KANO (NTB-Reuters-AFP): Den ekstremistiske gruppen Boko Haram mistenkes for å stå bak selvmordsangrepet som drepte nærmere 50 elever ved en gutteskole i Potiskum nordøst i Nigeria mandag.

Angrepet mandag skjedde på en ungdomsskole i delstaten Yobe og omtales som et av de verste terrorangrepene mot nigerianske skoler noen gang.

Emmanuel Ojukwu, som er talsmann for det nasjonale politiet, sier til AFP at det var et selvmordsangrep.

- Vi har 47 døde og 79 sårede, sier han.

Ifølge Ojukwu ble angrepet etter alt og dømme utført av den ekstremistiske opprørsgruppen Boko Haram.

Elevene deltok i morgensamlingen da noe eksploderte midt blant dem. Selvmordsbomberen var forkledd i skoleuniform, forteller overlevende til Associated Press. Hele 2.000 elever var til stede, ifølge nyhetsbyrået.

Sykehus rett ved

Det er sjelden noen tar på seg ansvaret for angrep av denne typen, men Boko Haram har erklært at utdanning er synd og har angrepet skoler i området en rekke ganger tidligere.

De fleste ofrene for mandagens angrep oppgis å være i tenårene. En lege ved Potiskum sykehus, som ligger bare 100 meter unna skolen, bekrefter at et stort antall elever fra den statlige kostskolen Senior Science Secondary School, er innlagt.

- Vi mottar fortsatt sårede. Siden vi prioriterer å berge dem, har vi ikke begynt å telle ofre, sier legen.

Kaos

Det hersket kaos i og rundt skolen, forteller innbyggeren Adamu Alkassim mandag morgen. Avrevne kroppsdeler og forlatt skotøy lå strødd rundt på åstedet, og det var blod overalt.

- Mange elever ligger døde i blodpøler på forsamlingsplassen. Vi løper hjem nå, sa et øyenvitne til den nigerianske avisen Premium Times.

Aliju Abubakar var i ferd med å levere sine to sønner til en skole like ved da han hørte drønnet fra eksplosjonen.

- En av sønnene mine falt i bakken, og da hentet jeg ham inn i bilen og kjørte hjem igjen, sier han.

Skoleelever som terrormål

Potiskum ble rammet av et annen bombeangrep så seint som forrige uke, da 29 mennesker ble drept i et selvmordsangrep mot et muslimsk arrangement. I fjor sommer ble like mange drept i et Boko Haram-angrep mot en annen kostskole i nærheten av Potiskum.

Det mest omtalte skoleangrepet skjedde imidlertid i april, da Boko Haram-krigere bortførte 276 skolejenter fra byen Chibok i delstaten Borno nordøst i Nigeria. 219 av jentene er fortsatt i de ytterliggående islamistenes fangenskap.

Brent levende

En rekke andre, brutale skoleangrep har fått langt mindre oppmerksomhet. I februar i år drepte væpnede menn minst 40 elever ved en kostskole i Buni Yadi, også det i delstaten Yobe. Her ble titalls gutter brent levende, skutt eller drept med kniv i sovesalen. Kvinnelige elever ble spart, men bedt om aldri å gå på skolen igjen, skriver BBC.

Boko Haram mener utdanning bør begrenses til studier av islams hellige skrifter.

Sikkerhetssituasjonen i det nordøstlige Nigeria er prekær. Hele byer og landsbyer kontrolleres av ytterliggående opprørere, og det er derfor svært vanskelig å hindre nye blodige angrep mot skoleelver. (©NTB)