Gå til sidens hovedinnhold

NATO: – Russland må trekke seg tilbake

Russland har 40.000 soldater ved Ukrainas grense, ifølge NATO. Vil dere ha dialog, så trekk dere tilbake, sier alliansens sjef Anders Fogh Rasmussen.

NATO la torsdag fram satellittbilder som viser de russiske styrkene i området øst for Ukrainas grense. Alliansen anslår at 40.000 soldater er plassert i området.

– Vi har sett satellittbildene dag etter dag. Russland nører opp under etniske spenninger i Øst-Ukraina og provoserer fram uro, sa Fogh Rasmussen til pressen under et besøk i Praha torsdag.

Hvis soldatene krysser grensen, vil det få svært alvorlige konsekvenser, advarer Fogh Rasmussen. Men han understreker ifølge nyhetsbyrået Reuters at NATO ikke vurderer militære reaksjonsmidler. Diplomati må danne grunnlag for veien videre, sier Fogh i sin oppfordring til Russland:

– Hvis Russland virkelig ønsker dialog, så bør første skritt være å trekke soldatene tilbake.

Uforminsket

Russlands militære nærvær øst for Ukrainas grense er uforminsket, sier NATOs øverstkommanderende i Europa, amerikanske Philip Breedlove.

Generalen legger fram kommersielle satellittbilder for nyhetsbyrået AP, som skriver at de viser blant annet russiske jagerfly, kamphelikoptre, artilleri og trolig spesialstyrker øst for Ukrainas grense.

– Jeg vil karakterisere det som en blandet styrke. Med andre ord er det en styrke som har den utrustningen den trenger for å fullføre militære oppdrag den eventuelt får, sier Breedlove.

Kampklar

Analytiker Anthony Cordesman ved tankesmia Center for Strategic and International Studies sier styrkene ser kampklare ut. Man han mener også det er uklart fra bildene hvor mye Russland har forsterket styrkenærværet.

– De viser at det er en blanding mellom lette og tunge styrker, og at de kan bevege seg raskt om de beordres til Ukraina, sier Cordesman til AP.

Bildene er tatt i slutten av mars og er innhentet av DigitalGlobe.

Få dager

Breedlove har tidligere sagt at Russland har nok soldater langs Ukrainas grense til å kunne rykke inn i nabolandet og oppnå det de ønsker i løpet av tre til fem dager.

Det russiske forsvarsdepartementet anklager imidlertid NATO for å utnytte Ukraina-krisen og bruke den som et slags kamprop mot en «innbilt trussel».

– De gjentatte beskyldningene mot oss fra generalsekretær Fogh Rasmussen har overbevist oss om at forsvarsalliansen bruker krisen i Ukraina til å samle sine tropper for en innbilt trussel utenfra mot NATOs medlemmer, siterer nyhetsbyrået AFP fra en uttalelse.

På den måten mener russerne alliansen prøver å styrke etterspørselen etter NATO.

Plan

Breedlove legger nå siste hånd på verket på en plan NATO utarbeider for å betrygge alliansens medlemsland i Russlands nabolag. Planen ventes lagt fram senest tirsdag.

Det er Børge Brende og de andre utenriksministrene i alliansen som har gitt Breedlove oppdraget, og planen vil ventelig inneholde flere øvelser og utplassering av flere militære ressurser østover.

NATO har allerede styrket luftpatruljene over Baltikum og gjennomfører daglige overvåkingsflyginger over Polen og Romania.

– Det vi ser på, er en kombinasjon av land-, luft- og maritime tiltak, som vil være en trygghet for medlemslandene våre i øst, sier Breedlove.

På spørsmål om amerikanske soldater kan bli sendt til øststatene, svarer han at han ikke utelukker «bidrag fra noe land».

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken