Gå til sidens hovedinnhold

- Nato står bak flere drap på sivile

Nato nekter for at de har tatt livet av over 250 sivile afghanere, slik FN påstår.

698 sivile er drept i Afghanistan i første halvår 2008. Det er en markant stigning fra første halvår 2007, da 430 omkom, melder nyhetsbyrået AP.

Nato tilbakeviser
Det er en økning på 62 prosent, og ifølge FN er Natos styrker i Afghanistan ansvarlig for 255 dødsfall blant sivile i løpet av årets første seks måneder.

- De fleste tap av sivile liv skyldes opprørere, som ikke viser noe hensyn eller respekt for sivile. Men også koalisjonsstyrkene står bak mange drap på sivile, sier John Holmes, FNs nødhjelpskoordinator.

Alliansen avviser tallene.

- FN sa allerede i mai at vi hadde drept 200 sivile, og da sa jeg at det tallet er langt, langt høyere enn det vi kjenner til. Det er stadig tilfellet, sier Mark Laity, talsmann for Natos hovedkontor i Kabul.

Afghanske ledere, inkludert president Hamid Karzai, har beskyldt Nato og de USA-ledede styrkene for uvørent å utsette den sivile befolkningen for farer, ved overdreven bruk av makt, inkludert flyangrep, i tettbebygde strøk.

Tiår med krig
Over to tiår med krig har gjort flere tusen afghanske barn foreldreløse, mens et stort antall kvinner har blitt enker og er avhengig av hjelpeorganisasjoner for å skaffe nok mat hver måned. Et stort antall lever av å tigge, narkotikaproblemet er stort og voksende, og mange har flyktet fra landet for å forsøke å skape en bedre fremtid.

20. juni ble Verdens flyktningedag markert, og for andre året på rad måtte FN konstatere at det var en økning i antallet flyktninger i verden. Ifølge en rapport fra UNCHR er 11,4 millioner mennesker på flukt. Afghanistan er det landet med flest flyktninger som UNCHR har ansvar for. Der har tre millioner mennesker flyktet til Iran og Pakistan.

Ukjent massakre
Ikke bare FN anklager Nato for å stå bak drap på sivile. I mai vitnet flere tidligere soldater i den amerikanske hæren under en høring i Kongressen, der blant annet vilkårlige drap på sivile var et av punktene, melder Reuters.

I november 2007 ble sju polske Nato-soldater arrestert, mistenkt for å stå bak drap på sivile i et uprovosert angrep i Paktika-provinsen i august samme år, melder AP.

Soldatene skal ha åpnet ild mot befolkningen i landsbyen Nangar Khel, etter at Taliban skal ha angrepet amerikanske styrker i områder dagen før. Minst seks mennesker tilhørende en bryllupsfest skal ha mistet livet, inkludert kvinner og barn.

Flere av de polske soldatene skal ifølge polske medier har sagt at den amerikanske kommandoen sto bak «oppfordringen om å skyte».

Demonstrerer
Saken skapte stor oppstandelse i Polen, men den amerikanske hæren skal ha forsøkt å roe gemyttene under forberedelsen av rettssaken, og sagt at det er en ikke-sak.

- Det er uheldig at sivile dør, men det er ikke av stor betydning. Jeg forstår ikke hvorfor saken har fått så stor oppmerksomhet her i landet. Sivile dødsfall inntreffer hver uke, Afghanistan er ingen søndagsskole, skal en amerikansk offiser angivelig ha sagt til aktoratet.

Også sivilbefolkningen selv har vist forargelse over dødsfallene blant ikke-kjempende afghanere. I mai ble minst ën person drept og flere skadd da politi åpnet ild mot 1.000 afghanere, som demonstrerte mot USA-ledede soldater som sto bak drapene på tre sivile under et nattoppdrag i Nangarhar

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken