Les også: FrP foreslår alternativ handlingsregel

Denne helgen avholder Fremskrittspartiet (Frp) sitt landsmøte på Gardermoen.

- Det skjer uten din deltakelse. Hvordan føles det?

- Nei, det blir litt rart, men jeg kom til at det ble for tøft for meg, sier solbrune Hagen, nettopp hjemkommet fra påskefeiring i Spania – med Eli og hennes mor på 85 år.

- Det ble for tøft
- Hva er det som blir for tøft med å delta?

- Det har gått noe mer inn på meg det som skjedde i fjor høst, enn det folk er klar over. For meg å svare på spørsmål om «hvordan har du det?» og «hvordan går det?», vil ikke være noe hyggelig. Så jeg tror det blir et fredeligere og roligere og bedre landsmøte uten min deltagelse. En deprimert og nedtrykt tidligere formann bidrar ikke til en god stemning. Derfor blir det et bedre landsmøte uten at den ugreie situasjonen kommer til overflaten og jeg håper på et godt landsmøte, legger Frp-veteranen til.

Hagen ble vraket i Nobelkomiteen og trakk seg derfor umiddelbart som eldregeneral i partiet. Tonen med Frp-leder Siv Jensen var lite forsonende.

- Hva er det vanskeligst med det som skjedde i fjor høst?

- Jeg vil ikke gå mer inn på det enn å si at det var tøft. Jeg var skuffet og mer skuffet enn det kanskje mange tror. Det er sikkert min egen skyld. Jeg tror det blir et bedre landsmøte uten meg, og jeg vil gjerne at partiet skal få et godt landsmøte, se fremover med det politiske arbeidet – og ikke bakover.

- Håper landsmøtet blir vellykket
Hagen håper følgende vil prege landsmøtet:

- Jeg håper det blir vellykket, at de fastholder strategien om å samarbeide med alle de andre partiene – og avstår fra å være automatisk støtteparti, hvis de ikke kommer i regjering. Så håper jeg det vil fremme våre gode løsninger, fremfor surmaget kritikk av regjeringen, sier han.

Så mens delegatene på landsmøtet jobber med partiets strategi fremover, skal Hagen i stedet tale til Høyres studentforbund lørdag klokken 11.

Hagen mener at i en regjeringskoalisjon er det lederen i det største partiet som bør ha statsministeren.

- Jeg skal snakke om hvordan vi løser problemene i helsevesenet. Nå har jeg nettopp funnet fram mitt gamle forslag fra 1985/86 om et «behovsdirigert helse- og omsorgsvesen» som er grunnlaget for Frps helse- og eldreomsorgspolitikk.

Han var Fremskrittspartiets formann fra 1978 til 2006 og bygde opp partiet fra å ha falt ut av Stortinget til å bli et av landets største opposisjonspartier.

Gruppeleder
Elegant i klærne, munnrapp og blid tar Frps gruppeleder i Oslo bystyre imot Nettavisen på sitt kontor på Rådhuset.

Hagen er medlem av helse- og sosial komiteen, jobber halv tid – og finner arbeidet «givende».

- Jeg trives godt i den nye rollen, har noe å stelle med som er jordnært, møter mye mennesker og ser at mange ting blir vedtatt. Det er helt annerledes enn å være i rikspolitikken, men jeg jobber tettere på folk og er tettere på skoler, sykehjem etc. Jeg har noe å tenke på, pusle med – så det finner jeg givende.

- Mange har vært sinna på meg!
- Hvordan har det vært å leve med at så mange har vært sinna på deg?

- Det var ikke noe hyggelig til å begynne med. Men i de senere årene har det bare vært hyggelig. Det betyr at jeg treffer spikeren på hodet med mine utspill, sier Hagen – og holder høstens hendelser utenom.

- Det var noe helt spesielt, sier han ettertenksomt.

- Hva er det som går inn på deg?

- Når jeg blir tillagt meninger og holdninger som er helt fremmed for meg, selv om jeg har vent meg til det, sier han.

- Hva vil du si om Fremskrittspartiet i dag?

- Det er det samme partiet og den samme politikken som før – men stortingsgrupper og ledelse fungerer ulikt, i ulike situasjoner, reflekterer Hagen.

Han vil ikke spekulerer i årsakene til partiets fallende oppslutning.

- Men jeg tror ikke det skyldes enkeltsaker – som saken til den tidligere FpU-lederen og representanten som var i Riga. Slike saker har ikke noe hovedansvar for oppslutningen om partiet.

- Sponheim har skylden
-Hva tror du da er forklaringen på fallet?

- Det er det ingen enkle svar på. Det politiske går i bølger. Men synligheten og forklaringen på de politiske løsningene man står for er viktige. Summen av det inntrykk alle de tillitsvalgte gir. Her er det mye bra hos Frp. Hvorfor gjør Høyre det så bra? Jeg kan ikke se at det skyldes deres politiske løsninger – på store problemer som utfordringene innenfor eksempelvis infrastrukturfinansiering, helse- og eldreomsorg og den nye økonomiske avguden «handlingsregelen» skaper.

- Venstre åpnet for samarbeid med Frp forrige helg. Hva er dine tanker om det?

- Det er veldig bra – og det betyr at fire partier etter valget må kunne holde et møte hvor det drøftes om det er grunnlag for regjeringsforhandlinger med alle eller noen partier. Det sa Sponheim blankt nei til. Det er han som har hovedansvaret for at det ikke ble et borgerlig flertall i 2009.

Statsråd-drøm?
- Hvis Frp kommer i regjering – har du lyst til å bli statsråd?

- Det spørsmålet vil jeg ikke gå inn på, svarer Hagen kontant.

Han sier han ikke bruker noe særlig energi på politiske poster han ikke har fått.

- Er det noe – eller noen – du er bitter på i dag?

- Det kan hende, men det tilhører privatlivets sfære, så det vil jeg holde for meg selv.

- Skriver du og/eller Eli på et bokmanus nå?

- Nei, det gjør ingen av oss. Jeg skulle gjerne sett at min forrige bok, «Klar tale», hadde blitt lest av flere. Den var god! Nå har jeg ingen konkrete bokplaner, men nok med de dokumentene jeg må holde meg à jour med her.

Livet med Eli
Hagen har rukket å bli 67 år og tilbringer mye tid med Eli.

- Eli og jeg gleder oss til våren. Nå skal vi plante litt og kanskje rydde litt i garasjen til helgen, forteller han.

Et roligere liv til tross, Hagen er blitt herdet med årene. Hans mange uredde utspill har til tider skapt furore.

-Hvordan vil du beskrive det livet dere lever i Spania?

- Det er et latmannsliv. Det vil være helt individuelt om man trives med et slik liv – noen er fornøyd med å sitte på altanen, lese, spise godt og gå på stranden – andre ikke. Jeg kan ikke være der for lenge, da blir det for kjedelig.

- Hva er oppskriften på å ikke kjede seg sammen etter så mange år?

- Eli er en kruttønne og kan skjelle meg huden full. Det kan bli ganske ille. Men vi trives sammen, liker de samme tingene. Vi er begge glade i å lese krim – og ser ofte på TV sammen, jeg ser helst nyheter. Jeg er nyhetsoman.

- Eli føler seg litt småmobbet
Eli har pleiet sin egen karriere, som forfatter og talkshow-programleder.

- Jeg syntes det var fryktelig trist at de sluttet med Studio Fem. Jeg fulgte fast med – og ga klare råd. Noen ganger sa jeg at «nå snakket du for mye». Men Eli har klare meninger, det har vi til felles. Vi pakker ikke inn våre ord i bomull.

Les også: Eli: - Jeg har ikke noe tro på Siv

- På hvilken måte har du påvirket hårfrisyren hennes?

- Hun føler seg litt småmobbet for den, men jeg liker den! Jeg synes jeg har en utmerket kone, hun ser flott ut!

Sterkt kritisk til ABB-dekningen
Hagen møtte motbør da han etter 22. juli kritiserte politiets voldsomt ressurskrevende etterforskning av terroraksjonene.

- Jeg fastholder det jeg sa, som jeg fikk masse kjeft for: Rettssaken burde vært gjennomført i løpet av to uker i oktober i og med at gjerningsmannen var tatt og tilsto. Da er det kun straffeutmåling retten skal behandle. Jeg stiller meg helt uforstående til den enorme detaljetterforskningen som har vært. De konkrete spørsmålene fra pårørende burde styrt etterforskningens omfang.

- Og jeg fikk rett – ressursbruken har gått på bekostningen av hvor godt hverdagskriminaliteten er blitt fulgt opp. De enorme kostnadene har selvsagt gått ut over annen kriminalitetsbekjempelse og domstolstid.

- Irriterer meg grenseløst
Og svikten som er avdekket, blant annet hos politiet, gjør ham opprørt:

- Det irriterer meg grenseløst at politiet hadde så dårlig ledelse - og var så dårlig organisert som alle manglene og feilvurderingene den 22. juli har vist.

Han er ikke enig i påstanden om at «venstresiden bruker ABB mot Frps innvandringsstandpunkt».

- Nei, Ap sentralt gjør ikke det, selv om enkelte ytringer har gått i den retningen, sier han – uten å ville utdype.

Da han overlot formannsvervet til Siv Jensen (42) i 2006 og trakk seg ut av politikken i 2009, var Fremskrittspartiet Stortingets nest største parti, med cirka 22 prosent av stemmene bak seg ved stortingsvalgene både i 2005 og 2009. Siden har oppslutningen falt.

Helt taus om Siv
Hagen vil ikke svare på noen spørsmål vedrørende Siv Jensen.

- Hvordan er ditt forhold til Siv Jensen i dag?

- Det ønsker jeg ikke å besvare.

- Har du noen kontakt med henne i det hele tatt?

- Det ønsker jeg ikke å besvare.

- Er det andre i Frp-ledelsen du vil kommentere?

- Jeg vil begrense meg til og si at jeg synes leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen, har opptrådt klokt, fornuftig og ryddig i habilitets- og kontrollsaker, som blant annet har involvert Audun Lysbakken (SV) og Jonas Gahr Støre (Ap).

Ketil Solvik-Olsen
- Ketil Solvik-Olsen nevnes av flere som Jensens arvtaker. Hva er ditt syn på ham?

- Jeg har veldig stor respekt for ham. Han var suverent den beste i Stortinget på oljepolitikk da han satt i energi- og miljøkomiteen - og er veldig stødig og grei. I sin tale til landsstyret i oktober i fjor kledte han av mytene om handlingsregelen på en glitrende måte som jeg håper han vil fortsette ved enhver mulig anledning, er Hagens dom.

- Har han det som skal til for å lede et parti?

- Den type spørsmål går jeg ikke inn på, ler Hagen.

- Søviknes er rehabilitert i Frp
Hvis Frp kommer i regjering etter stortingsvalget i 2013, mener Hagen tiden er moden for å løfte Os-ordfører Terje Søviknes fram:

- Når er du straffet nok? Han må leve med sin dumhet, det må også hans barn. Det mener jeg er feil. Man anonymiserer når det er snakk om ukjente personer. Jeg skulle ønske man kunne gi seg med å navngi etter et visst antall år - og heller omskrive til «den tidligere nestlederen», hvis saken må nevnes.

- Hva er hans posisjon i partiet nå?

- Søviknes er rehabilitert i Frp, etter mange år som vellykket ordfører. Han er en drivkraft som får ting til. Vi trenger flere av hans støpning. Han er også rehabilitert hos folket, tror Hagen.

- Hvor hadde Frp vært i dag med deg som leder?

- Alt til sin tid. Jeg har lyst til å besvare dette, men skal ikke falle for fristelsen, ler Hagen avvæpnende.

- Opptre slik at du blir husket!
Hagen mimrer tilbake til sin første TV-debatt og rådet han fikk.

- Glem kameraene, var beskjeden jeg fikk.

Det gikk ikke inn hos Hagen, som ville opp og fram med sitt budskap.

- Hva for noe, glemme kameraene? Det er jo derfor jeg er med! Jeg fikk rede på at blant de fire kameraene rundt meg, var det kameraet med rød lampe, som nådde TV-titterne. Så jeg passet på å se dit. Vær bevisst det du driver med. I en tv-debatt, er kameraene det viktigste. Et annet eksempel jeg har brukt er at når du er i en paneldebatt, er du deltaker hele tiden. Du må bruke mer enn det du har av avsatt taletid ti å gi respons. Nikk når du er enig med de andre i panelet og rist på hodet når noen andre sier noe dumt. Opptre slik at du blir husket!

- Fru Jacobsen glemte pizzaen
- Jeg blir fremdeles slått av hvor mange politikere som ikke klarer å føre en overbevisende tale og med riktig volum. Det er noen praktiske grep som bør læres, sier talemester Hagen.

- Hva er ditt politiske høydepunkt?

- Definitivt landsmøtetalen i 1988: Vi lå godt an på meningsmålingene med 25 prosent oppslutning, med kun to representanter i Stortinget. Det var første gang NRK skulle overføre hovedtalen i sin helhet. Jeg hadde en lang samtale med Eli, som sa «du får ikke lov til å ha manuskript». Jeg lot det ligge da jeg gikk opp – og snakket i en time, kun avbrutt av applaus.

- Fru Jacobsen – kona til tidligere Sp-leder Johan J. Jacobsen – glemte pizzaen i ovnen, minnes Hagen.

