Gå til sidens hovedinnhold

- NAV er på bærtur

Foretrekker usikker løsning som tar mer enn 30 dager, i stedet for sikker løsning som tar sekunder.

NAV foretrekker brevpost, attpåtil B-post, som kommunikasjonskanal til nordmenn bosatt i utlandet. Det gir enorme utfordringer for brukere i spesielt Thailand og Filippinene der brevpost-behandlingen er tregere og heftet med betydelig mer usikkerhet enn i Norge. Det er ikke uvanlig at brev aldri kommer frem.

NAV opplyser til NA24 at det ofte går mer enn en måned før brev kommer frem til brukere i Thailand.

Ble kritisk
Som saken med Stig Jensen Lyså viser får det uante konsekvenser. Familiemannen Lyså ble putselig fratatt uføretrygden, noe som fikk alvorlige konsekvenser. Lyså som er avhengig av dyre medisiner måtte få hjelp av gavmilde landsmenn for å opprettholde livet.

- Hadde NAV kunnet forholde seg til meg via epost hadde aldri problemene oppstått, sier Jensen Lyså til NA24.

Flere reagerer sterkt på NAVs anitkvariske kommunikasjonsrutiner.

- Helt på bærtur
Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge legger ikke fingrene i mellom:

- At NAV mener B-post er sikkert i Norge er sikkert riktig nok, men definitivt ikke til utlandet og Asia. E-post kan jo også sendes krypert så her er de faktisk helt på bærtur for å si det rett ut. De velger dyre, dårlige og usikre løsninger som har lavt servicenivå for brukeren, sier Hoff til NA24.

NAV ligger med dette milevis bak tiilbudet danske og svenske borgere får.

- I Danmark har alle borgere fått en elektronisk eBox tilsvarende digipost og det offentlige sparer tre milliarder kroner i porto årlig. Det er ingen forsinkelser og boksen er sikker og kryptert, sier Hoff og legger til at eBox også er aktør i Norge sammen med Digipost.

Raser fra Norge
Hoffs kollega, direktør for myndighetskontakt Heidi Austlid, skjønner lite av NAVs holdning.

- Dette er direkte latterlig. Å hevde at B-post til Thailand er raskt, sikkert og enkelt for brukeren må jo være direkte feil. Å sende brev rundt halve kloden er med all sunn fornuft å anse som relativt risikabelt.

Austlid mener dette viser at offentlig sektor ikke setter brukeren i sentrum ved design av tjenestene.

- Brukerne bør forvente å få tjenestene der de er og møte en samlet offentlig sektor. I Danmark og i Sverige har de klart dette. I Danmark har de bestemt at innen 2015 skal all kommunikasjon med offentlig sektor skje digitalt. Det er vanvittig at våre naboland raser fra oss i digital offentlig tjenesteutvikling. Dette går utover innbyggerne og vil i mange tilfeller, som i Jensen Lysås tilfelle, kunne få fatale konsekvenser. I Norge snakkes det politisk om "digitalt førstevalg" - dette er et godt eksempel på at det ikke eksisterer, sier Austlid til NA24.

Løsningene er klar
Hun mener en opplagt løsning er at NAV tar i bruk MinID i kombinasjon med postens nye tjeneste digipost.

- En slik slik løsning ville forhindret den hårreisende saken med Jensen Lyså, sier hun.

Digipost er en Postens nye digitale postkasse som har samme sikkerhetsnivå som nettbanker.

- Digipost er et glimrende alternativ for NAV og vi har presentert løsningen for dem, men NAV er ennå i tenkeboksen, opplyser pressesjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud i Posten overfor NA24.

Skylder på Datatilsynet
NAV forsvarer dagens brevpostpraksis og legger skylden på Datatilsynet.

- NAV har ikke anledning til å sende posten elektronisk med dagens løsninger. Det er kun brevpost som gjelder uansett hva man måtte mene om postgangen i det enkelte land. NAV vurderer at papirpost er sikkert. For e-post så har vi fått vurderinger fra Datatilsynet som også ber oss begrense hva en etat som NAV kan sende på e-post, sier IKT-direktør i NAV Nina Aulie til NA24.

Ifølge Aulie er mye av informasjonen som sendes fra NAV klassifiserr som sensitive persondata.

- Siden vanlig e-post er mulig å lese uten at mottakeren får noe indikasjon på at posten er åpnet, er dette vanskelig å oppdage og gardere seg mot. Man er derfor avhengig av en sikker måte å sende elektronisk post på før NAV kan sende ut post elektronisk, sier Aulie som mener digipost er et godt initiativ.

- Hvorfor har ikke NAV tatt i bruk digipost?

- Digipost er et godt initiativ. Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har foreslått at digital utsendelse fra offentlige etater skal skje via Altinn og at det utvikles løsninger som gjør at man kan hente ned posten sin via Digipost eller andre tredjepartsløsninger med tilfredsstillende sikkerhet som supplement til å benytte Altinn direkte, svarer Aulie.

- NAV sitt ansvar
Datatilsynet mener brevpost er ansett som sikrere enn ikke-kryptert e-post, men ikke sikrere enn kryptert e-post. Tilsynet vurderer kryptert epost som like sikkert som å sende opplysningene i et lukket brev i rekommandert sending

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet spiller ballen tilbake til NAV:

- Men det er NAV som må stå som garantist for sin kommunikasjon, enten den foregår pr papirpost eller elektronisk. Etter Datatilsynets vurdering kan digipost være egnet for forsendelse av beskyttelsesverdig materiale, men den endelige avgjørelsen må taes av NAV. NAV bestemmer selv sin forsendelsesmåte og må ta ansvaret for dette selv, både med hensyn til hensiktsmessighet og effektivitet for sine brukere og sikkerhet med hensyn til personvern. Totalvurderingen må NAV altså selv ta, sier Skåra til NA24.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken