Gå til sidens hovedinnhold

Når bonden blir polsk

Hva får det å si for norsk landbrukspolitikk hvis flesteparten av dem som nyter godt av støtten er polakker og baltere?

(NA24-KOMMENTAR): Økonomisk Rapport har i siste utgave en tankevekkende artikkel om norsk landbruk. Overskriften er «Polakkene overtar norsk landbruk». Bladet har kartlagt hvem som egentlig jobber i norsk landbruk, og kommet frem til at nærmere en tredjedel av gårdsarbeidet nå er overtatt av polakker og baltere.

Økonomisk Rapports spådom er at norske bønder om få år er i mindretall på norske gårder. Du kan lese en kortversjon av artikkelen her .

Den EU-skeptiske norske bondestanden kan takke EU-utvidelsen for to år siden for at det er blitt mye enklere å hente utenlandsk arbeidskraft til å jobbe på gårdene. Flere bønder medgir at de er avhengige av billig, utenlandsk arbeidskraft for å opprettholde dagens drift.

Polakkene og balterne ser også ut til å være fornøyd. Lønningene er lave etter norsk målestokk, men svært gode i forhold til alternativene i hjemlandene.

Men en utvikling mot stadig større bruk, hvor bonden er bedriftseier, med utenlandske ansatte, er dømt til å sette i gang nye runder i debatten om norsk landbrukspolitikk.

Nasjonalromantikken blekner
Det er ingen tvil om at det ligger en solid dose nasjonalromantikk til grunn for støtten til norske bønder. Mange har sympati for den selvstendige bonden som driver et bruk av moderat størrelse, gjerne slektseid i generasjoner.

Forkjemperne for norsk landsbruksstøtte har også spilt på skepsisen mot et industrialisert, utenlandsk landbruk – i motsetning til den norske småskaladriften.

Den utviklingen Økonomisk Rapport påpeker gjør at dette skillet blir mer og mer kunstig.

Jordbrukets særstilling
Den norske landbruksstøtten utgjør over 20 milliarder kroner i året når en anslått verdi av importvernet medregnes. Det utgjør drøyt 350.000 kroner pr. årsverk.

Ingen ville finne på å foreslå at man skulle dele ut slike voldsomme subsidier til andre næringer som kunne opprettholde distriktsbosettingen ved hjelp av importert arbeidskraft, for eksempel turisme, fiskeoppdrett eller møbelproduksjon.

Støtten til den norske landbrukspolitikken er avhengig av at landbruket ikke blir oppfattet som en industri på linje med andre. Polakkinvasjonen passer dårlig inn i bildet. Det er lettere å mobilisere støtte til Per Bufast enn til Pjotr.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Vil ha urettferdig politikk
Kvinner i drømmeland
Straff som fortjent
Lekekrakk på børsen
Kampen mot TV
«Hyggelige» matpriser?
Børsras – hva gjør du?
Uenig i strategien, tar æren likevel
Oljeboblen som sprakk
En afrikansk tragedie
Høyre-katastrofen
Berlin-mur mot Fredriksen?
Tror ansatte-aksjer gir kursfall
Svikter sekstimersdagen
Analytikere trenger regnehjelp
Jeg, en idiot
Ikke hør på finansselgerne!
Trikser dyr mat billig
Oljemesse i eksosdis
Stordalen, her er 1. mai-talen din!

Kommentarer til denne saken