Gå til sidens hovedinnhold

Nær brudd på Bali

Krangling mellom USA og EU gjør at tiden er i ferd med å renne ut for enighet på Bali.

- Jeg er veldig bekymret for framgangen. Hvis vi ikke får til en formulering om framtida, så faller hele korthuset sammen, sa møteleder Yvo de Boer, ifølge nyhetsbyrået AP.

Torsdag var det klart at forhandlingene står i stampene, i hovedsak på grunn av uenighet mellom USA og EU. Selv om ingen forventer en avtale om konkrete klimakutt på Bali, strides det om hva som skal ligge til grunn for videre forhandlinger.

Tidsfrist på fredag
USA nekter å akseptere en formulering der industrialiserte land vurderer å kutte klimautslipp med 25 til 40 prosent innen 2020. EU mener disse målene er realistiske, men USA og Japan stritter imot. Sistnevnte mener tallfeste mål vil begrense spillerommet i fremtidige forhandlinger, skriver AP.

I tillegg krever utviklingsland forsikringer om finansiell støtte og tilgang til teknologi for å klare overgangen til en mer miljøvennlig økonomisk vekst.

Nå er tiden i ferd med å renne ut.

- Klokka 12 i morgen er tiden ute, sier de Boer.

Gore til «finalen»
USA forsikret at de ikke ville være en «veisperring» da møtet startet, men har vært under kraftig press under hele møtet. De har også blitt presset fra Australias nye statsminister Kevin Rudd, som undertegnet Kyoto-avtalen samme dag som han tok over makten.

I dag kommer også Nobel-prisvinnerr Al Gore til Bali, og vil trolig gjenta noe av retorikken fra Nobel-foredraget i Oslo. Der sammenlignet han klimakampen med krigen mot fascismen.

Frykter miljøet ofres for enighet
Miljøvernorganisasjonene vil ikke ha enighet for enhver pris. De frykter EU og andre land vil strekke seg altfor langt for å få USA med på en ny forhandlingsplan. De mener vil konkrete utslippskutt kan bli ofret, for å få USA med på en ny avtale.

Kyoto-avtalen forplikter 36 industriland om å redusere klimagassutslippene med fem prosent under 1990-nivå, innen 2012. USAs president George W. Bush mener slike kutt vil skade den amerikanske økonomien. I tillegg krever han at også Kina og India blir forpliktet til å kutt i sine utslipp.