Vi har alle opplevd det når vi har vært ute på veien: Du ser en person som kjører som en komplett idiot, eller som du tror er ruspåvirket. Skal du ta en telefon til politiet?

En hendelse fra Stjørdalen fra forrige uke har skapt mye engasjement, ikke først og fremst fordi politiet fikk tips om en «tullekjører» på E6, men fordi politiet valgte å ringe opp sjåføren på grunn av mangel på ressurser.

Les også: Tullekjørte på E6, så ringte mobilen

- Bedre enn ingenting
Ifølge UP-sjef Runar Karlsen er det ikke spesielt vanlig at politiet velger denne reaksjonsmåten.

- For UP er det ikke vanlig å ringe til bilister. Vi bruker kontroll som virkemiddel, men det kan skje fra tid til annen at operasjonssentralene ringer. Det er ikke noe i veien for det, hvis de ikke har mulighet til å sende ut en patrulje. Det er jo bedre enn ingenting og kan nok ofte være tilstrekkelig for å få føreren på bedre tanker, sier Karlsen til Nettavisen.

Ved å få kontakt med føreren kan politiet både snakke føreren til vett, og til en viss grad også avgjøre om personen er ruset eller ikke.

Vil gjerne ha tips om stygge tilfeller
UP-sjefen sier at politiet gjerne vil ha tips fra andre bilister om de ser noe spesielt i trafikken, og primært saker det er viktig å få stoppet bilistene fort for å unngå uhell.

- Vi vil typisk ha tips hvis det blir observert noen som kjører svært mye for fort og tar høy risiko i forbikjøringer, eller hvis en har mistanke om ruspåvirket tilstand, sier Karlsen.

- Men det er politiets oppgave å avdekke ting i trafikken, så en må ikke føle seg forpliktet til å rapportere alt. Det viktigste er å stanse en på veien som representerer en særlig fare, påpeker UP-sjefen.

Det er dermed ikke noe poeng å tips om mindre forseelser.

- Kan du i etterkant av et trafikktips bli innkalt til avhør?

- En kan havne i en situasjon der en blir innkalt som vitne, det er slik systemet vårt er, men i de fleste situasjoner vil politiet ta seg av sakene. Stanser vi personen, og det viser seg at sjåføren er ruspåvirket, så ordner politiet opp i det selv, sier han.

Aktivt i påsken
UP-sjefen sier at de i påsken vil ha svært aktiv kontrollvirksomhet, og ikke bare på fart.

- Vi vil være mye til stede i trafikken og ta ut de som tar den unødvendige risikoen. Det vil være mye fartskontroller i både utfarten og hjemfarten, men også atferdskontroller, sier Karlsen.

Midt i påsken vil det derimot være fullt fokus på promille.

- Det er ferie og mye moro, og det er fint, men det skal ikke være alkohol i kombinasjon med å kjøre bil, slår han fast.