Høyre-vits
- Hva var det beste med opplevelsen?

- Det var kjempegøy, helt fantastisk. Jeg blir glad og stolt over å ha gjort en god jobb når alle sitter hel tent og følger med.

- Ja, du – vi har jo en standardvits gående med Høyre, der en Høyre-taler opplever mer og mer forstyrrelser i salen – før han til slutt sier «vær så snill, vær stille, jeg hører knapt min egen stemme!» – og får til svar: «Slapp av, du går ikke glipp av noe!»

- Har du øvd mye hjemme – foran speilet og for Eli?

- Kun én gang, det var før jeg skulle holde jomfrutalen i Stortinget og hadde ti minutters taletid. Da øvde jeg med diktafon tre-fire ganger for å tilpasse tiden.

Taletrengte Hagen synes derimot ikke noe om festtaler:

- Det er det verste jeg vet. Du kan gi meg hvilket som helst politisk tema og jeg kan snakke om det i fem minutter uten manus – men å holde festtaler er det verste jeg vet. Jeg er ikke morsom og har ikke mange historier i skolten jeg kan lire av meg – i motsetning til avdøde Jan P. Syse (H).

Forbilde
- Hvem er dine politiske forbilder?

- Det er et spørsmål jeg har fått mange ganger og som jeg sjelden har besvart. Men nå vil jeg trekke fram Winston Churchill.

- Hvilke egenskaper med ham setter du høyt?

- Han var besluttsom, stolte på seg selv, ga seg ikke, talte Roma midt imot, han var rett mann på rett plass til rett tid og en gnistrende taler. Churchill sa de bevingede ord: «Det er ingen taler jeg har forberedt så godt som mine spontane taler». Han var en stor statsmann.

Vil bruke 500 milliarder
- Hvilke politiske saker brenner du for i dag?

- Jeg brenner for å fjerne den helt sprø handlingsregelen og tenkningen som er fra 1960- og -70-årene. Det er bare tull, den tåler ikke en skikkelig analyse. Vi burde oppgradere veinettet, bygge ute jernbanen, hentet inn arbeidskraft hvis nødvendig – det ville ikke blitt inflasjon i Norge av det!

Handlingsregelen er en uttaksregel for Statens pensjonsfond utland (SPU eller «Oljefondet») som ble innført av Jens Stoltenbergs første regjering i 2001. Uttaksregelen går ut på at statsbudsjettet kan ha et underskudd i størrelsesorden fire prosent av kapitalen i SPU ved inngangen til budsjettåret når inntektene fra oljevirksomheten blir holdt utenfor.

- Jeg vil bruke 500 milliarder fram til 2020 for å bygge ut infrastruktur som bedre og flere veier, jernbane raskest mulig med dobbeltspor Lillehammer-Oslo- Skien -Halden, bygge nødvendige sykehjem og sykehus til å ta vare på våre syke og eldre. Fjern alle bomstasjoner. Vi har pengene!

- Det er rene gale-matias å høre så mange si «halleluja» til halvguden handlingsregelen og dens yppersteprester, sier Hagen engasjert.

Hågensen og Glad
Godt oppvarmet fortsetter Hagen:

- Vi hører ikke annet fra sykehusene enn at de skal spare penger – ikke behandle pasienter, sier Hagen oppgitt.

Han vil vekke liv i sin gamle idé om å etablere et statlig omsorgsselskap – det vil si å etablere sykehjem i andre land, som Spania og Hellas.

- Kall det gjerne «Statsomsorg» – og sett inn Yngve Hågensen og Karl Glad i styret. Gi dem 500 millioner i aksjekapital til etablering. Etablere norskskoler for lokalt pleiepersonell - så kan de som ønsker det være på sykehjem i Norge og i varmere land vekselvis seks måneder. Vi ville fått flere ledige i arbeid i andre land – og ikke hatt mangel på sykehjemsplasser i Norge, mener Hagen.

Hagen vil at folketrygden skal overta finansieringen av eldreomsorgen hvor behovet styrer pengebruken slik det er med ledighetstrygd, sykelønn og uføretrygd.

Stordalen som sykehjemssjef
- Sykehjem egner seg som kjedevirksomhet på lik linje med hotellkjedene til Rivelsrud, Thon og Stordalen. Og sykehjem er mye viktigere enn hoteller. Likevel ledes de av hver enkelt kommune, gjerne med en sykepleieransatt i bresjen. Jeg vil ha proffe aktører på banen, som Petter Stordalen.

- Jeg kunne skaffe 2000-3000 plasser i løpet av ett år, jeg, sa Stordalen til meg.

- Tenk om vi kunne se annonser i VG «Ledig plass på Ricas sykehjemstilbud i Oslo». Det eneste du omtrent ikke ser en annonser på i dag, er annonser for eldretjenester.

- Et sprøtt system!
Hagen sammenligner gjerne helseomsorg med bilhold:

- Ingen ville godtatt svar fra forsikringsselskapet som «klart vi skal reparere bilen din, i vårt eget verksted, men vi har mye å gjøre så det tar ni måneder». Sånn er helsevesenet organisert; Du skal få din operasjon, men må vente, kanskje ett til to år, med mindre det er akutt. Da er vi gode. Hvorfor ikke stelle like pent med kroppen som med bilen?

Hagens poeng er at du skal kunne velge:

- For et sykehus er en operasjon av en pasienten en kostnad. For et bilverksted er en reparasjon av en bil en inntekt. Det er helt sinnssvakt! De som skal reparere skader på mennesker avviser de som trenger tjenestene og konsentrerer seg om å spare penger i sted for å behandle pasienter. Et sprøtt system! Helt unødvendig i vår rike velferdsstat.

Mistet «lappen»
Nyttårsaften kjørte Hagen på to personer i et gangfelt på Frogner i Oslo. Han måtte betale en bot på 10.000 kroner og mistet lappen i et halvt år.

- Følte du deg forfulgt av media?

- Nei da, dette er jeg klar over. Når de første tingene var unnagjort og kyndige personer hadde tatt seg av de skadde, spesielt henne, tenkte jeg «Når ringer VG?».

Det tok to døgn.

- Det overrasket meg!

- Hvordan var det å miste «lappen»?

- Det er fryktelig. Jeg har alltid kjørt bil. Men bevares, trikken er utmerket! Og den er veldig billig – for oss som er «barn». Nå reiser jeg så mye som jeg vil for 310 kroner per måned. Men du, det hadde jeg gjort til fullpris også, så det er sagt, humrer Hagen.

- Håper å være åndsfrisk
- Hva håper du på for de neste ti årene?

- Jeg tilhører de som har det meste av livet bak seg, men håper helsen holder! Selv om jeg gjør lite for det. Jeg gjør mye ut fra lyster og innskytelse – og ikke sunn fornuft. Selv om mine barn får andre råd. Jeg skal alltid «begynne å trimme neste mandag».

Hagen innrømmer at litt sykling innendørs blir det likevel.

- Men jeg gjør ikke nok!

- Jeg håper dessuten at jeg er åndsfrisk til jeg dør. Jeg vil heller dø plutselig – enn være de siste årene på sykehus som alzheimerpasient.

- Er det noe i ryktene om at du og Per Ståle Lønning skal gå sammen som parhester på TV?

- Jeg syntes det var en gøyal idé, men har ikke hørt noe mer. Jeg savner TV-debattene.

Broren til Gro
Hagen hadde nok fortsatt i næringslivet hvis ikke politikken hadde fengslet ham og trukket ham inn i Anders Langes parti på tidlig 70-tall.

- Da jeg var direktør i sukkerfirmaet «Tate og Lyle», hadde jeg av og til en prat med agenten for de danske sukkerfabrikker. Vi solgte cirka 40.000 tonn sukker hver i året. Vi avtalte en del når det gjaldt tilleggene, som sikkert er i strid med konkurranselovgivningen i dag. Vi var enige om å konkurrere på pris på sukker, basert på 50 kilos poser. Altså - grunnprisen var sukkerpris pluss tillegg. Vi hadde nøyaktig de samme tilleggene. Jeg snakket med ham av og til.

- Jeg hadde ikke tenkt på det, men etter at jeg kom inn i Anders Langes politikk i 1973. Da sa agenten til meg at «Jeg vil gjerne gjøre deg oppmerksom på at min søster er miljøvernminister og min far har vært forsvarsminister».

Agenten var bror til Gro Harlem Brundtland, Erik Harlem.

- Burde holdt på litt til?
- Er det noe du angrer på i livet? Trakk du deg for tidlig som Frp-formann, som det het i din tid?

- Jeg foretrekker å ikke angre på noe i livet. Det er blitt en livsfilosofi: Hvis jeg skulle tenkte på alt jeg har gjort som er dumt, graver jeg meg ned i et stort hull. Det er bedre å tenke at: Jeg har gjort det ganske bra, og jeg har vært privilegert!

- Men, du – jeg ga meg kanskje litt for tidlig som Frp-formann ...