Gå til sidens hovedinnhold

- Nattens drama gir rentekutt

Tre timer på overtid ble LO, NHO og YS enige om årets lønnsoppgjør, og unngikk med det storstreik. Det ble et tillegg på 75 øre i timen for alle og et ekstra tillegg på 1,40 kroner for lavtlønte. LO ville ikke gå fra årets lønnsforhandlinger uten et godt ekstratillegg for de lavtlønte.

Som en konsekvens av dette ligger mye til rette for at sentralbanksjef Øystein Olsen nå vil ta frem barberhøvelen.

- Nå er det bortimot bankers at det blir et rentekutt i mai, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika, til Nettavisen NA24.

Skjer det vil styringsrenten bli kuttet fra dagens 1,5 prosent til 1,25, noe som er det laveste nivået noensinne.

- De som er opptatt av Norges Banks arbeider vil nå måtte snu i døren og si at, vel nå er det en stor mulighet for et rentekutt, sier Andreassen.

Selv har han i lang tid ment at renten skal ned. Men det skyldes andre faktorer enn Norges Banks fastsatte inflasjonsmål på 2,5 prosent.

- Mitt argument har alltid vært at det norske kostnadsnivået har kommet på et slikt nivå at store deler av vårt næringsliv har blitt konkurranseudyktig. Og jo verre vi er ute og kjøre, jo mindre sannsynlig er det at vi kommer tilbake til inflasjonsmålet.

- Kraftigere enn partnerne
Han peker på at selv om fagforeningene skryter av at oppgjøret ble moderat, så er det ingen mager lønnsvekst partene ble enige om.

- Det som skal til for at norsk økonomi skal få pusterom og vokse på en fornuftig måte er bedring i konkurranseevnen. For min del så taper vi dessverre konkurranseevne, om enn ikke så mye som før, med lønnsoppgjøret. Med en lønnsvekst på 3,4 prosent er vi fortsatt høyere enn hva som er tilfellet hos våre viktigste handelspartnere

Og selv om renten kuttes på neste møtet trenger ikke det være siste gang sentralbanken kommer til å kutte.

- Den svake konkurranseevnen vil drive frem rentekuttet. Og her nytter det neppe å komme med ett, men flere rentekutt. Vi må føre en pengepolitikk som svekker kronen

Andreassen har til tider nesten stått alene i Norge om å mane til nye kutt.

Nå tror han kollegaene også vil følge etter.

- De aller fleste makroøkonomer peker på likningen der man tar med alle faktorene som Norges Bank klarer å se. Nå peker mange av disse indikatorene som svakt arbeidsmarked, boligprisene har sett ut til å ha gjort sitt i år, svak inflasjon og et moderat lønnsoppgjør mot at alt ligger til rette for et kutt i mai.

Svakere tall
Mandag kom Kredittindikatoren K2 inn på 6,3 prosent. Selv om kredittveksten for husholdningene holdt seg uendret på 7,2 prosent falt låneveksten for ikke-finansielle bedrifter fra 4,4 prosent til 4,2 prosent.

- Også for de som er opptatt av hensynet til finansiell stabilitet åpnes det for rentekutt. De siste tallene viser at kredittveksten er på vei ned, og at foretakene har en meget svak kredittvekst for tiden, sier Andreassen.

Bedriftenes kredittvekst har vært på en nedadgående trend det siste året og var på 7,2 prosent på samme tid i fjor.

- Kredittveksten har vært avtakende det siste året. Det er spesielt bedriftene som har trukket ned, noe som kan tyde på at bankenes innstramming biter. Husholdningenes kredittvekst har vært relativt stabil i overkant av 7 prosent. Gitt strammere kredittpraksis fra bankene er det grunn til å vente at veksten vil avta fremover, melder analytiker Camilla Viland hos DnB Markets.

Kan bli flere kutt
Andreassen er nå spent på om det vil bli med det ene kuttet.

- Så enten man er opptatt av kostnadsnivået, som er ute av proporsjoner i forhold til konkurranseevne, inflasjonsmålet eller finansiell stabilitet er det nå duket for et kutt. Det som blir veldig interessant er å se hvordan kronen vil reagere på et rentekutt. Faller kronen kraftig så får vi ikke flere kutt, men jeg tror det vil komme flere.

- Men jo lavere lønnsvekst det er, jo lettere er det for Norges Bank nå å kutte renten.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Lønnsoppgjør i feil retning

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken