Viking knuste gullfavoritt Stabæk på Viking Stadion søndag kveld, men jeg føler meg ganske trygg på at de fleste i Bærum støtter meg når jeg sier at resultatet ganske sikkert ville ha blitt et annet om noen andre enn Terje Hauge hadde dømt kampen.

Jeg har lenge vært en fan av Terje Hauge. Han har vært Norges beste dommer i mange år. Stort sett bunnsolid, men han har også vært i hardt vær tidligere. Men tabben han gjorde på Viking Stadion søndag kveld, håper jeg han aldri gjør om igjen. Og jeg håper det var et utslag av et par glass rødvin for mye kvelden før. For maken til hodeløs og skjebnesvanger dommeravgjørelse tror jeg ikke jeg har vært vitne til noen gang. Jeg har i hvert fall aldri sett noen dommere noe sted gi rødt kort i en lignende situasjon.

Ja, Morten Skjønsberg stanset skuddet fra Mame Niang med hendene, men man skal være temmelig konspiratorisk anlagt for å tro eller mene at Norges sannsynlige midtstopper mot Skottland gikk ut på den måten for å leke håndballkeeper. Men Terje Hauge mente det var med overlegg, at Skjønsberg stanset en opplagt målsjanse med hendene med viten og vilje, og dro dermed opp det røde kortet. Etter 19 minutters spill. Det påfølgende straffesparket satte Niang i nett-taket.

Pontus Farnerud ble satt ned som midtstopper etter utvisningen, og det var nokså symptomatisk at det var nettopp han som var syndebukken da tilbakespillet til keeper Jon Knudsen ble for løst. Dermed sto det 2-0 til vertskapet før Stabæk hadde ristet dommeravgjørelsen av seg.

Før straffesituasjonen hadde Stabæk hatt to store sjanser, begge signert Johan Andersson, og det var tegn som tydet på at bærumslaget hadde tatt et grep om kampen. Men isteden ble det straffe, rødt kort og to kjappe. Og like før pause kom det to kjappe til. Kampen var kjørt. Kampen var ødelagt. Og det var Terje Hauge som ødela den.

Avstanden ned til Tromsø på 2. plass er nå bare tre poeng, og gullkampen er i høyeste grad levende igjen. For spenningens skyld er det fint. Jeg bare håper ikke Stabæk, som har fremstått som det soleklart beste laget i den norske serien i år, lar seg knekke av det som skjedde i Stavanger søndag kveld. Jeg håper de er profesjonelle nok, tar den psykiske biten av dette seriøst nok, og reiser seg til neste oppgave.

Når det gjelder Terje Hauge, håper jeg han tar til fornuften og ber Stabæk om unnskyldning for brøleren han gjorde søndag kveld. Det er menneskelig å feile, og det er voksent å innrømme det, men inntil det er et faktum, kan jeg bare igjen trekke et sukk over dømmekraften norske dommerne fremviser når det oppstår situasjoner innenfor 16-meteren.

Det bør stå øverst på dommersjefens agenda når han begynner planleggingen for neste sesong.

THOMAS ENGER

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)