det gjorde jeg, forteller Astri som torsdag hadde tatt turen til Røde Kors i Bergen for å overrekke lasset med gaver hun har samlet inn.

Sykkel til 4000
Bæreposer med snop, gensere, strømpebukser og leker - alt har hun fått sponset av butikker i Haugesund. Og på Sport1 fikk hun til alt overmål en sykkel til 4000 kroner.

- Jeg er helt imponert av de på Sport1, BR-leker og Europris. Noen av dem hadde ikke hørt om Naoroz en gang før jeg kom og fortalte dem om henne. Likevel gir de, sier Astri som er evig takknemlig for givergleden.

- Jeg fikk til og med sponset turen med Kystbussen til Bergen og taxituren fra busstasjonen og hit av Bergen Taxi.

- Sykkel har hun sagt at hun ønsker seg så det kommer hun til å bli veldig glad for. Nå har vi også ordnet det slik at vi får sykkelen med oss nedover. Det var en stund spørsmål om vi fikk den med på flyet, men nå har det ordnet seg, sier Marianne Guddal Hansen fra Røde Kors som har hatt hovedansvaret for Naoroz mens hun har vært på Haukeland Universitetssykehus.

Kraftig forbrent
Familien Gulandeer mistet alt den eide og Naoroz ble kraftig forbrent da familiens oljeovn eksploderte. Jonas Gahr Støre ble kjent med historien da han besøkte de norske styrkene i Maimana i Afghanistan i januar. Utenriksministeren forbarmet seg over den 10 år gamle jenta og fikk ordnet det slik at hun kunne sendes til Haukeland sykehus for å få behandling for de omfattende brannskadene på halsen, på armene og på bena.

Astri fikk ikke møte Naoroz da hun var i Bergen, men det brydde hun seg ikke så mye om.

- Det er mange hensyn å ta og jeg hadde ikke beregnet at jeg skulle få treffe henne heller. Jeg kjenner bare på at jeg nok er mer glad enn hun kommer til å bli. Jeg synes dette har vært kjempekjekt, sier Asrtri Pedersen som ikke er helt ukjent med å starte private innsamlingsaksjoner. Hun var nemlig damen bak den store innsamlingen til det narkomane paret Siv og Knut.

Hjem på onsdag
Naoroz er nå så pass bra at hun skal sendes hjem på onsdag. Når hun kommer til Afghanistan blir hun tatt imot av norske leger som skal følge opp behandlingen. 10-åringen har alt vært ute flere turer og var denne uken på akvariet. Nå kan hun - takket være Astri - glede seg til å sykle når hun kommer hjem.

Guddal Hansen er helt overveldet over innsatsen til Astri.

- Det har vært mange som har villet hjelpe og Naoroz og familien har fått mye. Men dette er rett og slett fantastisk. Nå må vi bare pakke om slik at vi får alt med oss. Men nå kan vi ikke ta imot mer til familien. De som ønsker å gi noe kan gi penger til kontoen Røde Kors har opprettet for blant annet å bedre forholdene for de brannskadde i Afghanistan, sier Marian Guddan Hansen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs